Δεν είναι πρόθεση κανενός να φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ λίγο πριν την κρίσιμη σύνοδο στις Βρυξέλλες. Eίπε ότι η ελληνική πλευρά έχει κάνει πολλά και πως εφόσον τηρήσει τις δεσμεύσεις της, το πρόγραμμα θα πετύχει. Τι δήλωσαν ο Ευ. Βενιζέλος και τι οι Σόιμπλε, Λαγκάρντ, Μπαρουάν, Ντε Γιάνκερ, Φέκτερ και Φρίντεν.
Δεν είναι πρόθεση κανενός να φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ λίγο πριν την κρίσιμη σύνοδο στις Βρυξέλλες. Ο κ. Γιούνκερ είπε προσερχόμενος ότι τυχόν έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ "θα ήταν μια κακή λύση για την Ελλάδα και θα ήταν μια εξίσου κακή κατάσταση για την Eυρωζώνη, και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει σήμερα μια "τελική, συνολική διαβούλευση".
"Η ελληνική πλευρά έχει εκπληρώσει πολλά προαπαιτούμενα που είχαμε αναφέρει και είμαι της γνώμης ότι πρέπει απόψε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, γιατί δεν έχουμε πλέον χρόνο" δήλωσε ο κ. Γιούνκερ και εξέφρασε την άποψη ότι "αν η Ελλάδα τηρήσει τους όρους που κι η ίδια αποδέχθηκε τότε αυτό το πρόγραμμα θα έχει επιτυχία".
Ερωτηθείς ποια θέματα είναι ακόμη ανοικτά, επικεφαλής του Eurogroup απάντησε: "Παραμένει ανοικτό σε ποιο βαθμό μπορεί να μετάσχει ο δημόσιος τομέας στη συνολική λύση καθώς και να αποσαφηνίσουμε το θέμα πώς θα προχωρήσουμε στις τελικές λεπτομέρειες με τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών. Και πρέπει ακόμη να μιλήσουμε και για το συνολικό εύρος του Β' Προγράμματος, γιατί δεν πρέπει να υπερβούμε τα 130 δισ.".
"Η Ελλάδα έχει κάνει πράξη πολύ σημαντικές προσπάθειες. Τώρα χρειάζεται να συνεχίσουμε να δουλεύουμε και το σύνολο των στοιχείων που παρέχουν κυρίως τα άλλα μέρη πρέπει επίσης να υλοποιηθούν. Σε κάθε περίπτωση το ΔΝΤ έχει επίσης να κάνει δουλειά" επισήμανε από την πλευρά της η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
"Είμαστε εδώ σήμερα, έτοιμοι να ολοκληρώσουμε αυτή τη μακρά διαδικασία για το νέο ελληνικό πρόγραμμα. Είμαστε επίσης έτοιμοι να ξεκινήσουμε την επίσημη διαδικασία για το PSI. Είμαι αισιόδοξος αλλά σε κάθε περίπτωση χρειαζόμαστε τη σαφή πολιτική έγκριση από το Eurogroup" δήλωσε προσερχόμενος ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
"Αισιόδοξος" ότι θα ληφθούν σήμερα αποφάσεις για ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα που θα διασφαλίζει ότι το χρέος της χώρας δεν θα υπερβαίνει το 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 δήλωσε ο Βόλφκανγκ Σόιμπλε.
"Σήμερα έχουμε σχεδιάσει να ολοκληρώσουμε την απόφαση για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα, οι υφυπουργοί το έχουν προετοιμάσει καλώς στην ομάδα εργασίας, αλλά υπάρχει μια σειρά ακόμη λεπτομερειών τις οποίες πρέπει να συζητήσουμε" είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι χρειάζεται να αποσαφηνιστεί η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών καθώς και το πώς θα διασφαλιστεί ότι το πρόγραμμα πράγματι θα εφαρμοστεί.
Ο κ. Σόιμπλε είπε ότι το νέο πρόγραμμα "είναι αποφασιστικής σημασίας γι' αυτό και δεν είναι εύκολη η διεξαγωγή των τελικών διαπραγματεύσεων". "Μιλάμε για τις λεπτομέρειες του προγράμματος και πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία" τόνισε.
"Η Ελλάδα έχει κάνει καποια βήματα με την ψήφιση στην Βουλή και την κυβέρνηση συνασπισμού να έχει δώσει τις δεσμεύσεις που περιμέναμε. Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει σ'αυτόν τον δρόμο για τον έλεγχο των δομικών μεταρρυθμίσεων κι εμείς ως πιστωτές θα πρέπει να συνεχίσουμε να τη στηρίζουμε" δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν.
Ο κ. Μπαρουέν επισήμανε ότι στην Ελλάδα η κοινωνική κατάσταση "είναι δύσκολη" και οι εταίροι πρέπει να το έχουν και αυτό υπόψη, ενώ σημείωσε ότι πρέπει να δοθεί "μεγάλη προσοχή στον έλεγχο και την παρακολούθηση".
Συνεχίζοντας τη σκληρή στάση που κρατάει εδώ και πολύ καιρό η χώρα του ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γιάν Κιις Ντε Γιάγκερ, είπε ότι μένει να εκτιμηθεί εάν η Ελλάδα έχει κάνει αρκετά και τάχθηκε με δηλώσεις του υπέρ της μόνιμης παρουσίας της τρόικας στην Αθήνα.
"Αν δείτε τους εκτροχιασμούς στην Ελλάδα, που συνέβησαν αρκετές φορές ως τώρα, είναι πιθανώς αναγκαια κάποιου είδους μόνιμη παρουσία της τρόικας στην Αθήνα, όχι κάθε τρεις μήνες, αλλά περισσότερο σε μια μόνιμη βάση" είπε. Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ και "ενός είδους ειδικού μηχανισμού" που θα επιτρέπει περισσότερο έλεγχο στα ίδια τα χρήματα, γιατί -όπως είπε-"με τα χρήματα είναι πιθανώς ο τρόπος που μπορούμε να ελέγξουμε καλύτερα την Ελλάδα".
Η Αυστριακή υπουργός Μαρία Φέκτερ δήλωσε ότι σήμερα θα εξεταστούν το θέμα της επάρκειας της χρηματοδότησης και "πρωτίστως αν η Ελλάδα εκπληρώνει τους όρους", καθώς και "αν το ΔΝΤ -όπως και πριν- θα τηρήσει το λόγο του". "Θα γίνει μια εντατική συζήτηση για την επιτήρηση και πώς θα ελέγχει κανείς ότι η Ελλάδα εφαρμόζει αυτό που απαιτεί το πρόγραμμα, (152559) γιατί αν η Ελλάδα δεν εφαρμόσει τους όρους που τέθηκαν, δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στην ανάπτυξη" τόνισε η κ. Φέκτερ.
Σε ό,τι αφορά το "κούρεμα", η Αυστριακή υπουργός είπε ότι απόψε θα συζητηθεί το "εάν ο ιδιωτικός τομέας θα βοηθήσει λίγο περισσότερο" και το "εάν θα βοηθήσει να κλείσει αυτό το κενό υπό προϋποθέσεις και ο δημόσιος τομέας, δηλαδή μέσω των κεντρικών τραπεζών και της ΕΚΤ".
Ο Λουξεμβούργιος υπουργός Οικονομικών Λικ Φρίντεν μίλησε για "μεγάλες προόδους" από πλευράς της Ελλάδας τις τελευταίες ημέρες και εκτίμησε ότι είναι εφικτό να ληφθούν τελικές αποφάσεις "στα δύο ακόμη ανοικτά θέματα, δηλαδή τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών και το Β' πρόγραμμα διάσωσης".
"Πρόκειται για τεχνικά ζητήματα, που πρέπει όμως να οδηγούν στο στόχο να ξαναγίνει η Ελλάδα ανταγωνιστική, εξ ου και αυτές οι δομικές μεταρρυθμίσεις, που τις θεωρούμε πολύ σημαντικές. Επιπρόσθετα αυτοί οι όροι πρέπει να εφαρμόζονται και γι' αυτό θεωρούμε σημαντικό να μπορέσουμε να εισάγουμε ένα σύστημα επιτήρησης, συνοδείας, που θα διασφαλίζει ότι μαζί με τις ελληνικές αρχές και μετά τις εκλογές, το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί" πρόσθεσε ο κ. Φρίντμαν.