Έντονες διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη στο πολιτικό σκηνικό, μετά τη διαγραφή των 45 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ, που διαφοροποιήθηκαν από την κεντρική θέση των κομμάτων τους στην ψηφοφορία της Κυριακής για το νέο μνημόνιο.
Έντονες διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη στο πολιτικό σκηνικό, μετά τη διαγραφή των 45 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ, που διαφοροποιήθηκαν από την κεντρική θέση των κομμάτων τους στην ψηφοφορία της Κυριακής για το νέο μνημόνιο.
Βουλευτές που διεγράφησαν από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ δείχνουν να ανιχνεύουν το έδαφος για τη δημιουργία νέων πολιτικών φορέων με σημαία την αντίθεση στο μνημόνιο, αν και ορισμένοι -κυρίως από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης- εμφανίζουν… διάθεση μετάνοιας.
Στο ΠΑΣΟΚ η νέα κίνηση φαίνεται πως ετοιμάζεται από τον Χάρη Καστανίδη και τους 5 συναδέλφους του που απείχαν από την ψηφοφορία, ενώ ανάλογες σκέψεις φέρεται να κάνει και η Λούκα Κατσέλη.
Μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι, ο Χάρης Καστανίδης φάνηκε να έχει πλέον κόψει τις γέφυρες με το ΠΑΣΟΚ. "Στις επόμενες εκλογές θα είμαι υποψήφιος" δήλωσε και όταν ρωτήθηκε "με ποιο κόμμα;" απάντησε "με τη συνείδησή μου". "Εχετε πει ότι η συνείδησή σας είναι στο ΠΑΣΟΚ" σημείωσε ο δημοσιογράφος για να επαναλάβει ο πρώην υπουργός: "Με τη συνείδησή μου".
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι βουλευτές που στοιχίζονται γύρω από τον κ. Καστανίδη αναφέρονται απαξιωτικά στο πρόσωπο του Γιώργου Παπανδρέου, τον οποίο μέχρι χθες υμνούσαν.
Ενδεικτικά, η Κυριακή Τεκτονίδου αναφέρει σε αποχαιρετιστήριο μήνυμα στην ιστοσελίδα της: "Χαίρομαι ιδιαίτερα όμως που με την αποχή μου από την ψηφοφορία βοήθησα να βρει ο πρόεδρος τις χαμένες του ηγετικές δεξιότητες και μόνο γι αυτό άξιζε τον κόπο! Φεύγοντας θέλω να χαρίσω στον πρόεδρο το λαϊκό άσμα: 'Μου χρωστάς δε σου χρωστάω, έχε γεια, σε χαιρετάω'. Επίσης του χαρίζω και το άλλο που λέει με νόημα: 'Δεν είσαι ο Γιώργος που αγαπούσα μια φορά'…".
Στη ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς δεν αφήνει κανένα περιθώριο για αλλαγή πλεύσης από την απόφασή του να υπερψηφίσει τα μέτρα που αποτελούν προϋπόθεση για τη σωτηρία της χώρας, σημειώνοντας: "Το δίλημμα ήταν αμφίβολη σωτηρία ή ακραία χρεοκοπία. Για τις διαγραφές πολλοί πίστευαν ότι δεν θα το κάνω και εγώ το έκανα. Αν δεν το έκανα θα ήμουν εγκλωβισμένος και τι σόι πρωθυπουργός θα ήμουν την επομένη;".
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ορισμένοι από τους βουλευτές που διεγράφησαν υποστήριζαν λίγες ώρες πριν την ψήφο ότι είχαν διαβεβαιώσεις ότι δεν θα προχωρούσε σε διαγραφές. Ο Κώστας Μαρκόπουλος, που θεωρείται εκ των πρωταγωνιστών της κίνησης του "όχι" στο μνημόνιο, επιτέθηκε σε στελέχη που κατά την άποψή του επηρέασαν τον Αντώνη Σαμαρά.
"Ο Αντώνης Σαμαράς πρέπει να δει κατάματα το λαό της ΝΔ, αυτό τον κόσμο, την υπερηφάνεια και τον πατριωτισμό αυτής της παράταξης. Και να μην ακούει φωνές σαν αυτές που άκουσα χθες το βράδυ από συνάδελφό μου, ο οποίος μας σήκωσε το δάχτυλο στην κοινοβουλευτική ομάδα. Τα δάχτυλα δεν σηκώνονται στους πολιτικούς από πολιτικούς, τα δάχτυλα τα σηκώνει μόνο ο λαός" ανέφερε ο Κώστας Μαρκόπουλος μιλώντας στη ΝΕΤ.
Ο Γιώργος Βλάχος, μιλώντας στο Ράδιο9, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί νέος φορέας. "Έχουμε -είπε- δύο δρόμους. Ο ένας είναι να τελειώσει η θητεία μας και να πάμε σπίτια μας και στις δουλειές μας. Ο δεύτερος δρόμος είναι να ζητήσουμε από τους πολίτες να πουν τη γνώμη τους γι' αυτό που θα προτείνουμε".
Την ίδια ώρα, άλλοι επίσης διαγραφέντες συνάδελφοί του δηλώνουν πιστοί στη ΝΔ, όπως ο Μαργαρίτης Τζίμας που δήλωσε στον Flash: "Ακούω διάφορα, διαβάζω διάφορα δήθεν για κινήσεις κ.λπ. Δεν συμμετέχω σε καμία απολύτως κίνηση".
Από το κόμμα αποχώρησε και ο συνδικαλιστής Γιάννης Μανώλης, ενώ άλλοι συνάδελφοί του καταγγέλλουν με σφοδρότητα το μνημόνιο και την κυβέρνηση.
Σχόλια Αριστεράς
Τις εξελίξεις στα μεγάλα κόμματα σχολίασαν τα κόμματα της Αριστεράς. Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Μάκης Μαϊλης κατήγγειλε: "Με την προσπάθεια για τη δήθεν εξυγίανση του πολιτικού συστήματος επιδιώκουν να παγιδεύσουν τον λαό στα τείχη της εκμετάλλευσης και της εξουσίας του κεφαλαιου. Το σάπιο αστικό πολιτικό σύστημα, μόνο ανατρέπεται, δεν εξυγιαίνεται ούτε γίνεται ανθρώπινο. Επιβάλλεται να αντικατασταθεί από την εργατική λαϊκή εξουσία ".
"Είναι αργά για δάκρυα" δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: "Έχουν ευθύνη που μας οδήγησαν ως εδώ. Αυτή η Βουλή της ντροπής έχει πάρει αποφάσεις που έχουν καταδικάσει τον ελληνικό λαό σε φτώχεια και σε εξαθλίωση".