Το αργότερο μέχρι την Τετάρτη αναμένεται η νέα συνάντηση των κοινωνικών εταίρων για το θέμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, με την κυβέρνηση να στέλνει νέο μήνυμα σε εργοδότες και εργαζομένους να προτείνουν λύση για μείωση του μισθολογικού κόστους.
Το αργότερο μέχρι την Τετάρτη αναμένεται η νέα συνάντηση των κοινωνικών εταίρων για το θέμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, με την κυβέρνηση να στέλνει νέο μήνυμα σε εργοδότες και εργαζομένους να προτείνουν λύση για μείωση του μισθολογικού κόστους, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να είναι δυσάρεστες οι συνέπειες, με δεδομένες τις απαιτήσεις της τρόικας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής δήλωσε τη Δευτέρα ότι "το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας είναι μείζον για την οικονομία" επισημαίνοντας: "Αυτή η συζήτηση γίνεται και πρέπει κατ' εξοχήν οι κοινωνικοί εταίροι να ασχοληθούν με αυτό το ζήτημα και να προτείνουν λύσεις τέτοιες που θα μας επιτρέψουν να αποφύγουμε τις πιέσεις για επώδυνα μέτρα".
Το μεσημέρι, το προεδρείο της ΓΣΕΕ συζήτησε το θέμα της διασφάλισης των κατωτατων αποδοχών με τον πρόεδρο της ΝΔ και ζήτησε τη συμπαράστασή του στο να μην υπάρξει νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση.
Εξερχόμενος, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ έκανε λόγο για ύπαρξη "πολλών κουκουλοφόρων", καταγγέλλοντας ότι "στην Ελλάδα του 2012 κάποιοι πηγαίνουν στην τρόικα και καταδίδουν πολλά", ενώ είπε πως οι διαβεβαιώσεις που έλαβαν στη Συνομοσπονδία από τον κ. Σαμαρά "αναφορικά με την πιθανότητα πράξης νομοθετικού περιεχομένου είναι απόλυτα σαφείς και μας καλύπτουν".
Ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε στο προεδρείο της ΓΣΕΕ ότι τα θέματα των συμβάσεων δεν λύνονται με νομοθετικές παρεμβάσεις και επισήμανε ότι αν γινόταν καταργηση του 13ου και 14ου μισθού θα είχαμε διπλάσια ύφεση. Παράλληλα, χαρακτήρισε παράδοξο το γεγονός όταν καμία εργοδοτική οργάνωση δεν θέτει θέμα μείωσης 13ου-14ου μισθού, αυτό να ανακύπτει.
Την ίδια ώρα, οι εργοδοτικές οργανώσεις εμπόρων και βιοτεχνών προτείνουν πάγωμα των μισθών για τα 2 έως 3 επόμενα χρόνια.
Από την πλευρά της, η τρόικα εξακολουθεί πιέζει και για μείωση του μισθολογικού κόστους σε κλάδους όπως οι δημόσιες επιχειρήσεις και οι τράπεζες, ζητώντας:
Κατάργηση κανονισμών εργασίας σε πρώην ΔΕΚΟ και τράπεζες
Εναρμόνιση των μισθών αλλά και των εργασιακών σχέσεων με αυτές του ιδιωτικού τομέα
Κατάργηση ωριμάνσεων (π.χ. του ετήσιου χρονοεπιδόματος ύψους 1,8% που προβλέπεται στην κλαδική σύμβαση των τραπεζοϋπαλλήλων)
Άρση της ιδιότυπης μονιμότητας που ισχύει, δηλαδή απόλυση με τη συνταξιοδότηση.
Καταγγελτική η Αριστερά
Το ΚΚΕ καταγγέλλει με ανακοίνωσή του: "Σε πλήρη συστράτευση, η συγκυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ με την τρόικα και το κεφάλαιο κλιμακώνουν τη γενικευμένη επίθεση στους εργαζόμενους. Στο στόχαστρο βρίσκονται η κατακρεούργηση των μισθών. O 13ος και 14ος μισθός".
Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας τονίζει: "Το μακελειό έχει ήδη συμβεί. Όταν ένα εκατομμύριο είναι άνεργοι, όταν έχουν χάσει το εισόδημά τους η συντριπτική πλειοψηφία των μισθωτών, των εργαζόμενων στο Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, όταν κλείνουν τα μαγαζιά, όταν φεύγουν οι νέοι άνθρωποι στο εξωτερικό, το μακελειό έχει ήδη συμβεί".
"Η Εθνική Σύμβαση είναι απολύτως προσδιορισμένη: Αφορά κατώτατους μισθούς, τις ωριμάνσεις τους, 13-14 μισθό, ετήσιες αυξήσεις. Είναι κατοχυρωμένη με αγώνες εκατονταετίας και με διεθνείς συμβάσεις. Την υπογραφή τους οι κοινωνικοί ανταγωνιστές οφείλουν να τη σεβαστούν. Κάθε άλλη μεθόδευση και προπάντων Πράξη Ν. Περιεχομένου για κατάργησή της θα αποτελεί όνειδος" επισημαίνει ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημήτρης Χατζησωκράτης.