Για την εμβάθυνση των σχέσεων Αθήνας - Τελ Αβίβ και στον τομέα της άμυνας συζήτησαν το μεσημέρι στο Πεντάγωνο ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Ισραηλινός ομόλογός του Εχούντ Μπάρακ, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.
Για την εμβάθυνση των σχέσεων Αθήνας – Τελ Αβίβ και στον τομέα της άμυνας συζήτησαν το μεσημέρι στο Πεντάγωνο ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Ισραηλινός ομόλογός του Εχούντ Μπάρακ, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.
Ο αντιπρόεδρος και υπουργός Άμυνας του Ισραήλ υπογράμμισε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ότι η χώρα του προσβλέπει σε στενότερες σχέσεις με την Ελλάδα, επισημαίνοντας το κοινό συμφέρον των δύο χωρών για ειρήνη στην περιοχή.
"Προσβλέπουμε για το 2012 σε μια συνεργασία στενότερη από ποτέ" τόνισε και μίλησε για δέσμευση των δύο χωρών να να δουλέψουν από κοινού για να εμβαθύνουν τη σχέση τους "στους τομείς άμυνας και ασφάλειας", ενώ στάθηκε στο κοινό ενδιαφέρον να συνεισφέρουν "για τη σταθερότητα, την ειρήνη και την ευημερία στη Μέση Ανατολή" και τη μείωση της έντασης.
Από την πλευρά του, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε με έμφαση ότι είναι "επιλογή και δέσμευση" της Αθήνας "να εμβαθύνουμε τη συμμαχία μας και τη συνεργασία μας με το Ισραήλ στο πλαίσιο μια νέας πολιτικής για τη ΝΑ Μεσόγειο και στο όνομα της φιλίας, της ειρήνης, της σταθερότητας για όλους τους λαούς της περιοχής".
Ο Έλληνας υπουργός είπε ότι η επίσκεψη του κ. Μπαρακ στην Αθήνα "είναι σημαντική και για τις δύο χώρες" και "επιστεγάζει ένα κλίμα συνεννόησης, συνεργασίας και φιλίας ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ, που επεκτείνεται και στον τομέα της άμυνας".
"Η Ελλάδα και το Ισραήλ -τόνισε- είναι γνωστό, καθυστέρησαν να εγκαθιδρύσουν de jure διπλωματικές σχέσεις. Προσπαθούμε τώρα να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε με τον καλύτερο τρόπο. Γιατί τους δύο λαούς, τον ελληνικό και τον ισραηλινό, τους ενώνουν πολλά και πάνω απ' όλα η ιστορία τους".
Ακολούθως, ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι η συνεργασία της Αθήνας με το Ισραήλ "είναι ειλικρινής και έντιμη και δεν στρέφεται εναντίον κανενός", αλλά "αντίθετα, μπορεί να δημιουργήσει νέες πηγές πλούτου για τους δύο λαούς μας, αλλά και για όλους τους λαούς της περιοχής μας".
"Η Ελλάδα είναι χώρα φιλειρηνική και επιδιώκουμε συνεργασία και συνεννόηση με όλους ανεξαίρετα τους γείτονές μας, αλλά και με όλα τα έθνη στη ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Θέλουμε την πατρίδα μας να συνεχίζει να παίζει τον ιστορικό, πολιτισμικό και σταθεροποιητικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή μας και πιστεύω ότι με αυτή τη συνεργασία επιτυγχάνουμε την αποστολή μας" κατέληξε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας.
Ο Εχούντ Μπάρακ έγινε στη συνέχεια δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και από τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, καθώς η επίσκεψή του ήρθε σε συνέχεια των επαφών υψηλού επιπέδου μεταξύ Αθήνας – Τελ Αβίβ, με φόντο και την ενεργειακή συνεργασία Ισραήλ – Κύπρου.
Η προετοιμασία για εξόρυξη στην κυπριακή ΑΟΖ προχωρά με γοργά βήματα, έπειτα από την επιβεβαίωση της ύπαρξης κοιτασμάτων φυσικού αερίου, που θα μπορούσαν να καλύψουν για δεκαετίες τις ανάγκες του νησιού, αλλά και να αξιοποιηθούν για εξαγωγές.
Την ίδια ώρα, οι καθηγητές Βασίλειος Μαρκεζίνης και Θεόδωρος Καρυώτης απευθύνουν ανοιχτή επιστολή προς την κυβέρνηση μέσω του Τύπου, προχωρώντας σε από κοινού έκκληση για άμεση απάντηση της Αθήνας στην πρόθεση της Αιγύπτου να αρχίσει συνομιλίες με Κύπρο και Τουρκία για τα θέματα της ΑΟΖ. Επισημαίνουν ότι Αίγυπτος και Τουρκία δεν έχουν κοινά θαλάσσια σύνορα, εκτός εάν θεωρήσουν ότι το Καστελλόριζο δεν διαθέτει ΑΟΖ και προτείνουν η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ να αναλάβουν κοινή δράση.
Το απόγευμα, μέλη αντιπολεμικών οργανώσεων και Παλαιστίνιοι που ζουν στη χώρα μας, έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στη Βουλή διαμαρτυρόμενοι για την επίσκεψη Μπάρακ στην Αθήνα. Οι διαδηλωτές κρατώντας σημαίες και πανώ φώναξαν συνθήματα κατά του κράτους του ισραήλ, καταγγέλλοντας ιμπεριαλιστικές τακτικές.