Να προσέλθουν σε διάλογο για τη μείωση του μισθολογικού κόστους, χωρίς να θιγεί ο κατώτατος μισθός, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα κάλεσε τη ΓΣΕΕ ο πρόεδρος του ΣΕΒ, με δήλωση πριν την πρώτη συνάντηση των εργοδοτών, που συσκέπτονται για να καθορίσουν τα σημεία σύγκλισης. "Συνάντηση εργασίας και όχι αποφάσεων" λέει ο Δ. Δασκαλόπουλος.
Μήνυμα προς τη ΓΣΕΕ έστειλε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, με δήλωση που έκανε πριν την πρώτη συνάντηση που έχουν οι εργοδότες για να καθορίσουν τα σημεία σύγκλισης, την οποία ο κ. Δασκαλόπουλος χαρακτήρισε "συνάντηση εργασίας και όχι αποφάσεων".
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ κάλεσε την πλευρά των εργαζομένων να προσέλθει σε διάλογο για τη μείωση του μισθολογικού κόστους, χωρίς να θιγεί ο κατώτατος μισθός, προκειμένου να αποφευχθούν -όπως είπε- τα χειρότερα.
"Στις δραματικές συνθήκες που ζούμε, θέλουμε να διασώσουμε και όχι να κατεφαδίσουμε τα εργασιακά κεκτημένα των τελευταίων δεκαετιών. Περιμένουμε τη ΓΣΕΕ στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου για να αποδείξουμε ότι μπορούμε μόνοι μας, αντί να περιμένουμε παθητικά να μας επιβληθούν απ' έξω αποφάσεις" ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΒ.
Και πρόσθεσε: "Οι συνδικαλιστές γνωρίζουν ότι έχουμε κοινά συμφέροντα, ότι η ευθύνη μας σήμερα είναι να βρούμε ένα νέο σημείο ισορροπίας στο μέσο κόστος εργασίας, για να κρατήσουμε ζωντανές τις επιχειρήσεις, να σώσουμε δουλειές και να δώσουμε δουλειές".
Οι εργοδοτικές οργανώσεις συσκέπτονται αναζητώντας την κοινή πρόταση που θα αποτελέσει πλαίσιο διαλόγου με τη ΓΣΕΕ. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι περιλαμβάνουν υπεράσπιση της ΕΓΣΣΕ, αλλά με πάγωμα μισθών και ωριμάνσεων.
Κατά πληροφορίες από πλευράς ΣΕΒ, επρόκειτο να υπάρξει πρόταση για υπεράσπιση του κατώτατου και του 13ου και 14ου μισθού για τα χαμηλότερα κλιμάκια, και από ένα ύψος μισθού και πάνω αυτό να τίθεται σε εθελοντική βάση ανάλογα με την οικονομική πορεία της επιχείρησης και την παραγωγικότητα του εργαζόμενου.
Μιλώντας στο MEGA, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπόρων Βασίλης Κορκίδης είπε ότι τέτοια πρόταση δεν ετέθη εν τη παρουσία του, αποκάλυψε ωστόσο ότι μελετώνται εναλλακτικές προτάσεις για διαφορετικό υπολογισμό του δώρου στα υψηλότερα μισθολογικά κλιμάκια κατά κλάδο, ενώ τόνισε ότι δεν τίθεται κανένα θέμα για Εθνική Συλλογική Σύμβαση και κατώτατο μισθό.
"Υπάρχουν κλαδικές συμβάσεις όπου υπάρχουν κάποιες αγκυλώσεις και κάποιες υπερβολές. Εκεί αν ο καθένας ο οποίος υπογράφει μια κλαδική θέλει να προχωρήσει σε εξορθολογισμό, αυτό είναι δικαίωμά του θέμα και υπουργείου, δεν είναι θέμα των κοινωνικών εταίρων" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κορκίδης.
Και εξήγησε: "Εξορθολογισμός μπορεί να σημαίνει μείωση ή υπολογισμό του δώρου και του επιδόματος αδείας πάνω στον βασικό της κλαδικής. Θα υπάρχει το δώρο, θα υπάρχουν τα επιδόματα. Πάντως, για την Εθνική Συλλογική και για την κλαδική των εμποροϋπαλλήλων δεν τίθεται κανένα θέμα".
Οι εκπρόσωποι των εμπόρων προτείνουν τριετές παγωμα μισθών στο διάστημα 2012-2014, που σημαίνει -όπως είπε ο κ. Κορκίδης- μειώσεις από 3,6% έως 5,1% του πραγματικού εισοδήματος βάσει μεταβολής πληθωρισμού, καθώς και μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 10%, με αναπλήρωση ενός ασφαλιστικού τέλους ένα τοις χιλίοις επί του τζίρου, που θα κλαταβάλλεται με τις περιοδικές του ΦΠΑ και θα εκπίπτει από τις δαπάνες.
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων, που συναντήθηκαν τη Δευτέρα με τον πρωθυπουργό, δήλωσαν ότι πρέπει να διατηρηθούν οι κατώτατοι μισθοί της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης. "Η ΕΓΣΣΕ, ο κατώτατος μισθός και οι 14 μισθοί είναι θέματα που πρέπει να διατηρηθούν" τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης.
Η ΓΣΕΕ, που θα συνεδριάσει αύριο, Τρίτη, απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε σκέψη για μείωση των κατωτατων μισθών και πάγωμα των ωριμάνσεων και διαμηνύει ότι θα προσέλθει να συζητήσει μόνο συγκροτημένες προτάσεις για μείωση μισθολογικού κόστους.
Ενδεικτική είναι η δήλωση του γ.γ. της Συνομοσπονδίας Νίκου Κιουτσούκη, ο οποίος είπε: "Ό,τι ήταν να πάρουν από εμάς το πήραν και μάλιστα με βίαιο τρόπο. Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα δεν θα επωμιστούν την ευθύνη των λανθασμένων πολιτκών και επιλογών που οδηγούν στη χρεοκοπία της χώρας και των Ελλήνων".
Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία μεταξυ κοινωνικών εταίρων υπάρχει το ενδεχόμενο η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση να επιβάλει πάγωμα των αυξήσεων και των ωριμάνσεων.
Πολιτικές αντιδράσεις
Μιλώντας στον ρ/σ Real FM, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης χαρακτήρισε θετική την πρόταση των εργοδοτών για πάγωμα των ωριμάνσεων και μείωση εργοδοτικών εισφορών. "Η υποχρέωση που έχουμε αναλάβει ήταν να πάρουμε μια πρωτοβουλία στην κατεύθυνση του να συζητηθεί με κοινωνικούς εταίρους το θέμα της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσων, προσπαθώντας να βρούμε μέσα και μέτρα βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και ενίσχυσης της απασχόλησης" είπε ο κ. Κουτρουμάνης.
Η απαίτηση της τρόικας για νομοθετική πρωτοβουλία πάντως απειλεί την κυβερνητική συνοχή, καθώς κατηγορηματικά αντίθετοι με μια τέτοια εξέλιξη δηλώνουν ακόμη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας ξεκαθαρίζει: "Οσο με αφορά δεν πρόκειται να ψηφίσω τυχόν νομοθετική παρέμβαση για τη μείωση ή την καταργηση του κατωτατου μισθού".
Την αντίθεση της ΝΔ σε περαιτέρω μειώσεις στους μισθούς εξέφρασε ο τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ Νίκος Νικολόπουλος, ο οποίος τόνισε: "Η κυβέρνηση δεν έχει κάνει καμία επίσημη ενημέρωση στη ΝΔ. Όταν θα κάνει, θα πάρει από τα επίσημα χείλη και την κατάλληλη απάντηση. Όμως λέω ξεκάθαρα πως η ΝΔ είναι αντίθετη σε περαιτέρω μειώσεις. Δεν πάει άλλο. Δεν αντέχει άλλο ο κόσμος".
Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι "τα σχέδια για κατάργηση 13ου 14ου μισθού, κατωτατου μισθού και για πάγωμα αυξήσεων αποτελούν την κορύφωση της πιο αντιδραστικής και ταξικής πολιτικής που έχει γνωρίζει η ελληνική κοινωνία".
"Με τα σενάρια τρόμου για τους μισθούς, κατώτατα ημερομίσθια και δώρα, προετοιμάζουν ένα 2012 ορόσημο στη μεταπολεμική ιστορία μας για την ακύρωση των συλλογικών συμβάσεων" καταγγέλλει ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημήτρης Χατζησωκράτης.
Ο ευρωβουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας Θ. Σκυλακάκης χαρακτηρίζει "ακατανόητη την εμμονή της τρόϊκα στην οριζόντια μείωση μισθών των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα" και προσθέτει: "Οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα ούτε φοροδιαφεύγουν, ολύτε έχουν άδηλα εισοδήματα από πλάγιες συναλλαγές, ούτε προκλητικές πρόωρες συντάξεις".
Η εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων κ. Ιωαννίδου σημειώνει ότι "η χαμηλή ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας οφείλεται κύρια στη χαμηλή αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, στο μεταπρατισμό που κυριαρχεί έναντι της παραγωγής και σε άλλα διαρθρωτικά προβλήματα, που όσο δεν μας απασχολούν, τόσο θα μας φέρνουν προ αδιεξόδου".