Αναβολή της συνάντησης που πρότεινε ο ΣΕΒ για τη Δευτέρα ζήτησε η ΓΣΕΕ, προκειμένου να συνεδριάσει την Τρίτη για να αποφασίσει τη στάση που θα κρατήσει. O πρόεδρος της Συνομοσπονδίας έχει θέσει ως "κόκκινη γραμμή" να μην θιγεί η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και τα αποτελέσματα που απορρέουν από αυτήν.
Αναβολή της συνάντησης που πρότεινε ο ΣΕΒ για τη Δευτέρα ζήτησε η ΓΣΕΕ, προκειμένου να συνεδριάσει την Τρίτη για να αποφασίσει τη στάση που θα κρατήσει.
Μετά τη δραματική παρέμβαση του Λουκά Παπαδήμου, που κάλεσε τους κοινωνικούς εταίρους, υπό την απειλή της χρεοκοπίας τον Μάρτιο, να καταλήξουν σε συμφωνία για μειωση μισθών μέσα σε 20 ημέρες ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος έστειλε επιστολή – πρόσκληση στους κοινωνικούς εταίρους για έναρξη του διαλόγου τη Δευτέρα.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ σημείωσε ότι πρέπει να προηγηθεί κοινωνικός διάλογος με στόχο την αναζήτηση ενός νέου σημείου ισορροπίας στο μέσο μισθολογικό κόστος, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και την προστασία των θέσεων εργασίας και ζήτησε το πάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων και της αύξησης 1,6% που προβλέπει η Eθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας από την 1η Ιουλίου.
Οι έμποροι ζητούν πάγωμα μισθών έως το 2014 και προτείνουν τον επιμερισμό του 13ου & 14ου μισθού στους 12 μηνιαίους μισθούς, ενώ από κοινού με τους επαγγελματοβιοτέχνες ζητούν άμεση μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και αναπλήρωση των απωλειών των ταμείων από την επιβολή εισφοράς 1 τοις χιλίοις στον τζίρο των επιχειρήσεων.
Πάντως και οι τρεις εργοδοτικοί φορεις υπαρασπίστηκαν τον κατώτατο μισθό.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ έχει θέσει ως "κόκκινη γραμμή" να μην θιγεί η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και τα αποτελέσματα που απορρέουν από αυτήν, όπως οι μισθολογικές ωριμάνσεις και ο 13ος-14ος μισθός. Μιλώντας σήμερα στον ρ/σ Βήμα FM, ο Γιάννης Παναγόπουλος είπε πως "εάν η χώρα αυτή είναι να πτωχεύσει γιατί πρέπει να κόψουμε το μεροκάματο των 38 ευρώ και τον κατώτατο μικτό μισθό των 750 ευρώ, τότε δεν αξίζει να υπάρχει".
Ο πρωθυπουργός, πάντως, ήταν σαφής ότι από τις αποφάσεις των κοινωνικών εταίρων θα κριθεί η συνέχεια της χρηματοδότησης της χώρας μας από τους δανειστές, ενώ στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης υπογράμμισε ότι "το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, και οι συνακόλουθες δεσμεύσεις της χώρας μας, δεν αφορούν μόνο το δημοσιονομικό έλλειμμα και το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του προϋπολογισμού, αφορούν επίσης και το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της χώρας".
Ο κοινωνικός διάλογος πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιανουαρίου καθώς δεν υπάρχει η πολυτέλεια για παρατεταμένες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Μεταξύ των θεμάτων που έχουν τεθεί προς επανεξέταση από την τρόικα είναι:
Η μείωση του κατώτερου μισθού
Η κατάργηση του 13ου & 14ου μισθού
Το πάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων και
Η κατάργηση των κανονισμών εργασίας των εισηγμένων ΔΕΚΟ και τραπεζών που λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Πολιτικές αντιδράσεις
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, μιλώντας στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA" τάχθηκε κατά της μείωσης του κατώτερου μισθού, λέγοντας πως η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει στην τρόικα πως δεν θα κάνει νομοθετική παρέμβαση γι' αυτό το θέμα που δεν αφορά τον δημόσιο τομέα. "Πρέπει να αντισταθούμε" και "να γίνουν διαπραγματεύσεις" είπε.
Η Ελληνίδα επίτροπος Μαρία Δαμανάκη τόνισε ότι τουλάχιστον η Κομισιόν δεν ζητά πλέον τη συρρίκνωση του κατωτάτου μισθού. "Θέλω να επισημάνω -είπε μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό- ότι είναι θετικό ότι οι δανειστές μας δεν απαιτούν πλέον την κατάργηση του κατώτατου μισθού. Δεν την απαιτούν πλέον. Αυτό δεν ήταν εξ αρχής δεδομένο. Δόθηκε μάχη, δεν ήταν καθόλου εύκολο, αλλά το καταφέραμε".
"Ήδη οι μισθοί έχουν συμπιεστεί τόσο που δεν πάει άλλο! Δεν μπορεί να πάρι πιο κάτω από αυτό που είναι σήμερα" είπε ο βουλευτής της ΝΔ Νίκος Νικολόπουλος.
"Η σωτηρία του κατώτατου μισθού είναι παραμύθι. Η συγκυβέρνηση και οι μεγάλοι επιχειρηματίες αξιώνουν από τους εργαζόμενους να τα χάσουν όλα και για πάντα" επισήμανε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Παναγιώτης Μεντρέκας. "Συζητούμε για κατώτερους μισθούς όταν δεν συζητούμε το πιο κρίσιμο: Πως θα υπάρξει δουλειά για τις στρατιές των ανέργων. Αν δεν υπάρξει δουλειά, καταλύονται και οι κατώτεροι μισθοί" σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης.
"Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά πως το μνημόνιο, με αφορμή το χρέος, αποτελεί το όχημα υλοποίησης της πιο ακραίας ταξικής πολιτικής των τελευταίων δεκαετιών" σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: "Άλλωστε, όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός ομολόγησε κυνικά, δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές απέναντι στην τρόικα".
"Μεγάλα στρώματα της κοινωνίας ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και αδυνατούν να εξασφαλίσουν και τα στοιχειώδη. Η κατάσταση αυτή θα επιδεινωθεί όσο θα συνεχίζονται οι πολιτικές που περικόπτουν μισθούς και συντάξεις, καταργούν κοινωνικά δικαιώματα-υπηρεσίες και σπρώχνουν μεγάλα τμήματα της κοινωνίας στην ανεργία και στο περιθώριο" τονίζει η Δημοκρατική Αριστερά.