Ως την "πιο κρίσιμη περίοδο για την ελληνική οικονομία" χαρακτήρισε τις επόμενες εβδομάδες ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης. Χαρακτήρισε μοναδική "κόκκινη γραμμή" τη σωτηρία της χώρας και τη διασφάλιση ενός ασφαλούς μέλλοντος στους πολίτες
Ως την "πιο κρίσιμη περίοδο για την ελληνική οικονομία" χαρακτήρισε τις επόμενες εβδομάδες ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης.
Ο Λουκας Παπαδήμος υπογράμμισε την αναγκαιότητα για τις κρίσιμες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν ως τον Μάρτιο, ώστε η χώρα να αποφύγει τη χρεοκοπία και να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες για τη νέα δανειακή σύμβαση και χαρακτήρισε μοναδική "κόκκινη γραμμή" τη σωτηρία της χώρας και τη διασφάλιση ενός ασφαλούς μέλλοντος στους πολίτες.
"Ακούω από διάφορες πλευρές για 'κόκκινες γραμμές'. Για μένα κόκκινη γραμμή είναι η σωτηρία της χώρας και η διασφάλιση ενός ασφαλούς μέλλοντος για τους πολίτες της. Αυτή είναι η αποστολή αυτής της κυβέρνησης και αυτήν πρέπει να υπηρετήσουμε, με κάθε δύναμη που διαθέτουμε" είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Παπαδήμος ξεκαθάρισε ότι πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα που απαιτεί η τρόικα για να εξασφαλισθεί το δάνειο. "Προετοιμαζόμαστε μεθοδικά -είπε- για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τρόπο επωφελή για τα συμφέροντα της Ελλάδας είναι η κυβέρνησή μας να έχει κλείσει όλα τα εκκρεμή κεφάλαια των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει απέναντι στους εταίρους και τους διεθνείς οργανισμούς που μας χρηματοδοτούν".
Παράλληλα, έστειλε μήνυμα προς όλους ότι αν δεν βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας η χώρα δεν θα μπορέσει να βγει από την κρίση. "Είχα την ευκαιρία χθες να τονίσω στους κοινωνικούς εταίρους ότι εάν δεν κλείσουμε το χάσμα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης δεν θα μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση. Δεν θα μπορέσουμε, επίσης να συνυπάρξουμε με τους εταίρους μας κατά τρόπο αποτελεσματικό, βιώσιμο και επωφελή" είπε.
Και πρόσθεσε: "Και η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας απαιτεί πολλές διαρθρωτικές παρεμβάσεις, που αφορούν μεταξύ άλλων τις αγορές εργασίας, προϊόντων, υπηρεσιών και επαγγελμάτων, τη δημόσια διοίκηση, το φορολογικό σύστημα, τις υποδομές και τη λειτουργία της δικαιοσύνης. Στους τομείς αυτούς η κυβέρνηση προωθεί αλλαγές".
Συστάσεις προς υπουργούς
Απευθυνόμενος στους υπουργούς, ο Λουκάς Παπαδήμος τους κάλεσε να επιταχύνουν τους ρυθμούς υλοποίησης για να φέρουν σε πέρας όλες τις δεσμεύσεις. "Όλοι κρινόμαστε από τις επιδόσεις μας. Και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι η χώρα δεν θα αποτύχει" επισήμανε.
Στο υπουργικό συμβούλιο τέθηκε επί τάπητος το πολυνομοσχέδιο με το οποίο διευθετούνται εκκρεμότητες των υπουργείων εν όψει της επίσκεψης της τρόικας στην Αθήνα στα μέσα Ιανουαρίου.
Με βάση τις αποφάσεις του υπουργικού, το πολυνομοσχέδιο θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Θα συζητηθεί στην επιτροπή της Βουλής την Τετάρτη και θα εισαχθεί στην Ολομέλεια κατά πάσα πιθανότητα την Πέμπτη.
Παρουσιάζοντας το πολυνομοσχέδιο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε την ευρύτατη στήριξη και των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση, τόσο για την ψήφισή του στη Βουλή και για την εφαρμογή του.
Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η ώρα της διαπραγμάτευσης είναι τώρα και δεν μπορεί να ψηφιστεί η νέα δανειακή σύμβαση και στη συνέχεια να ζητηθεί επαναδιαπραγμάτευση, ενώ αναφερόμενος στο "κούρεμα" είπε ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα για τη νέα δανειακή σύμβαση ξεκινά στις 16 Ιανουαρίου και εκείνη την περίοδο εκτιμά ότι θα έχει ολοκληρωθεί και το σχήμα του PSI, δηλαδή θα έχει υπάρξει μια πρώτη συμφωνία για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο πρόγραμμα της ανταλλαγής ομολόγων.
Η ρύθμιση που σχετίζεται με την απελευθέρωση του κλάδου των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων πήρε τελικά το "πράσινο φως", αφού προηγήθηκε μια ένσταση από την πλευρά του υπουργού της ΝΔ Σταύρου Δήμα, που προκάλεσε την παρέμβαση του πρωθυπουργού.
Όταν ο αρμόδιος υπουργός Μάκης Βορίδης είπε ότι έγινε διαβούλευση με τη ΝΔ και επετεύχθη συμφωνία για τις μεταφορές, ο κ. Δήμας τόνισε: "Δεν είναι ακριβώς αυτό που είχαμε ζητήσει. Πρέπει να το ξαναδούμε", με αποτέλεσμα ο κ. Παπαδήμος να παρέμβει και να πει: "Δεν μπορούμε να κάνουμε συνεχώς αυτή τη δουλειά. Αν υπάρχει διαφωνία σε ένα άρθρο, δεν μπορούμε να μείνουμε εκεί, πρέπει να είμαστε αποτελεσματικοί".
"Ο πυρήνας είναι το αν συμφωνούμε ή όχι στη σύντμιση του μεταβατικού χρόνου" επανήλθε ο κ. Βορίδης, ο οποίος ανέφερε ότι δέχτηκε τα 3 από τα 4 αιτήματα της ΝΔ.
Ο Λουκάς Παπαδήμος παρενέβη και με αφορμή μια αποστροφή του Χρήστου Παπουτσή, ο οποίος παίρνοντας τον λόγο τόνισε είναι εκτός τόπου και χρόνου όσοι μιλούν για προσδιορισμό εκλογών τώρα, όταν η κυβέρνηση δίνει αυτή τη δύσκολη μάχη, ενώ φάνηκε να κάνει έμμεση αναφορά και στις εσωκομματικές διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ.
"Είναι υποχρέωση όλων μας, των υπουργών αλλά και των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου, να αποφύγουμε κάθε διαδικασία που επηρεάζει τη λειτουργία της κυβέρνησης" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπουτσής και ο κ. Παπαδήμος τόνισε: "Θα παρακαλούσα τα μέλη του πολιτικού συμβουλίου να τοποθετούνται επί θεμάτων ημερησίας διάταξης."
Μ.Δαμανάκη: Τίποτα δεν είναι δεδομένο
Αλλα και η επίτροπος της Ελλάδας στην ΕΕ Μαρία Δαμανάκη, μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό στο μέγαρο Μαξίμου, προειδοποιησε εκ νέου πως το διακύβευμα ειναι η παραμονή της χώρας μας στο ευρώ, ή διαφορετικά η άτακτη χρεοκοπία.
"Πρέπει να προσπαθήσουμε πολύ. Πραγματικά τίποτα δεν είναι δεδομένο. Είχα προειδοποιήσει εγκαίρως για να κερδίσουμε χρόνο. Έστω και τώρα πρέπει να τρέξουμε. Ο πρωθυπουργός μου επανέλαβε ότι για την Ελλάδα η παραμονή στο ευρώ είναι εθνική επιλογή. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν δυσκολίες, θα υπάρξουν δυσάρεστες αποφάσεις, θα υπάρξουν θυσίες" δήλωσε η κ. Δαμανάκη.