Οι έντονοι φόβοι των επενδυτών ότι οι χώρες της ευρωζώνης δεν θα μπορούν να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τους αντικατοπτρίστηκαν στη δημοπρασία γαλλικών ομολόγων καθώς το Παρίσι αν και τα κατάφερε δανείστηκε με "τσουχτερό" επιτόκιο.
Έντονοι είναι οι φόβοι για την ικανότητα των χωρών της Ευρωζώνης να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τους, όπως φάνηκε κι από την σημερινή δημοπρασία γαλλικών ομολόγων.
Οκτώ δισεκατομμύρια ζήτησε η Γαλλία από τις αγορές και η κάλυψη ήταν μεν ικανοποιητική, αλλά το επιτόκιο ήταν αυξημένο καθώς έφθασε το 3,29% σε σχέση με το 3,18% που ήταν στις αρχές Δεκεμβρίου.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι επενδυτές τηρούν επιφυλακτική στάση, φοβούμενοι πιθανή υποβάθμιση της Γαλλία από τους οίκους αξιολόγησης.
Επιφυλακτικές όμως είναι και οι αγορές για τη δημοσιονομική προσαρμογή της Ιταλίας. Το απόγευμα της Πέμπτης το χρηματιστήριο του Μιλάνου σημείωνε πτώση πάνω από 3% με τις τράπεζες να καταγράφουν μεγάλες απώλειες, ενώ το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων ξεπέρασε και πάλι το 7%.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, μετέβη εσπευσμένα στις Βρυξέλλες και εμφανίστηκε καθησυχαστικός, ενώ σε συνέντευξή του στη Figaro, δήλωσε: "Οι Ιταλοί αποδέχθηκαν με μια σχεδόν βρετανική φλεγματικότητα τα πολύ βαριά μέτρα που τους επιβλήθηκαν. Απέδειξαν ότι διαθέτουν ένα αξιοθαύμαστο αίσθημα ευθύνης, κάνοντας απεργία μόνο για 3 ώρες. Κατάλαβαν ότι οι ευρωπαϊκοί καταναγκασμοί επιβάλλονται για τις επόμενες γενιές. Όλοι οι αναλυτές συμφωνούν ότι η Ιταλία έκανε το καθήκον της"
Την ίδια στιγμή ο ισπανικός Τύπος, βάλει κατά του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος παραμένει άφαντος από τα Χριστούγεννα παρά το γεγονός ότι το ένα πρόβλημα διαδέχεται το άλλο. Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε στους Financial Times ότι οι ισπανικές τράπεζες θα χρειαστούν έως και 50 δισεκατομμύρια ευρώ για να καλύψουν τις ζημιές από στεγαστικά δάνεια και κακές επενδύσεις.
Η κυβέρνηση – που σήμερα ενέκρινε το νέο πακέτο μέτρων λιτότητας και τώρα στοχεύει στην αύξηση των εσόδων, κατά 8 δισεκατομμύρια Ευρώ, από την πάταξη της φοροδιαφυγής – δέχεται τα πυρά της αντιπολίτευσης.
Η άλλη μεγάλη πηγή ανησυχίας για την Ευρώπη είναι η Ουγγαρία. Το ουγγρικό νόμισμα, το φιορίνι, έχει πέσει σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ έναντι του ευρώ και τα επιτόκια δανεισμού της χώρας ξεπέρασαν το 10%.
Η ανησυχία είναι -γράφει η βρετανική Telegraph- ότι οι διεθνείς δανειστές μπορεί να εγκαταλείψουν την Ουγγαρία στην τύχη της, με αποτέλεσμα να γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα αναγκαστεί να κηρύξει χρεωκοπία.
Ευρωπαϊκή Ένωση και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βρίσκονται σε πορεία σύγκρουσης με την κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν, επειδή πιστεύουν ότι το νέο Σύνταγμα που ψηφίστηκε από την Βουλή, περιορίζει μεταξύ άλλων δραστικά και την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας.