Στο πολιτικό συμβούλιο που θα γίνει στις 4 Ιανουαρίου ίσως ξεκαθαρίσει το τοπίο στο ΠΑΣΟΚ, καθώς ο Γ. Παπανδρέου στη δευτερολογία του μετά από σχεδόν 12 ώρες συνεδρίασης δεν άνοιξε πλήρως τα χαρτιά του. Ξεκάθαρες λύσεις και διαδικασίες ζήτησαν τα περισσότερα κορυφαία στελέχη του κόμματος.
Στο πολιτικό συμβούλιο που θα γίνει στις 4 Ιανουαρίου ίσως ξεκαθαρίσει το τοπίο στο ΠΑΣΟΚ, καθώς ο Γ. Παπανδρέου στη δευτερολογία του μετά από σχεδόν 12 ώρες συνεδρίασης δεν άνοιξε πλήρως τα χαρτιά του αλλά αρκέστηκε στο να πει προς τα μέλη του συμβουλίου πως πάνω από τις προσωπικές του επιδιώξεις βρίσκεται η ενότητα του κόμματος, πάνω από αυτή η στήριξη της κυβέρνησης Παπαδήμου και υπεράνω όλων βρίσκεται το συμφέρον της χώρας.
Κλείνοντας την ομιλία του ο Γ. Παπανδρέου είπε: "Αν με πιέζετε να γίνουν οι αλλαγές τώρα σε 15 ημέρες, (πρόταση Βενιζέλου) σας λέω ότι δεν προλαβαίνουμε", αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι διαδικασίες θα κρατήσουν περισσότερο, ενώ θεωρείται σίγουρο ότι θα ακολουθήθει η διαδικασία εθνικού συμβουλίου και τακτικού συνεδρίου πριν από τις εθνικές εκλογές.
Πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως την επόμενη Τετάρτη όταν θα συνεδριάσει εκ νέου το πολιτικό συμβούλιο του κόμματος, θα συζητηθεί ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα. Ο Πάνος Μπεγλίτης αμέσως μετά τη συνεδρίαση τόνισε πως ο Γ. Παπανδρέου θα φέρει την επόμενη εβδομάδα ολοκληρωμένο σχέδιο η τελική μορφή του οποίου θα συμφωνηθεί στο πολιτικό συμβούλιο.
Παρά την κρισιμότητα της συνεδρίασης του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου δεν άνοιξε ούτε κατά στην αρχική εισήγησή του τα χαρτιά του, αν και κορυφαία στελέχη του κόμματος τις προηγούμενες μέρες ζητούσαν άμεσα διαδικασίες για αλλαγή ηγεσίας.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην εισήγησή του τόνισε πως για εκείνον δεν είναι πρωτεύουσας σημασίας η προεδρία του κόμματος και η πρωθυπουργία, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Είμαι εδώ για να συμβάλω, να προσφέρω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτό, μην το αμφισβητείτε. Η πρωθυπουργία και η προεδρία του ΠΑΣΟΚ, για μένα, είναι δευτερεύουσα υπόθεση, μπροστά στην ανάγκη της χώρας, της παράταξης και του Έλληνα πολίτη."
Ωστόσο ένα άλλο κομμάτι του λόγου του κ. Παπανδρέου προκάλεσε την αντίδραση τριών κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Ο πρόεδρος του κόμματος είπε χαρακτηριστικά: "Πίσω δεν μπορούμε να πάμε, ούτε να σταματήσουμε εδώ όπου φτάσαμε, χάνοντας θυσίες και κόπους. Όπως σας είπα, εγώ θα κάνω το καθήκον μου"
Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος είπε απευθυνόμενος στον Γ. Παπανδρέου: "Ποιο απ'όλα τα καθήκοντά σας; Η εισήγησή σας δεν ξεκαθάρισε. Επικρατεί η ασάφεια που δεν συμφέρει κανέναν.”
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος πήρε το λόγο και περιέγραψε το χρονοδιάγραμμα με βάση το οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση για να υλοποιήσει τη δανειακή σύμβαση και το κούρεμα των ομολόγων. Αίσθηση προκάλεσε ότι ο υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε ότι οι εκλογές θα γίνουν μετά το Πάσχα. Ο ίδιος άσκησε κριτική σε όσους προτείνουν οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ να δρομολογηθούν μετά από δυο τρεις μήνες, ζήτησε ταχεία διαδικασία με ορίζοντα ολοκλήρωσης την 15η Ιανουαρίου και πρόσθεσε: "Ο πολιτικός ορίζοντας της κυβέρνησης έχει πλέον αποσαφηνιστεί. Οι εκλογές θα γίνουν μετά το Πάσχα, στα τέλη Απριλίου. Κάποιοι προτείνουν να μπούμε σε μια εσωστρέφεια διάρκειας δυόμισι ή τριών μηνών και να αποσαφηνιστούν τα πράγματα που αφορούν το ΠΑΣΟΚ λίγο πριν τις εκλογές. Αυτό θα υπονομεύσει και την παράταξη και την κυβέρνηση. Οι λύσεις για το ΠΑΣΟΚ πρέπει να δοθούν τώρα δημοκρατικά, καταστατικά, με σεβασμό στη βάση, αλλά τώρα".
Εξηγώντας την άποψή του για γρήγορες διαδικασίες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε: "Και τώρα πείτε μου τι θέλετε να κάνω. Να ασχοληθούν κάποιοι με την κυβέρνηση και τη διαπραγμάτευση, όπως εγώ που έχω την ευθύνη του υπουργείου Οικονομικών και κάποιοι με την επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ; Δεν το βρίσκω σωστό και δίκαιο, κάποιοι να αναλαμβάνουν το βάρος των δύσκολων χειρισμών και αποφάσεων και κάποιοι να φλερτάρουν, υποτίθεται, με το μέλλον.".
Στην εισήγησή του ο Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε σχετικά με τις διαδικασίες: "Η λύση είναι μια: λιτές και αδάπανες διαδικασίες για ανάδειξη προέδρου, προ των βουλευτικών εκλογών, τριήμερης διάρκειας. Δηλαδή καμία περιοδεία, όλοι οι πιθανοί υποψήφιοι είναι γνωστοί στον κόσμο και δεν χρειάζονται συστάσεις".
Ο υπουργός Υγείας έκανε παραινέσεις και για το πως θα γίνει πιο αποτελεσματική η κυβέρνηση Παπαδήμου προτείνοντας να δημιουργηθούν δύο κυβερνητικές επιτροπές μια για την ανάπτυξη και μια για την ανταγωνιστικότητα και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: "Έλεος δεν χρειαζόμαστε πια άλλες μελέτες, πράξεις χρειαζόμαστε και αυτές έχουμε υποχρέωση να εφαρμόσουμε. Κι ο πρωθυπουργός έχει την ευθύνη να οργανώσει την κυβέρνησή του, βασισμένος σε δύο κυβερνητικές επιτροπές υπό την προεδρία του, για το ΕΣΠΑ και την ανταγωνιστικότητα".
Ο κ. Λοβέρδος σε δηλώσεις του την Τετάρτη τόνισε: "Από χθες δεν θα ξαναείναι ποτέ η ώρα για οποιαδήποτε συζήτηση εκτός θεσμικών διαδικασιών και οργάνων. Δεν θα προσθέσω τίποτα κι ούτε θα με ξανακούσετε να λέω κάτι σχετικό, όλα τώρα πια συζητιούνται στις θεσμοποιημένες διαδικασίες της παράταξης."
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ζήτησε και εκείνος άμεσα εκλογή νέου προέδρου με κάλπη σύμφωνα με το καταστατικό και τόνισε: "Η δραματική παραίτηση της κυβέρνησης μας προ διμήνου, τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων που μετρούν την απήχηση και σε επίπεδα του 15% αλλά και η απλή καθημερινή επαφή με τον κόσμο δείχνουν πως έχουμε χάσει την προωθητική μας δύναμη".
Σημερα παντως ο κ. Χρυσοχοϊδης αρνηθηκε να αναφερθει στα εσωκομματικα και τόνισε: "Μην κοπιάζετε, για τα θέματα εκτός αρμοδιοτήτων μας, δεν είναι η κουβέντα σήμερα πολιτική εδώ".
Ωστόσο ο υπουργός Ανάπτυξης, εξασφάλισε την πολιτική υποστήριξη του Γιάννη Σγουρού ο οποίος δήλωσε: "Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Όλοι κάποιους αγαπάμε, όλοι κάποιους συμπαθούμε, εγώ το λέω φανερά – φτάνει να είναι σωστός (σ.σ.:Χρυσοχοϊδης). Αν δεν είναι σωστός θα αποσύρω την εμπιστοσύνη".
Η υπουργός Παιδείας ζήτησε από τον πρωθυπουργό να ανοίξει τα χαρτιά του και υπογράμμισε: "Ο πρόεδρος πρέπει να διευκρινίσει με σαφήνεια τις προθέσεις του για τον προσωπικό του ρόλο ώστε ο καθένας, τουλάχιστον σε ότι με αφορά, να εκτιμήσει τη στάση του. Ο πρόεδρος πρέπει να εγγυηθεί και να διασφαλίσει το αδιάβλητο κάθε διαδικασίας. Νέα ηγεσία – πολιτικό πλαίσιο – σαφείς στόχοι και πολλά νέα πρόσωπα. Αυτό μπορεί να σημαίνει αυτοδιάλυση και επανίδρυση, ευρύτερες συμμαχίες, σε καμία περίπτωση όμως αυτό που ζούμε σήμερα. Οι υπουργοί οφείλουν να είναι αποκλειστικής απασχόλησης με έργο σε όλα τα επίπεδα".
Ο Γιάννης Ραγκούσης στην εισήγησή του τόνισε: "Θα είναι τεράστια ζημιά για τη χώρα να κινηθούν οι εσωκομματικές διαδικασίες πριν οριστικοποιηθεί η νέα δανειακή σύμβαση. Οι διαδικασίες θα πρέπει να είναι ανοικτές, καθαρές και σύμφωνα με το καταστατικό".
"Δεν μπορεί να υπάρχουν Ιφιγένειες", υπογράμμισε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, και πρόσθεσε: "Το διακύβευμα είναι πολύ μεγαλύτερο από τη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ. Χρειαζόμαστε ένα μορατόριουμ στα εσωκομματικά έως ότου σταθεροποιηθεί η κατάσταση"
Ο Δ. Ρέππας τόνισε ότι οι εξελίξεις πρέπει να δρομολογηθούν στη βάση του κόμματος να δημιουργηθεί ένα ισχυρό πολιτικό κέντρο και πως πρέπει το πρόγραμμα της κυβέρνησης Παπαδήμου να στηριχθεί και από τα τρία κόμματα διαφορετικά δεν έχει νόημα.
Ο Απόστολος Κακλαμάνης πρότεινε η αλλαγή ηγεσίας να γίνει από συνέδριο, ενώ ο Γ. Παναγιωτακόπουλος άσκησε κριτική και στους χειρισμούς του κ. Παπανδρέου και των υπουργών που είχαν καθοριστικό ρόλο στη διετία της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
"Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κάμψει τις εσωτερικές του διαδικασίες με ένα συντεταγμένο τρόπο, για να μην υπάρχει καμιά παρενόχληση στα κεντρικά πολιτικά στελέχη" δήλωσε ο Χάρης Καστανίδης.
Καθαρές λύσεις ζήτησε ο Χρήστος Πρωτόπαπας και πρόσθεσε: “Καθαρές λύσεις σημαίνει όχι διαρχία, εκλογή με κάλπη".
Ο γραμματέας του εθνικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης στην εισήγησή του τόνισε: "Αν μπούμε στη λογική του διαγωνισμού για το ποιος θα κάνει το καλύτερο αυτομαστίγωμα, τότε πολύ φοβάμαι ότι θα χάσουμε την ουσία. Και αν μπούμε στη λογική της ισοπέδωσης και απαξίωσης της κυβερνητικής μας θητείας, τότε προσφέρουμε εξαιρετικές υπηρεσίες στα άλλα πολιτικά κόμματα και τις χειρότερες υπηρεσίες στη χώρα και μετά στο ΠΑΣΟΚ και την παράταξή μας. Το επόμενο διάστημα, όλοι μας, μηδενός εξαιρουμένου καλούμαστε να δώσουμε εξετάσεις".
Ο Κώστας Σκανδαλίδης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA" είπε πως στο πολιτικό συμβούλιιο υπήρξαν δύο απόψεις για τις διαδικασίες διαδοχής του Γ. Παπανδρέου και χαρακτήρισε την συνεδρίαση ουσιώδη.