Απαισιόδοξος εμφανίστηκε ο Ντομινίκ Στρος Καν για την προοπτική που έχει η Ευρωζώνη να ξεπεράσει την κρίση, σε 45λεπτη ομιλία του στο Πεκίνο, μετά από ερωτήσεις δημοσιογράφων. Έκανε ειδική αναφορά στην Ελλάδα.
Απαισιόδοξος εμφανίστηκε ο Ντομινίκ Στρος Καν για την προοπτική που έχει η Ευρωζώνη να ξεπεράσει την κρίση, σε 45λεπτη ομιλία του στο Πεκίνο, μετά από ερωτήσεις δημοσιογράφων.
"Βλέπουμε τις ευρωπαϊκές χώρες να περνούν από το ένα σχέδιο διάσωσης στο άλλο, από τη μια σύνοδο κορυφής στην άλλη, πάντα χωρίς να παραδέχονται τις απώλειες, χωρίς να επιτρέπουν την ανάπτυξη και αποτυγχάνοντας να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη", τόνισε ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ στην ομιλία του.
Υπογράμμισε μάλιστα ότι "το ευρώ είναι στο μέσο του ποταμού" και ότι το γεγονός ότι η "νομισματική Ένωση δεν έχει υλοποιηθεί το καθιστά πολύ ευάλωτο" ενώ επισήμανε ότι "η βάρκα είναι έτοιμη να βουλιάξει". Επέρριψε δε ευθύνες για την κρίση τόσο στην Άγκελα Μέρκελ όσο και στο Νικολά Σαρκοζί, για τους οποίους είπε ότι δεν έχει πεισθεί ότι μπορούν να συνεννοηθούν και ότι πιθανώς αυτός είναι ένας από τους λόγους που δεν επιτρέπουν στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα να προχωρήσει.
Σε όσους δημοσιογράφους του έθεταν προσωπικές ερωτήσεις, πάντως, για το ερωτικό σκάνδαλο το οποίο τον ταλαιπώρησε, απαντούσε "ουδέν σχόλιο".
Τόνισε όμως ότι μια κατάρρευση της Ευρωζώνης δεν θα έλυνε την κρίση χρεών των κρατών μελών της. Μια θεμελιακή λύση στην κρίση χρεών θα έπρεπε να βασίζεται στην ανάπτυξη είπε ο Στρος Καν, και δεν θα έπρεπε να δίνεται υπερβολική σημασία στα μέτρα λιτότητας.
Στην αναφορά του για την Ελλάδα υπογράμμισε ότι είναι κρίμα που η στρατηγική του ΔΝΤ για τη χώρα μας δεν υιοθετήθηκε και δεν εφαρμόστηκε σωστά και χαρακτήρισε το ΔΝΤ δυσλειτουργικό.
"Το όλο σύστημα δεν θεωρούσε την Ευρωζώνη ως ζώνη αλληλεγγύης όπως θα έπρεπε να είναι κάθε νομισματική ένωση. Μάλλον, η ιδέα ήταν ότι οι Έλληνες έπρεπε να πληρώσουν για τις αμαρτίες τους. Οι ευρωπαϊκές χώρες θα δανείσουν στους Έλληνες αλλά συν ένα περιθώριο. Γιατί; Επειδή οι Έλληνες πρέπει να πληρώσουν για τις αμαρτίες τους. Από ηθικής πλευράς, δεν έχω κανένα σχόλιο. Από οικονομικής άποψης, όμως, σίγουρα δεν βοήθησε", τόνισε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με τις ευρωπαϊκές τράπεζες υποστήριξε ότι υιοθετούν πολιτική πιστωτικής συρρίκνωσης στην αγορά αντί να καλύψουν τους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας, κάτι που όπως είπε αποτελεί αρνητική εξέλιξη για την ευρωπαϊκή οικονομία.
Σε όσους δημοσιογράφους του έθεταν προσωπικές ερωτήσεις, πάντως, για το ερωτικό σκάνδαλο το οποίο τον ταλαιπώρησε, απαντούσε "ουδέν σχόλιο".