Επί 48 ημέρες απεργούν οι εργαζόμενοι στη Χαλυβουργία Ελλάδος, διαμαρτυρόμενοι για τις απολύσεις περίπου 50 συναδέλφων τους. Τα... άκουσε ο Θ. Πάγκαλας από μετανάστες στο Βερολίνο για την ανεργία, τη λιτότητα και τα σκληρά οικονομικά μέτρα.
Πορεία προς τη Βουλή πραγματοποίησαν σήμερα οι εργαζόμενοι της Χαλυβουργίας Ελλάδος, που σχεδιάζουν να περάσουν τις γιορτές στην πύλη του εργοστασίου καθώς συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους επί 48 ημέρες.
Οι απεργοί διαμαρτύρονται για τις απολύσεις 50 συναδέλφων τους που αποφασίστηκαν όταν αρνήθηκαν να δεχθούν την πρόταση του εργοδότη για 5ωρη απασχόληση που θα οδηγούσε σε στη συρρίκνωση των αμοιβών στα 500 έως 600 ευρώ.
Διαμαρτυρία στον Θ. Πάγκαλο
Τις διαμαρτυρίες ομάδας Ελλήνων εργαζομένων και φοιτητών άκουσε ο Θ. Πάγκαλος στο Βερολίνο στο πλαίσιο συνεδρίου για την πολιτιστική διπλωματία, οι οποίοι σήκωσαν πανό συμπαράστασης στους απεργούς της Χαλυβουργίας ενώ διαμαρτυρήθηκαν κατά των σκληρών οικονομικών μέτρων και της ανεργίας. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης άκουγε χωρίς να αντιδρά τα καυστικά σχόλια.
"Εγώ όπως και άλλοι που βρίσκονται στο κοινό αναγκαστήκαμε να εγκαταλείψουμε τη χώρα μας για να βρούμε δουλειά. Θεωρούμε ότι ο κ. Πάγκαλος και η κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει δεν νομιμοποιούνται ούτε να κυβερνούν ούτε να εκπροσωπούν τον ελληνικό λαό εντός και εκτός της χώρας" του είπε μια κοπέλα από τους διαμαρτυρόμενους.
"Αντιπροσωπεύω την κυβέρνηση, η οποία πρόσφατα πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από 250 βουλευτές. Πήρε εντολή να κυβερνήσει πριν από δύο χρόνια και θα γίνουν εκλογές. Πιστεύω ότι αυτές οι διαδηλώσεις έγιναν από μια μερίδα ανθρώπων που περιφρονούν τις δημοκρατικές διαδικασίες και δε σέβονται τη βούληση του λαού" απάντησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Μειώσεις, τετραήμερα και ατομικές συμβάσεις
Στις περισσότερες επιχειρήσεις οι αμοιβές έχουν ήδη μειωθεί έως 30% με τα τετραήμερα και την εκ περιτροπής εργασία που έχουν πάρει διαστάσεις επιδημίας αλλά και μέσω της υπογραφής ατομικών συμβάσεων.
Ίσως το μόνο… προπύργιο που έχει ακόμα διατηρηθεί στον ιδιωτικό τομέα είναι ο 13ος και 14ος μισθός. Ακόμα και αυτό όμως μελλοντικά δεν αποκλείεται να αλλάξει όπως άφησε να εννοηθεί υπουργός Εργασίας. "Από τις συζητήσεις που έχουν γίνει δεν υπάρχει σύστημα κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού. Υπάρχουν πολλά άλλα ανοιχτά ζητήματα αλλά αυτό το θέμα έχει κλείσει. Πράγματι δεν πρόκειται να ανοίξει. Τώρα δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει μετά από 6 μήνες ή ένα χρόνο. Αντιμετωπίζουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση" είπε ο κ. Κουτρουμάνης μιλώντας στο ραδιόφωνο "ΒήμαFm".
Το 2012 οι ανατροπές στην αγορά εργασίας θα ενταθούν καθώς πρόσφατες έρευνες όπως του ΙΟΒΕ και της ICAP δείχνουν ότι 7 στις 10 επιχειρήσεις σχεδιάζουν μείωση αποδοχών εργαζομένων και μία στις 3 σκέφτεται απολύσεις.
Ωστόσο το κόστος εργασίας ανά ώρα στην Ελλάδα, το οποίο η τρόικα ζητά επίμονα να συμπιεστεί σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat δεν ξεπερνά τα 17, 5 ευρώ με μέσο όρο στην Ευρωζώνη τα 27 ευρώ και μόνο την Πορτογαλία από τις χώρες του νότου να βρίσκεται σε χαμηλότερη θέση.