Στον αέρα ο στόχος για 30.000 αποχωρήσεις μέσω εφεδρείας από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Καθώς είναι, μάλιστα, αμφίβολο αν η τρόικα δεχθεί ως εφέδρους τους κανονικά συνταξιοδοτηθέντες, εξετάζονται ήδη εναλλακτικά σενάρια που αφορούν μαζικές απολύσεις και άρση εξαιρέσεων.
Στον αέρα βρίσκεται πλέον η συμφωνία με την τρόικα για αποχωρήσεις εφέτος 30.000 υπαλλήλων από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αφού η αποστολή με τα στοιχεία των αποχωρήσεων προσωπικού μέσω εφεδρείας από όλα τα υπουργεία ολοκληρώνεται και ο αριθμός ανέρχεται σε μόλις 8.000 μονίμους.
Στον αριθμό αυτό, θα πρέπει να προστεθούν μέχρι τώρα και 700 αποχωρήσεις που έχει καταγράψει για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα η Γενική Γραμματεία των ΔΕΚΟ και αφορά συμβασιούχους αορίστου χρόνου.
Ωστόσο, από τους αποχωρούντες αυτούς υπαλλήλους, δεν ξεπερνούν τους 1.000 εκείνοι που θα αμείβονται με το 60% του βασικού τους μισθού, αφού οι 7.380 έχουν βγει σε σύνταξη κανονικά με αίτησή τους και είναι αμφίβολο αν η τρόικα τους συμπεριλάβει στον κατάλογο των εφέδρων.
Στην περίπτωση αυτή, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο μαζικών απολύσεων μονίμων υπαλλήλων υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που έχουν προϋπηρεσία ενός έως δύο χρόνων με την κατάργηση των οργανικών τους θέσεων.
Επίσης, θα εξεταστεί από μηδενική βάση να ενταχθούν στην εφεδρεία και όσοι κλάδοι είχαν εξαιρεθει εφέτος, όπως καθηγητές, δασκαλοι, γιατροί, ιερείς, σωφρονιστικοί υπάλληλοι, διπλωμάτες και καλλιτέχνες.