Σκληρά μέτρα λιτότητας θα πρέπει να λάβουν τα 26 κράτη - μέλη της ΕΕ μετά τα όσα συμφωνήθηκαν στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών. Για "σημαντικές αποφάσεις" έκανε λόγο η Άγκελα Μέρκελ. "Δεν είχαμε άλλο χρόνο", τόνισε ο Νικολά Σαρκοζί.
Στη στάση της Βρετανίας προσέκρουσε η προοπτική της αλλαγής της Συνθήκης της ΕΕ και πλέον οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται για τη διαμόρφωση μιας "διακυβερνητικής συνθήκης" στη βάση του γαλλογερμανικού σχεδίου για αντιμετώπιση της ευρω-κρίσης που θα δεσμεύσει τα μέλη της Ευρωζώνης και θα είναι "ανοικτή και στους υπόλοιπους" όπως δήλωσε ο Νικολά Σαρκοζί.
"Λάβαμε χθες σημαντικές αποφάσεις για το ευρώ” τόνισε η Άγκελα Μέρκελ και πρόσθεσε: "Επρόκειτο για την έναρξη της ένωσης σταθερότητας, της δημοσιονομικής ένωσης. Κάναμε καλά βήματα ιδιαίτερα αναφορικά με το φρένο χρέους για τις χώρες που θα συμμετάσχουν σ' αυτή τη νέα συνθήκη, αλλά και αναφορικά με τις αυτόματες κυρώσεις. Άρα είμαι πολύ ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα, γιατί χθες το θέμα ήταν να μην υπάρξουν ψευτοσυμβιβασμοί για το ευρώ και το καταφέραμε".
Από την πλευρά του ο Νικολά Σαρκοζί, τόνισε πως δεν υπήρχε χρόνος να μένουν οι Ευρωπαίοι “με τα χέρια κρεμασμένα χωρίς να αντιδρούν” και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: “Η αδράνεια δεν είναι απάντηση"
Πολλές ουσιαστικές λεπτομέρειες είναι υπό διαπραγμάτευση. Ωστόσο, δεδομένη είναι η συναίνεση για πιο αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες για την Ευρωζώνη, με τα βασικά σημεία της συμφωνίας να προβλέπουν:
Αυτόματη επιβολή κυρώσεων σε βάρος των δημοσιονομικά απείθαρχων κρατών, εκτός εάν υπάρξει αντίθετη γνώμη των εταίρων με ενισχυμένη πλειοψηφία
Νομικά δεσμευτική υιοθέτηση του "χρυσού κανόνα" για όλους, με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να πιστοποιεί την εφαρμογή του μέτρου από κάθε χώρα, είτε συνταγματικά, είτε σε αντίστοιχο νομικό επίπεδο
Λήψη απόφασης μέχρι τον Μάρτιο του 2012 για αύξηση του πλαφόν για τον μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης, ESM
Συμμετοχή στην αύξηση των συνεισφορών στο ΔΝΤ κατά 200 δισ. ευρώ από τις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες, με σχετική δήλωση, εντός 10ημέρου
Λήψη αποφάσεων στον μελλοντικό Μόνιμο Μηχανισμό με πλειοψηφία 85% – Αυτό σημαίνει ότι μόνο η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία θα μπορούν να μπλοκάρουν τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής βοήθειας σε κάποιο κράτος-μέλος, λόγω του ποσοστού των ψήφων τους
Τήρηση των πρακτικών του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα – Ξεκαθαρίζεται ότι το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους ήταν "μοναδική και έκτακτη" περίπτωση.
Σχετικά με το PSI, ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι δήλωσε: "Έχουμε κάνει μια μεγάλη αλλαγή στο δόγμα μας. Από τώρα και στο εξής, θα τηρούμε αυστηρά τις αρχές και τις πρακτικές του ΔΝΤ. Ή για να το πούμε πιο ξεκάθαρα, η αρχική μας προσέγγιση στο PSI, η οποία είχε ένα πολύ αρνητικό αντίκτυπο στις αγορές χρέους, είναι πλέον επίσημα παρελθόν".
Στο θέμα των νέων κανόνων που συμφωνήθηκαν αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος τονίζοντας πως όλα αυτά θα πρέπει να τα τηρήσει η χώρα μας μετά τη λήξη και την επιτυχία του προγράμματος στο οποίο βρίσκεται ήδη.