Να βάλει τέλος σε μια από τις παθογένειες του δικαστικού συστήματος με χιλιάδες υποθέσεις να βαλτώνουν στα δικαστήρια ακόμη και για 27 χρονια επιχειρεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Την εξάλειψη των καθυστερήσεων στην απονομή της δικαιοσύνης επιχειρεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου με σχέδιο νόμου "για τη Δίκαιη Δίκη και την αντιμετώπιση της Αρνησιδικίας".
Ο υπουργός Μιλτιάδης Παπαϊωάννου ανακοίνωσε σήμερα 81 παρεμβάσεις προκειμένου να μπει τέλος σε μια από τις παθογένειες του δικαστικού συστήματος με χιλιάδες υποθέσεις να βαλτώνουν στα δικαστήρια ακόμη και για 27 χρονια.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο κ. Παπαϊωάννου, η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από το 1997 έως σήμερα για καθυστερήσεις απονομής της δικαιοσύνης, με υποχρέωση να καταβάλει συνολικές αποζημιώσεις στους θιγέντες ύψους 8.420.822 ευρώ.
Μεταξύ άλλων, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης προβλέπει ότι:
Καθιερώνεται ο θεσμός της δικαστικής μεσολάβησης
Η συναινετική λύση γάμου θα γίνεται με ιδιωτικό συμφωνητικό
Οι διαθήκες και τα κληρονομητήρια θα δημοσιεύονται στα Ειρηνοδικεία
Τα δικαστήρια θα λειτουργούν 2 ώρες επιπλέον, από τις 9:00 έως τις 17:00
Εισάγεται ο θεσμός της αποζημίωσης όταν η διάρκεια της δικαστικής εξέτασης μιας υπόθεσης ξεπερνά τον εύλογο χρόνο.
Επίσης, με το νέο νομοσχέδιο, οι αποφάσεις επί ασφαλιστικών μέτρων θα πρέπει να δημοσιεύονται μέσα σε 48 ώρες, ενώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις η έκδοσή τους θα γίνεται εντός 20 ημερών. Τομές όμως επιχειρούνται και στις εργατικές διαφορές, καθώς οι δίκες θα πρέπει να γίνονται μέσα σε 60 ημέρες από την κατάθεση του δικογράφου, ενώ οι αποφάσεις θα πρέπει να εκδίδονται μέσα σ' έναν μήνα.
Παράλληλα, εισάγεται ο θεσμός της ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα προηγμένης ηλεκτρονικής υπογραφής.
Με το νομοσχέδιο εισάγεται ακόμη ο θεσμός του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων όπου θα δικάζονται κακουργήματα που δεν επισύρουν ποινή ισοβίων, ενώ ο μηνυτής οφείλει να καταθέτει εκτός από τα αποδεικτικά στοιχεία που αιτιολογούν την κίνησή του, και παράβολο 100 ευρώ επιπλέον υπέρ του Δημοσίου.
Για την περίπτωση διαφωνίας ανακριτή και εισαγγελέα, μετά την απολογία κατηγορουμένου, το σχέδιο νόμου προβλέπει την κράτησή του έως ότου αποφασίσει το δικαστικό συμβούλιο που θα συνέρχεται την ίδια ημέρα.
Ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου δήλωσε ότι τα μέτρα αυτά θα δοθούν σε δημόσιο διάλογο και ότι είναι ανοιχτός σε οποιεσδήποτε προτάσεις διευκρίνισης, τροποποίησης ή συμπλήρωσης, αν και τόνισε ότι τον βασικό κορμό των προτάσεων "δεν τον διαπραγματεύεται".