Τη μεγάλη ανησυχία τους εξέφρασαν σήμερα οι εκπαιδευτικοί για την εφεδρεία, τις ελλείψεις στα σχολεία, και σε προσωπικό, την ώρα που η υπουργός Παιδείας δηλώνει ότι “όταν δεν υπάρχουν χρήματα, πρέπει να υπάρχουν ιδέες, βαθιές τομές, δομικές μεταρρυθμίσεις".
Τη μεγάλη ανησυχία τους εξέφρασαν σήμερα οι εκπαιδευτικοί για την εφεδρεία, τις ελλείψεις στα σχολεία, και σε προσωπικό, την ώρα που η υπουργός Παιδείας δηλώνει ότι "όταν δεν υπάρχουν χρήματα, πρέπει να υπάρχουν ιδέες, βαθιές τομές, δομικές μεταρρυθμίσεις".
Σε ομιλία της στο Ινστιτούτο Μπρούγκελ στις Βρυξέλλες η Άννα Διαμαντοπούλου, σκιαγράφησε την κατάσταση στην παιδεία λέγοντας: "Ως υπουργός Παιδείας και έρευνας, έχω τον μικρότερο προϋπολογισμό που είχε ποτέ η χώρα, δραματικό αριθμό αποχώρησης εκπαιδευτικών, ενόψει των αλλαγών στο συνταξιοδοτικό σύστημα και τεράστια προβλήματα στις υποδομές. Σε αυτές τις περιπτώσεις το δίλημμα είναι 'ή παραιτούμαι ή παλεύω με τα ελάχιστα για τα μέγιστα".
Προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ
Κάνοντας λόγο για μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, οι εκπαιδευτικοί ζητούν την πρόσληψη όσων έχουν ήδη περάσει στον τελευταίο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, αλλά δεν έχουν ακόμη διοριστεί ενώ έθεσαν στο υπουργείο Παιδείας και το θέμα της διεξαγωγής του διαγωνισμού του 2012 που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα γίνει. Όπως δήλωσε στην εφημερίδα "Έθνος" η Εύη Χριστοφιλοπούλου, κανείς δεν ξέρει ποιες θα είναι οι οικονομικές δυνατότητες για προσλήψεις την επόμενη χρονιά και όλα αυτά την ώρα που την τελευταία διετία έχουν συνταξιοδοτηθεί πάνω από 17.500 εκπαιδευτικοί και στη θέση τους έχουν προσληφθεί μόλις 3.400. Σε κάθε περίπτωση, οι καθηγητές υποστηρίζουν ότι πρέπει να διοριστούν οι ήδη επιτυχόντες του ΑΣΕΠ συνάδελφοί τους οι οποίοι μάλιστα έχουν και μακρά προϋπηρεσία.
Εφεδρεία: “θα χυθεί αίμα”
Οι εκπαιδευτικοί ανησυχούν ότι το καθεστώς της εφεδρείας, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Παιδείας, μπορεί να αγγίξει και τον κλάδο τους, προειδοποιώντας πως αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα 'χυθεί αίμα' όπως χαρακτηριστικά είπαν. Η ΟΛΜΕ έχει ήδη συνδέσει ενδεχόμενη ανακοίνωση εφεδρείας με άμεση 24ωρη απεργία και στη συνέχεια γενικές συνελεύσεις για σειρά κινητοποιήσεων.
Λειτουργικές ελλείψεις
Τους καθηγητές απασχολούν επιπλέον μεγάλες ελλείψεις κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές με αποτέλεσμα να υπάρχουν σχολεία που δεν έχουν χρήματα ούτε για πετρέλαιο. Σε επιστολή της υφυπουργού Παιδείας προς τον υφυπουργό Εσωτερικών Π. Κουκουλόπουλο, από τον οποίο ζητεί να παρέμβει προς τους επικεφαλής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επισημαίνεται ότι “δεν έχουν προκηρυχθεί διαγωνισμοί για την αγορά πετρελαίου κ.λπ. για τα σχολεία της χώρας επειδή με ευθύνη των Δήμων δεν έχουν συγκροτηθεί τα Συμβούλια Σχολικής Κοινότητας και δεν έχουν κατανεμηθεί οι νέες πιστώσεις και τα χρηματικά υπόλοιπα”.
Μεγάλες ελλείψεις της τάξεως του 25% καταγράφονται και στα βιβλία, και μάλιστα σε βασικά μαθήματα της τρίτης τάξης λυκείου, ελλείψεις που εκτιμάται ότι δεν θα έχουν καλυφθεί έως τα Χριστούγεννα, εν όψει και των πανελλαδικών εξετάσεων.
Αντιδράσεις για μισθολόγιο και καταβολή εφάπαξ
Οι καθηγητές στάθηκαν ακόμη και στο ενιαίο μισθολόγιο, βάσει του οποίου οι πρωτοδιόριστοι εκπαιδευτικοί θα εισπράττουν 660 ευρώ το μήνα, αλλά και στο θέμα καταβολής του εφάπαξ καθώς εκκρεμεί για 44.000 εκπαιδευτικούς που αναμένεται να το λάβουν μετά από 5 ή 6 χρόνια.
Μάλιστα, σχετικά με την έκθεση του ΟΑΣΑ που δόθηκε το καλοκαίρι,είπαν ότι δεν ισχύουν όσα στοιχεία παρουσίασε ο Οργανισμός βάσει των οποίων εξάγεται ότι οι Έλληνες εκπαιδευτικοί εργάζονται λίγες ώρες. Όπως είπαν, οι Έλληνες εκπαιδευτικοί εργάζονται πολύ περισσότερο από συναδέλφους τους στο εξωτερικό, αλλά αμείβονται πολύ λιγότερο.
“Νομοσχέδια χωρίς λαϊκή εντολή”
Οι καθηγητές επισήμαναν επιπλέον ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν έχει τη λαϊκή εντολή, και κατ' επέκταση το υπουργείο Παιδείας δεν μπορεί να νομοθετεί, φέρνοντας νομοσχέδια όπως αυτά για το νέο και το τεχνολογικό λύκειο αλλά και το νέο σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.