Σκληρά μέτρα λιτότητας αποφάσισε η ιταλική κυβέρνηση προσπαθώντας να στείλει μήνυμα στις αγορές και να διασώσει τη χώρα. Δάκρυσε η υπουργός Εργασίας τη στιγμή που ζητούσε θυσίες από τους Ιταλούς συνταξιούχους. Παραιτήθηκε της πρωθυπουργικής αποζημίωσης ο Μόντι.
Το πακέτο των μέτρων για την επόμενη τριετία είναι ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ εκ των οποίων τα 18 δισ. ευρώ είναι νέοι φόροι. Η ιταλική κυβέρνηση επαναφέρει τον φόρο πρώτης κατοικίας, που είχε καταργήσει ο Μπερλουσκόνι, αυξάνει τον ΦΠΑ καθώς και τον φόρο στα καύσιμα και στα αυτοκίνητα πολυτελείας, ενώ υπόσχεται μέτρα για πάταξη της φοροδιαφυγής και της σπατάλης στο Δημόσιο.
Ο Μόντι δήλωσε ότι παραιτείται της πρωθυπουργικής αποζημίωσης και διαβεβαίωσε ότι το πακέτο λιτότητας δεν είναι αποτέλεσμα των πιέσεων από τους Μέρκελ και Σαρκοζί και πρόσθεσε: "Δεν θα με ακούσετε ποτέ να ζητώ θυσίες επειδή το ζήτησε η Ευρώπη, και δεν θα με ακούσετε να κατηγορώ την Ευρώπη για μη αρεστές αποφάσεις που πρέπει να κάνουμε".
Αναγγέλοντας τα επώδυνα μέτρα η υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Ελσα Φορνέρο, ξέσπασε σε κλάματα όταν άρχισε να μιλά για τις θυσίες που πρέπει να κάνουν ειδικά οι συνταξιούχοι.
Τόσο σε συνέντευξη Τύπου όσο και σε ομιλίες του στη Βουλή και τη Γερουσία ο Μάριο Μόντι προανήγγειλε αλλαγές στο εργασιακό. Ο ίδιος είπε πως η κυβέρνησή του επειδή δεν αποτελείται από πολιτικούς αλλά από τεχνοκράτες μπορεί να κάνει περισσότερα μιας και δεν φοβάται το πολιτικό κόστος. Ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ότι καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί να σταθεί μόνη της, ενώ επικαλέσθηκε την Ελλάδα ως παράδειγμα προς αποφυγή.
Ο επίτροπος Οικονομικών, Όλι Ρέν, δια του εκπροσώπου του εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα μέτρα λιτότητας ωστόσο πρόσθεσε πως "όλα θα κριθούν στην πράξη".
Οι αγορές πάντως υποδέχθηκαν θετικά τις ανακοινώσεις της ιταλικής κυβέρνησης καθώς τα 3ετή ομόλογα της χώρας έφτασαν στο 5,8%, ενώ το επιτόκιο για τα 10ετή ομόλογα έπεσε κάτω από το 6,2%.