Καταδικαστική μεν, χωρίς όμως να ανατρέπει τις αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί στο ΝΑΤΟ για τα Σκόπια ήταν η απόφαση τους Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης στην προσφυγή που είχε καταθέσει η πΓΔΜ εναντίον της Αθήνας.
Καταδικαστική μεν, χωρίς όμως να ανατρέπει τις αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί στο ΝΑΤΟ για τα Σκόπια ήταν η απόφαση τους Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης στην προσφυγή που είχε καταθέσει η πΓΔΜ εναντίον της Αθήνας.
Το Δικαστήριο καταδικάζει μεν την Ελλάδα ότι παραβίασε την ενδιάμεση συμφωνία ασκώντας βέτο για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ το 2008, ωστόσο απορρίπτει όλα τα άλλα αιτήματα των Σκοπίων που ζητούσαν από τους δικαστές να απαιτήσουν από την Αθήνα να άρει τις επιφυλάξεις για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και να μην προβάλει στο μέλλον αντιρρήσεις για την ένταξή τους σε άλλους διεθνείς οργανισμούς.
Εκφωνώντας την απόφαση, ο πρόεδρος του Διεθνούς Δικαστηρίου Χασίσι Οζαγουα ανέφερε ότι "το Δικαστήριο με 15 ψήφους προς 1 θεωρεί ότι η ελληνική Δημοκρατία αντιτιθέμενη στην ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ παραβίασε τις υποχρεώσεις της σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 1 της ενδιάμεσης συμφωνίας του 1995" καθώς και ότι το Δικαστήριο "με 15 ψήφους προς 1 απορρίπτει κάθε άλλο αίτημα της FYROM".
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι το δικαστήριο δεν ασχολείται με το θέμα του ονόματος και πρακτικά δεν επηρεάζει την ελληνική εξωτερική πολιτική. Ταυτόχρονα, παραπέμπει στις δηλώσεις που κάνουν το ΝΑΤΟ και ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια, όπου διευκρινίζεται ότι η απόφαση της Συμμαχίας μένει ως έχει.
"Η απόφαση -τονίζει ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν- δεν επηρεάζει την απόφαση που έλαβαν οι σύμμαχοι στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουλουρέστι το 2008. Συμφωνήσαμε ότι θα απευθύνουμε πρόσκληση στην πΓΔΜ, αμέσως μετά την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος".
Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι παραμένει αναλλοίωτη η ελληνική θέση για σύνθετο όνομα για όλες τις χρήσεις και καλεί, με δηλωσή του, τα Σκόπια να επιδείξουν πνεύμα διαλλακτικότητας και να επιστρέψουν στον διάλογο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. "Η χώρα μας δηλώνει την ετοιμότητά της για συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας erga omnes, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών" σημειώνει ο Λουκάς Παπαδήμος.
Η Κομισιόν και ο Μάθιου Νίμιτς καλούν Αθήνα και Σκόπια να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ΟΗΕ.
Αντίδραση Γκρούεφσκι
Στα Σκόπια, ο Νίκολα Γκρούεφσκι έσπευσε να πανηγυρίσει, σημειώνοντας σε δήλωσή του ότι "η ανώτατη δικαστική αρχή του διεθνούς δικαίου έκρινε ότι η Ελλάδα παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία και παρεμπόδισε την ένταξη της χώρας μας στο ΝΑΤΟ".
"Η Δημοκρατία της Μακεδονίας, ως εκ τούτου, απαιτεί από την Ελλάδα, όπως το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης απαιτεί, να σεβαστεί και να εφαρμόσει αποτελεσματικά την Ενδιάμεση Συμφωνία" επισήμανε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ.
Αντιδράσεις κομμάτων στην Αθήνα
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου σχολιάζοντας την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης υποστήριξε σε ανακοίνωσή του ότι "η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, που θα ισχύει έναντι όλων (erga omnes), αποτελεί την καλύτερη δυνατή βάση για την εξεύρεση ενός έντιμου συμβιβασμού αμοιβαίως επωφελούς που δεν θα δημιουργεί νικητές και ηττημένους, αλλά θα θέτει τις βάσεις για την ανάπτυξη μιας υγιούς και σταθερής διμερούς σχέσης που θα βασίζεται στην αρχή του σεβασμού της καλής γειτονίας και θα ενισχύσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Η κυβέρνηση και τα κόμματα που την στηρίζουν μπορούν και πρέπει να αναζητήσουν την ευρύτερη συναίνεση γύρω από το θέμα της ονομασίας. Αυτό επιτάσσει το εθνικό συμφέρον".
"Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, αναμφίβολα, θα γίνει αντικείμενο πολλαπλών αναγνώσεων και περισσοτέρων ερμηνειών, αλλά και διαστρεβλώσεων"αναφέρει σε δήλωσή του ο τομεάρχης εξωτερικής πολιτικής της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος, τονίζοντας πως "η Ελλάδα δεν πρέπει να μετακινηθεί από τις 'κόκκινες γραμμές' που έχουν διακηρυχθεί ήδη και περιλαμβάνουν – εκτός των άλλων- και το erga omnes, δηλαδή 'μια ονομασία έναντι όλων, για κάθε χρήση' ".
Με ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ υποστηρίζει ότι "με τόσα λάθη που έχουν προηγηθεί από όλους τους Υπουργούς Εξωτερικών των τελευταίων ετών, πάλι καλά που δεν πέσαμε σε βαθύτερες καταστάσεις. Ο Πρωθυπουργός το χειρίζεται πιο υπεύθυνα απ' ότι οι κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Χρειάζεται αυξημένη επαγρύπνηση και να μην ανοίγουμε ευκόλως τα χαρτιά μας".
O Συνασπισμός σημειώνει ότι "οι διμερείς σχέσεις των δυο χωρών οφείλουν να στηρίζονται σε μια ολοκληρωμένη απόφαση στο πλαίσιο του ΟΗΕ, βασισμένη σε μια αμοιβαία αποδεκτή σύνθετη ονομασία της πΓΔΜ με γεωγραφικό προσδιορισμό".
"Η απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης θέτει τις κυβερνήσεις των δύο χωρών, Ελλάδας και ΠΓΔΜ, μπροστά στις ευθύνες τους, να παραμερίσουν και να καταδικάσουν τις επικίνδυνες εθνικιστικές και αλυτρωτικές εξάρσεις από όπου κι αν προέρχονται, να προχωρήσουν το ταχύτερο στην υιοθέτηση αμοιβαίας αποδεκτής ονομασίας" τονίζει ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.
Η Ντόρα Μπακογιάννη αναφέρει σε δήλωσή της ότι "στη σημερινή κατάσταση συνετέλεσαν οι φανατισμοί και οι πατριδοκαπηλίες του 1990-1991και η πλήρης εγκατάλειψη του ζητήματος -με τις εκατό και πλέον αναγνωρίσεις που ακολούθησαν- από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ μεταξύ 1995 και 2004".
"Eξακολουθούμε να θεωρούμε δίκαιη μια λύση κοινά αποδεκτής σύνθετης ονομασίας στο πλαίσιο συνολικότερων μέτρων αμοιβαίας εμπιστοσύνης, τονίζουμε όμως ότι κάθε εθνικισμός κάνει ζημιά πρώτα στη δική του χώρα" αναφέρουν μεταξύ άλλων οι Οικολόγοι Πράσινοι.