Το "κεφάλαιο" της εκταμίευσης της 6ης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα κλείνει αύριο με την συνεδρίαση του ΔΝΤ και την ίδια ώρα ανοίγει ο κύκλος των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα για το δεύτερο πακέτο στήριξης.
Το "κεφάλαιο" της εκταμίευσης της 6ης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα κλείνει αύριο με την συνεδρίαση του ΔΝΤ και την ίδια ώρα ανοίγει ο κύκλος των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα για το δεύτερο πακέτο στήριξης.
Το οικονομικό επιτελείο και τα συναρμόδια υπουργεία για τις μείζονες μεταρρυθμίσεις, εν αναμονή των επικεφαλής της τρόικας στις 12 Δεκεμβρίου, θα πρέπει να καλύψουν το έδαφος που χάθηκε στη περίοδο των έντονων πολιτικών διεργασιών που προηγήθηκε, δηλαδή από τη μια να "κλείσουν" τον φετινό προϋπολογισμό με τις μικρότερες δυνατές αποκλίσεις κι από την άλλη να "τρέξουν" τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με άμεσο δημοσιονομικό αποτέλεσμα όπως η εφεδρεία, έτσι ώστε να μη τεθούν σε κίνδυνο εκ προοιμίου οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2012.
Τα στοιχήματα που θα κρίνουν τελικά το εάν θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα την επόμενη χρονιά, είναι το ύψος του φετινού ελλείμματος για το οποίο ο στόχος έχει τεθεί στα 19,7 δισ ευρώ ή στο 9% του ΑΕΠ, το βάθος της ύφεσης που υπολογίζεται στο 2,8% και η επιτυχής ολοκλήρωση του "κουρέματος", το δημοσιονομικό όφελος του οποίου έχει υπολογιστεί στα 3,2 δισ ευρώ. Κρίσιμη σε κάθε περίπτωση χαρακτηρίζεται η συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη σύνοδο κορυφής της επόμενης εβδομάδας.
Μιλώντας στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ο Δ. Ρέππας παραλλήλησε τις αλλαγές που γίνονται σήμερα στη δημόσια διοίκηση με τις αναγκαστικές περικοπές που έκανε το 1924 η κυβέρνηση Παπαναστασίου, που έφεραν ακόμα και απολύσεις, συμπληρώνοντας ότι τέτοιου είδους παρεμβάσεις δεν πρέπει να γίνονται με τον χαρακτήρα του επείγοντος.
"Αυτή η αλλαγή θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Ώστε να εξελίσσεται με τις χρήσιμες σταδιακές προσαρμογές και να μπορεί να αφομοιωθεί χωρίς διοικητικές δυσλειτουργίες κοινωνικές εντάσεις. Δυστυχώς, μια σημαντική αλλαγή που αφορά το προσωπικό συνδέθηκε με τρόπο μονοσήμαντο με το λεγόμενο μνημόνιο και απέκτησε μάλιστα χαρακτήρα επείγοντως", είπε από το βήμα της Βουλής.
Ειδικά όσον αφορά στο προϋπολογισμό του 2011, έναν μήνα πριν κλείσει το έτος, το βάρος των προσπαθειών του οικονομικού επιτελείου πέφτει στο πεδίο των εσόδων, όπου το βασικό ζητούμενο είναι η είσπραξη των αποκαλούμενων βέβαιων φόρων όπως το νέο τέλος των ακινήτων, έτσι ώστε να μην διευρυνθεί περισσότερο η "τρύπα" του 1 δισ ευρώ, με βάση τους αναθεωρημένους στόχους.
Τον μεγαλύτερο προβληματισμό προκαλεί το ενδεχόμενο η ύφεση να είναι ακόμα μεγαλύτερη από το 5,5% με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 6%, κάτι που σημαίνει ότι η απόδοση των φόρων στη κατανάλωση θα είναι μικρότερη, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις για έλλειμμα κοντά στο 9,5% δηλαδή περίπου 1,1 δισ ευρώ παραπάνω.
"Αυτός ο προϋπολογισμός δεν έχει κανένα στοιχείο που μπορεί να διαμορφώσει την ελπίδα έστω ότι είναι δυνατόν να έχουμε την αντιστροφή της ύφεσης. Όταν, μάλιστα, έχουμε μια αγορά η οποία στην κυριολεξία είναι παγωμένη, όταν έχουμε συνεχώς αυξανόμενα τα λουκέτα στις μικρές, στις πολύ μικρές, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις", τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, στη Βουλή.
"Ανάσα" στους δανειολήπτες;
Όλοι οι αναλυτές περιμένουν ότι την Πέμπτη που συνεδριάζει εκ νέου η ΕΚΤ θα έχουμε τη δεύτερη μείωση επιτοκίων επί ημερών Ντράγκι από το 1,25 στο 1 τοις εκατό.
Αυτό θα έχει άμεση συνέπεια στα δάνεις που είναι συνδεδεμένα με το επιτόκιο της ΕΚΤ αλλά αναμένεται και ανάλογη μείωση στο επιτόκιο του Euribor.