Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης μετά την εκταμίευση της 6ης δόσης συζητήθηκαν στην κυβερνητική επιτροπή. Στόχος η εξασφάλιση της νέας χρηματοδότησης αλλά και οι επιτυχεις διαπραγματεύσεις για το PSI.
Στις διαβουλεύσεις για το δεύτερο πακέτο στήριξης στρέφεται το ενδιαφέρον της κυβέρνησης πλέον καθώς εξασφαλίστηκε η εκταμίευση της 6ης δόσης. Στόχος τώρα είναι η εξασφάλιση της νέας χρηματοδότησης που θα καλύψει τις ταμειακές ανάγκες της χώρας για την επόμενη δεκαετία και θα μειώσει το χρέος κατά περίπου 100 δισ. ευρώ πάντα με την προϋπόθεση ότι δεν θα ανατραπούν οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου.
Το δεύτερο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα υπό τη βαριά σκιά όμως των αρνητικών διεθνών εξελίξεων, που απειλούν ακόμα και την ύπαρξη της ευρωζώνης.
Σήμερα ο Λ. Παπαδήμος, μιλώντας σήμερα στην κυβερνητική επιτροπή, σημείωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι αισιόδοξη και πρόσθεσε: "Είναι μια διαπραγμάτευση σε εξέλιξη και είναι πρόωρο να πούμε οτιδήποτε. Εμείς έχουμε τις δικές μας θέσεις και προτάσεις και πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι."
Ο ίδιος σε επιστολή του προς τους δανειστές της χώρας, εκφράζει τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στο δρόμο της δημοσιονομικής προσαρμογής και των μεταρρυθμίσεων. Υπογραμμίζει δε πως η συμμετοχή της χώρας στην ευρωζώνη διασφαλίζει τη δημοσιονομική και οικονομική σταθερότητα, ενώ τονίζει: "Η κυβέρνηση αναλαμβάνει ισχυρή δέσμευση για την εκπλήρωση αυτού του έργου. Ειδικότερα, θα εφαρμόσει πλήρως τα μέτρα, που περιγράφονται στο υφιστάμενο πρόγραμμα, θα συνάψει ένα νέο βιώσιμο και αξιόπιστο πολυετές πρόγραμμα με την τρόικα και θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων με την εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, που θα συμβάλει στη χρηματοδότηση και βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους."
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναμένεται να στείλει απαντητική επιστολή, η οποία θα συνιστά και ένα είδος ερμηνείας των δεσμεύσεων που ανέλαβαν τα κόμματα που στηρίζουν τη κυβέρνηση Παπαδήμου, ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup στις δηλώσεις του τόνισε: "Θα απαντήσω στον Έλληνα πρωθυπουργό χαιρετίζοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων που τη στηρίζουν για την εκπλήρωση των στόχων του προγράμματος και την εφαρμογή των αποφάσεων της συνόδου κορυφής της 26ης και 27ης Οκτωβρίου που είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία του προγράμματος που συνεχίζεται".
Η κυβερνητική επιτροπή με σκοπό να επιταχύνει το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης κατήργησε τη δεύτερη ανάγνωση των νομοσχεδίων ενόψει του βαρύτατου νομοθετικού προγράμματος, που θα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση, με σκοπό να "τρέξουν" όλα τα απαιτούμενα νομοσχέδια.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν είναι επιτρεπτές οι δημόσιες διαφωνίες των υπουργών, στον έντονο απόηχο της κόντρας Παπουτσή- Γεωργιάδη. Ο Λ. Παπαδήμος παρενέβη πυροσβεστικά και στις εντάσεις εντός της κυβερνητικής επιτροπής όπως όταν Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Ανδρέας Λοβέρδος είχαν φραστική αντιπαράθεση.
Ο υπουργός Οικονομικών και η υπουργός Παιδείας έθεσαν, πάντως, θέμα για την απουσία Αβραμόπουλου – Δήμα, παρά το ότι οι δύο υπουργοί της ΝΔ βρίσκονταν στις Βρυξέλλες, σε πλήρη γνώση του Λ. Παπαδήμου.
Ο υπουργός Άμυνας μάλιστα μιλώντας στον ρ/σ Flash εξέφρασε την πλήρη στήριξη του στη κυβέρνηση Παπαδήμου και τόνισε: "Είναι μια κυβέρνηση με συγκεκριμένο σκοπό με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Πρέπει να βγει η Ελλάδα από τη δύσκολη θέση, εξασφαλίστηκε η 6η δόση, θα προχωρήσουμε και στις διαδικασίες που απαιτούνται και χρειάζεται και κοινοβουλευτική συμμετοχή για να πάρουμε την τελευταία μεγάλη δόση. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής θα ήταν οξύμωρο να αντιπολιτεύονται τα κόμματα την κυβέρνηση που στηρίζουν".
Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα γίνουν με φόντο τις συστάσεις για ολοκλήρωση των παρεμβάσεων στα "κλειστά" επαγγέλματα, για ψήφιση του νέου φορολογικού – καθώς και τη λήψη μέτρων κατά της φοροδιαφυγής και της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, για συνεννόηση της κυβέρνησης με τους κοινωνικούς εταίρους για τους κατώτερους μισθούς, την ΕΓΣΕΕ, τις ασφαλιστικές εισφορές.
Πίεση ασκείται, επίσης, για την υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, την επανεξέταση των προνοιακών προγραμμάτων – για τα οποία αναμένεται νέα έκθεση του ΟΟΣΑ – ενώ καίριας σημασίας χαρακτηρίζεται από την τρόικα η μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας και η εξάλειψη των ληξιπρόθεσμων οφειλών των νοσοκομείων.
Μείωση των δαπανών ζήτησε και ο επικεφαλής της Ομάδας Κρούσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χορστ Ράιχενμπαχ, ο οποίος δήλωσε: “Η Ελλάδα πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο στη μείωση των δαπανών παρά στην αύξηση των φόρων στις προσπάθειές της να ισορροπήσει τον προϋπολογισμό της”