Μυστικές γαλλογερμανικές διαβουλεύσεις και συμφωνίες αποκαλύπτει σήμερα ο γερμανικός Τύπος. Η εφημερίδα Die Welt αναφέρει χαρακτηριστικά ότι Βερολίνο και Παρίσι τα βρήκαν σε νέο σύμφωνο σταθερότητας, αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις των κρατών - μελών ακόμα και της Κομισιόν.
Οργανωμένο σχέδιο εξόδου από την κρίση, το οποίο θα απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο μέλος της ευρωζώνης, θα παρουσιάσουν όπως όλα δείχνουν η Γαλλία και η Γερμανία.
Σύμφωνα με την κυριακάτικη έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Die Welt η νέα συνθήκη θα έχει ως πρότυπο τη συνθήκη Σένγκεν, δηλαδή θα βασίζεται σε διακρατικές συμφωνίες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι Βερολίνο και Παρίσι σκοπεύουν να αξιοποιήσουν ένα μηχανισμό, που προβλέπεται ήδη στις συνθήκες, και είναι η λεγόμενη “ενισχυμένη συνεργασία”, μια διαδικασία με την οποία ένας ελάχιστος αριθμός 9 κρατών – μελών επιτρέπεται να συμφωνήσουν σε μια πιο προχωρημένη μεταξύ τους συνεργασία σε έναν τομέα, μέσα στα πλαίσια πάντα των δομών της ΕΕ.
Η Wall Street Journal αναφέρει σήμερα πως Γάλλοι και Γερμανοί φοβούνται πως η αλλαγή στις συνθήκες – που χρειάζεται την υπογραφή και των 27 χωρών – δεν μπορεί να γίνει σε εύλογο χρονικό διάστημα και για αυτό αναζήτησαν μια πιο γρήγορη λύση, ενώ στο δημοσίευμα αναφέρεται χαρακτηριστικά: "Το σχέδιο μπορεί να ανακοινωθεί πριν την σύνοδο κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου. Ωστόσο δεν έχει ληφθεί ακόμα οριστική απόφαση, ούτε είναι σαφές εάν μια πιο αυστηρή επιβολή δημοσιονομικών κανόνων θα είναι αρκετή σε αυτό το στάδιο για να αντιμετωπιστεί η κρίση εμπιστοσύνης προς την ευρωζώνη".
Όπως είπε σήμερα η Γαλλίδα υπουργός προϋπολογισμού Βαλερί Πεκρές, σκοπός είναι η αναθεώρηση των κανόνων για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών. Είναι κάτι- αναφέρει το γαλλικό κανάλι “Canal Plus” που συμφωνήθηκε στην τριμερή συνάντηση Μέρκελ- Σαρκοζί- Μόντι και θα έχει τρεις βασικούς άξονες: τον έλεγχο των εθνικών προϋπολογισμών από τα όργανα της ΕΕ πριν την κατάθεση τους στα κοινοβούλια για έγκριση, την υιοθέτηση του “φρένου” χρέους στα Συντάγματα των χωρών και την τιμωρία όσων το παραβαίνουν.
"Δεν πρόκειται για συμφωνία των τριών", υποστήριξε η Βαλερί Πεκρές, "αλλά για συμφωνία μεταξύ μελών της ευρωζώνης για μια νέα διακυβέρνηση με πραγματικούς ρυθμιστικούς κανόνες, πραγματικές κυρώσεις που θα αποπνέει πραγματική εμπιστοσύνη" και τόνισε: "Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία θέλουν να είναι ο κινητήρας μιας Ευρώπης που θα είναι πολύ πιο ολοκληρωμένη, πολύ πιο ισχυρή και με δίκαιους μηχανισμούς ρυθμιστικών κανόνων, οι οποίοι θα επιτρέπουν να μην υπάρχει ένας απατεώνας που θα καταπατά τους κανόνες που έχουμε αποφασίσει"
Για την δημιουργία ενός είδους "Σούπερ-Λίγκας" της ευρωζώνης κάνει λόγο η γερμανική Deutsche Welle, αναφέροντας ότι ενδεχομένως Παρίσι και Βερολίνο οδηγούν την Ευρώπη σε μια Ένωση τριών ταχυτήτων που θα αποτελείται από την ομάδα των 27, την ομάδα των 17 και την ομάδα, που θα συμφωνήσει σε αυτά τα σχέδια εξυγίανσης των δημοσιονομικών. Ένα δεύτερο σημείο της πρότασης αυτών των δύο αφορά στην ΕΚΤ.
Όπως γράφει η Welt amSonntag που αναφέρει: "Η κ. Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί θα προτείνουν η ΕΚΤ να αγοράζει περισσότερο απ' ότι σήμερα ομόλογα των κρατών μελών της ευρωζώνης, για να μπορέσουν αυτά να διασφαλίσουν στις χρηματαγορές χαμηλούς τόκους για τα δάνεια τους. Ως γνωστόν, η γερμανίδα καγκελάριος αρνιόταν ως τώρα αυτού του είδους παρεμβάσεις από την ΕΚΤ στις κεφαλαιαγορές" Είτε ακολουθήσουν οι υπόλοιποι 15 τις προτάσεις Βερολίνου και Παρισιού είτε όχι, όλοι ξέρουν πόσο επείγον είναι να βρεθεί λύση.
Αυτή την αίσθηση ενέτεινε άλλο ένα δημοσίευμα, αυτή την φορά από την ιταλική εφημερίδα La Stampa, σύμφωνα με το οποίο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ετοιμάζει σχέδιο διάσωσης της Ιταλίας με χορήγηση δανείου με τόκους της τάξης του 4-5%, πολύ χαμηλότερους δηλαδή από το 7% που ζητούν σήμερα οι αγορές.
Μάλιστα η ιταλική εφημερίδα αναφέρει χαρακτηριστικά: "Η Κριστίν Λαγκάρντ θέλει να δώσει επαρκή χρόνο στον Μάριο Μόντι για να παρουσιάσει τις μεταρρυθμίσεις, και να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να τον βοηθήσει με ένα πρόγραμμα το οποίο να φτάσει τα 600 δισεκατομμύρια ευρώ."
Μέσα σε αυτό το κλίμα, από την Θεσσαλονίκη ο Ευάγγελος Βενιζέλος προειδοποίησε σήμερα ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε θανάσιμο κίνδυνο, μέσα σε μια Ευρώπη που παραπαίει.