Στις 10 το πρωί της Πέμπτης η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Θα μετάσχει ο Γ. Καρατζαφέρης. Ξανά στο προσκήνιο το όνομα του Λ. Παπαδήμου για τη θέση του πρωθυπουργού, μετά και τις αντιδράσεις για Φ. Πετσάλνικο. Τηλεφωνική επικοινωνία αργά τη νύχτα Παπανδρέου - Σαμαρά για το όνομα του κ. Παπαδήμου.
Επεισοδιακά και χωρίς κατάληξη εξελίχθηκε η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που είχε οριστεί για τις 7 το απόγευμα της Τετάρτης και τελικά αναβλήθηκε για τις 10:00 το πρωί της Πέμπτης.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης αποχώρησε από το προεδρικό προτού ξεκινήσει η σύσκεψη καταγγέλλοντας τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Αντώνη Σαμαρά για "παιχνίδια τακτικής που συμπαρασύρουν και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας". Όπως είπε ο Γ. Καρατζαφέρης, οι δύο άλλοι αρχηγοί συσκέπτονταν ξεχωριστά σε άλλη αίθουσα με τον κ. Παπούλια, προφανώς για να του ανακοινώσουν εκ των υστέρων το αποτέλεσμα επειδή ο ίδιος έχει διαμηνύσει την αντίθεσή του στην υποψηφιότητα Φ.Πετσάλνικου για την πρωθυπουργία και προτείνει τον Λ. Παπαδήμο.
Από την Προεδρία τονίζουν ότι δεν υπήρχε καμία πρόθεση να θιγεί ο κ. Καρατζαφέρης και μιλούσαν για παρεξήγηση. Μάλιστα, δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν ότι υπήρξε τηλεφωνική συνομιλία του Κάρολου Παπούλια με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ και πως ο κ. Καρατζαφέρης προτίθεται να πάει αύριο στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
Λίγο αργότερα, ο Αντώνης Σαμαράς σε δήλωσή του ξεκαθάρισε πως ο ίδιος δεν έχει πρόβλημα με τα πρόσωπα και πως την πρωτοβουλία για την πρόταση για νέο πρωθυπουργό την έχει η κυβερνητική πλειοψηφία, τονίζοντας ότι το ζήτημα είναι να ξεμπλοκάρει επιτέλους η 6η δόση, η δανειακή σύμβαση και να αποκτήσει ο τόπος κυβέρνηση. Νωρίτερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε διαμηνύσει ότι πάει στην αυριανή σύσκεψη δηλώνοντας ανοιχτός σε όποιον του προτείνουν για τη θέση του πρωθυπουργού.
"Καλά να πάθουν, τον έχουν συγκολλητική ουσία… ενδεχομένως δεν του δώσανε κανένα υπουργείο" σχολίασε η Αλέκα Παπαρήγα, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως "όλα όσα εκτυλίσσονται τούτες τις ώρες παραπέμπουν στις τελευταίες μέρες της Πομπηίας" και κάλεσε τον ΠτΔ "να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί" ώστε να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές. Αυτά που συμβαίνουν "είναι απαράδεκτα, προσβλητικά, δεν μαρτυρούν μόνο κρίση της πολιτικής, μαρτυρούν και απειλή για κρίση της Δημοκρατίας" δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης μιλώντας στο MEGA.
Αντιδράσεις για Πετσάλνικο
Πριν ακόμη συναντηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί στο προεδρικό μέγαρο, πάντως, θύελλα αντιδράσεων προκαλούσε στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΝΔ, η πρόθεση του Γιώργου Παπανδρέου να προτείνει τον Φίλιππο Πετσάλνικο ως υποψήφιο πρωθυπουργό, καθώς σε διάγγελμά του τον φωτογράφισε ως την επιλογή του να τον διαδεχθεί, κάνοντας λόγο για "επιλογή ιδιαίτερα θεσμική και ενισχύει τους δημοκρατικούς θεσμούς".
Οι αντιδράσεις για τον Φίλιππο Πετσάλνικο επικεντρώνονται στο γεγονός ότι βουλευτές και των δύο μεγάλων κομμάτων θεωρούν ότι ο πρόεδρος της Βουλής δεν ικανοποιεί τις απαιτήσεις της δύσκολης κατάστασης που θα πρέπει να διαχειριστεί.
Ορισμένοι "γαλάζιοι" βουλευτές, μάλιστα, κατηγορούν τον πρόεδρο της Βουλής ότι είναι μεταξύ εκείνων που προκάλεσαν την κρίση, εισηγούμενος το δημοψήφισμα στον κ. Παπανδρέου.
Στο προσκήνιο πάλι το όνομα του Λ.Παπαδήμου
Το βράδυ πληροφορίες ανέφεραν ότι βρισκόταν σε εξέλιξη προσπάθεια προσέγγισης με τον Λουκά Παπαδήμο, με τον οποίο φερόταν να έχει επικοινωνήσει ο Γιώργος Παπανδρέου. Πηγές από το μέγαρο Μαξίμου έλεγαν ότι ο κ. Παπαδήμος έθετε συγκεκριμένους όρους για να αναλάβει την πρωθυπουργία, όροι που γίνονταν αποδεκτοί από τον κ. Παπανδρέου. Ειδικότερα, ο κ. Παπαδήμος ζητά να υπογράψουν οι αρχηγοί και των δύο μεγάλων κομμάτων τους όρους του προγράμματος, να συμμετέχουν περισσότερα πολιτικά στελέχη της ΝΔ στο κυβερνητικό σχήμα και να μην είναι ασφυκτικά τα χρονικά πλαίσια για τη διεξαγωγή των εκλογών αλλά να υπάρχει μια πίστωση χρόνου. Επίσης, αποσαφηνίζεται ότι ο κ. Παπαδήμος δεν θέτει κανένα θέμα για το οικονομικό επιτελείο.
Ακολούθησε και ενημέρωση του Αντώνη Σαμαρά από τον Γιώργο Παπανδρέου με τον κ. Παπανδρέου να τον ενημερώνει ότι ο ίδιος αποδέχεται τους όρους του κ. Παπαδήμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Νέα Δημοκρατία θεωρεί ότι έχει ξεκαθαρίσει ήδη τη θέση της για τις γραπτές δεσμεύσεις στη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, απαντώντας εμμέσως στις προϋποθεσεις που βάζει ο κύριος Παπαδήμος.
Νωρίτερα, ο Αντώνης Σαμαράς διέψευδε ότι είχε ενστάσεις, λέγοντας ότι ουδέποτε του προτάθηκε το όνομα του κ. Παπαδήμου. Όπως ξεκάθαρα δήλωσε ο Γιάννης Μιχελάκης λίγα λεπτά προτού αναχωρήσει ο πρόεδρος του κόμματος για το προεδρικό μέγαρο, "ουδέποτε προτάθηκε στη ΝΔ ο Λουκάς Παπαδήμος" και αν κάτι τέτοιο συμβεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης "δεν θα πει όχι".
Το… σίριαλ της υποψηφιότητας του Λουκά Παπαδήμου βρισκόταν στο επίκεντρο των συζητήσεων από νωρίς το πρωί, καθώς αποκαλύφθηκε ότι μέχρι εκείνη την ώρα ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκης Κεντρικής Τράπεζας ουδέποτε βολιδοσκοπήθηκε σε βάθος από το μέγαρο Μαξίμου για την πρωθυπουργία.
Όπως αποδείχθηκε πέραν μιας πρώτης τηλεφωνικής επικοινωνίας με τη γενική γραμματέα του γραφείου του πρωθυπουργού Ρεγγίνα Βάρτζελη την Τρίτη, και μιας δεύτερης σήμερα όπου του προτάθηκε η αντιπροεδρία της κυβέρνησης, ο κ. Παπαδήμος δεν μίλησε ποτέ με κάποιον άλλο κυβερνητικό παράγοντα, ούτε διαπραγματεύθηκε όρους προκειμένου να δεχθεί να γίνει πρωθυπουργός. Πηγές από το μέγαρο Μαξίμου έλεγαν το βράδυ ότι το όνομα του κ. Παπαδήμου είχε προταθεί στον Αντώνη Σαμαρά και εκείνος το είχε απορρίψει λόγω της ιδιότητάς του ως πρώην τραπεζίτης.
Η φιλολογία γύρω απο την υποψηφιότητα Παπαδήμου προκάλεσε το απόγευμα την έντονη αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος απάντησε στις φήμες ότι έθεσε βέτο στο θέμα της επιλογής του, τονίζοντας πως πρόκειται για "δημοσιογραφική φούσκα, μέγιστη απρέπεια και διαστρέβλωση της πραγματικότητας".
Η συνάντηση Παπούλια – Παπανδρέου
Νωρίτερα το απόγευμα, μπαίνοντας στο γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη διμερή τους συνάντηση, ο Γ. Παπανδρέου είπε: "Κύριε Πρόεδρε, είναι μια ιστορική στιγμή για τη χώρα. Η δυνατότητα συνεργασίας πολλών πολιτικών δυνάμεων ανοίγει μια νέα ευκαιρία, μια άλλη σελίδα στην ιστορία της χώρας μας. Και νομίζω ότι θα είναι μια βάση για μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα μας, που ήδη έχουν ξεκινήσει και βεβαίως, και την εδραίωση, δηλαδή να κλειδώσουμε και να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου, που είναι τόσο ζωτικές και για μας και βεβαίως για την ευρύτερη Ευρώπη."
Απαντώντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε: "Κύριε Πρόεδρε, υπάρχει μια ανακούφιση, γιατί τα τελευταία εικοσιτετράωρα περιμέναμε τον σχηματισμό αυτής της κυβέρνησης. Είναι μια κυβέρνηση που επωμίζεται πολλά. Πρέπει να τη βοηθήσουμε όλοι για να πετύχει το έργο της που – όπως είπατε – είναι ένα σημαντικό έργο και ο ελληνικός λαός περιμένει και εκείνος να αποδώσει αυτή η κυβέρνηση."
Λίγα λεπτά προτού ο Γ. Παπανδρέου ξεκινήσει από το Μέγαρο Μαξίμου για το Προεδρικό Μέγαρο, απευθύνθηκε με διάγγελμα στον ελληνικό λαό, τονίζοντας ότι οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας κάνουν σήμερα "το εθνικά επιβεβλημένο".
Διαβουλεύσεις από το πρωί
Οι διαβουλεύσεις ήταν έντονες από το πρωί και παρά τη χθεσινή ανακοίνωση ότι ο Γ. Παπανδρέου θα μετέβαινε στο Προεδρικό Μέγαρο μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης, το ραντεβού δεν είχε γίνει με αποτέλεσμα να υπάρχουν πληροφορίες ότι ο Κάρολος Παπούλιας τηλεφώνησε στους δύο πολιτικούς αρχηγούς καλώντας τους να επισπεύσουν τις διαδικασίες.
Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι ο κ. Παπούλιας εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, είπε πως προς τους δημοσιογράφους: "Τελειώσαμε, θα ξανάρθω το απόγευμα". Λίγα λεπτά αργότερα ο Αντώνης Φουρλής μετέδωσε ζωντανά στο δελτίο ειδήσεων του MEGA οτι το ραντεβού οριστήκε για τις 5:00 το απόγευμα, είδηση που επιβεβαίωσε αμέσως μετά η Προεδρία της Δημοκρατίας με σχετική ανακοίνωση.
Η διάψευση της υποψηφιότητας Παπαδήμου, πάντως, προκάλεσε απογοήτευηση και αντιδράσεις από κορυφαία στελέχη τα οποία επιθύμουσαν έναν νέο πρωθυπουργό με χαρακτηριστικά ανάλογα του πρώην αντιπροέδρου της ΕΚΤ.
Η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, με δήλωση της το μεσημέρι της Τετάρτης, περιγράφει το πρόσωπο του πρωθυπουργού που εκείνη θα ήθελε και τονίζει: "Η αγωνία των πολιτών δεν πρέπει να μετατραπεί σε απελπισία. Οι εσωτερικές και διεθνείς εξελίξεις επιβάλλουν άμεση λύση, με σεβασμό στη Δημοκρατία και το Σύνταγμα, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Η χώρα χρειάζεται Πρωθυπουργό υψηλού κύρους και αποδοχής, στο εσωτερικό και το εξωτερικό, με βαθιά γνώση των οικονομικών και με εγνωσμένη επάρκεια στο κατεξοχήν θέμα που είναι η άμεση ολοκλήρωση των δεσμεύσεων της 27ης Οκτωβρίου 2011, ώστε να διασφαλιστεί η παραμονή της χώρας στο ευρώ. Αυτός μαζί με ικανούς και αποφασισμένους ανθρώπους από το σύνολο του πολιτικού φάσματος μπορούν να βάλουν φραγμό στην πορεία καταστροφής. Ελπίζω και εύχομαι ότι συνεχίζονται οι υπερβατικές και εξαντλητικές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση από όλους, ώστε να υπάρξει άμεσα αποτέλεσμα".
Ο υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Ραγκούσης, μίλησε στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA" για το θέμα του προσώπου του νέου πρωθυπουργόύ και τόνισε: "Η χώρα έχει ανάγκη ο νέος Πρωθυπουργός να είναι υψηλών πολιτικών προδιαγραφών και όχι κοινού χαμηλού μέσου όρου μεταξύ των κομμάτων, πόσο μάλλον εντός των κομμάτων. Κάθε συζήτηση, κάθε σκέψη γύρω από εσωκομματικά ζητήματα αυτές τις πολύ κρίσιμες εθνικά περιστάσεις είναι απολύτως απαράδεκτη".
Αίσθηση όμως προκάλεσε η αποκάλυψη του Απόστολου Κακλαμάνη ότι χθες το βράδυ δέχθηκε την πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου και του Ευάγγελου Βενιζέλου να αναλάβει εκείνος την πρωθυπουργία, πράγμα με το οποίο συμφώνησε και ο Αντ. Σαμαράς, την οποία όμως απέρριψε καθώς δεν ικανοποιήθηκαν οι όροι που έθεσε.