Η ανάθεση εντολής στον Λουκά Παπαδήμο για σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης και η πρώτη δήλωση του νέου πρωθυπουργού, με την οποία ζήτησε "ενότητα, συνεννόηση και σύνεση" προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα ταχύτερα και με το μικρότερο κόστος.
Στο πρόσωπο του Λουκά Παπαδήμου κατέληξαν τελικά οι πολιτικές διαβουλεύσεις για τη θέση του νέου πρωθυπουργού που θα αναλάβει να ηγηθεί του κυβερνητικού μεταβατικού σχήματος το οποίο θα εφαρμόσει τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.
Τη σχετική ανακοίνωση έκανε η Προεδρία της Δημοκρατίας, μετά τη σύσκεψη των κ. Παπανδρέου, Σαμαρά και Καρατζαφέρη υπό τον Κάρολο Παπούλια που διήρκεσε μιάμιση ώρα και τη συνάντηση που ακολούθησε στο γραφείο του κ. Παπούλια, στην οποία κλήθηκε και προσήλθε ο Λουκάς Παπαδήμος.
Στο ανακοινωθέν της Προεδρίας αναφέρεται χαρακτηριστικά:
"Υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, συναντήθηκαν σήμερα ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης.
Στη σύσκεψη αυτή επιβεβαιώθηκε το πλαίσιο αρχών που διατυπώθηκε στη συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών που παρέστησαν στη σύσκεψη της 6ης Νοεμβρίου 2011. Συμφωνήθηκε ότι το έργο της νέας κυβέρνησης είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης της 26ης Οκτωβρίου 2011 και η εφαρμογή οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατόπιν προτάσεων των πολιτικών αρχηγών που παρευρέθησαν στη σύσκεψη, έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον κ. Λουκά Παπαδήμο. Η ορκωμοσία της κυβέρνησης θα γίνει αύριο Παρασκευή στις 14:00".
Το όνομα του Λουκά Παπαδήμου είχε ακουστεί από την πρώτη στιγμή για τη θέση του νέου πρωθυπουργού, ωστόσο στην πορεία διέρρευσαν πληροφορίες και για άλλα ονόματα, με τελευταίο χθες αυτό του Φίλιππου Πετσάλνικου, τον οποίο φάνηκε να φωτογραφίζει και ο Γιώργος Παπανδρέου στο χθεσινό διάγγελμά του.
Η λύση του προέδρου της Βουλής, ωστόσο, αποδυναμώθηκε λόγω των αντιδράσεων που εκδηλώθηκαν στο εσωτερικό και των δύο μεγάλων κομμάτων, και άρχισε και πάλι να συζητείται το πρόσωπο του Λουκά Παπαδήμου.
Η πρώτη δήλωση του νέου πρωθυπουργού
"Αποδέχθηκα την εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά την πρόταση των πολιτικών αρχηγών να σχηματίσω κυβέρνηση ευρύτερης. Επειδή πιστεύω ότι όλοι πρέπει να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση της κρίσης και στην ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας. Θέλω πρώτα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου. Η τιμή είναι μεγάλη και η ευθύνη που αναλαμβάνω ακόμη μεγαλύτερη", δήλωσε στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου ο Λουκάς Παπαδήμος.
Ο ίδιος έδωσε το στίγμα της νέας κυβέρνησης της οποίας θα ηγηθεί ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι πολιτικός αλλά ένας άνθρωπος που έχει "αφιερώσει το μεγαλύτερο κομμάτι της επαγγελματικής του ζωής στην άσκηση οικονομικής πολιτικής τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη" και πρόσθεσε αναφερόμενος στη δημοσιονομική κατάσταση: "Η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα παρά τις τεράστιες προσπάθειες που έχουν γίνει για τη δημοσιονομική εξυγίανση και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Οι επιλογές που θα γίνουν ως προς την πορεία της και ως προς την πολιτική που θα εφαρμοστεί θα έχουν καθοριστική σημασία για την ευημερία του ελληνικού λαού. Η πορεία δεν θα είναι εύκολη αλλά τα προβλήματα είμαι πεπεισμένος ότι θα επιλυθούν. Και θα επιλυθούν ταχύτερα με μικρότερο κόστος και αποτελεσματικότερο τρόπο αν υπάρχει ενότητα, συνεννόηση και σύνεση. Αν όλοι συνδράμουμε στη δύσκολη αυτή διαδικασία προσαρμογής και ανόρθωσης της οικονομίας. Και γι αυτό το λόγο έχει ιδιαίτερη σημασία ο σχηματισμός κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αυτά στο άμεσο μέλλον με τον καλύτερο δυνατό τρόπο".
"Η νέα κυβέρνηση είναι μεταβατική, έχει ένα συγκεκριμένο έργο, που πρέπει να επιτελέσει. Το κύριο έργο της είναι η υλοποίηση των συμφωνιών της συνόδου κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης της 26ης Οκτωβρίου 2011 καθώς και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής, που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές.", ξεκαθάρισε ο νέος πρωθυπουργός και εξέφρασε την πεποίθηση του ότι η συμμετοχή της χώρας στη ζώνη του ευρώ είναι εγγύηση νομισματικής σταθερότητας και συντελεστής οικονομικής ευημερίας που θα διευκολύνει την προσαρμογή της οικονομίας και την ανάπτυξη.
Ο κ. Παπαδήμος καταλήγοντας ξεκαθάρισε πως "τέθηκαν όροι προς κανέναν πολιτικό αρχηγό".
Ως προς την ημερομηνία των εκλογών ο κ. Παπαδήμος διευκρίνισε ότι δεν έχει προσδιοριστεί ακριβής χρόνος αλλά υπάρχει ως σημείο αναφοράς το πλαίσιο αρχών το οποίο είχε διατυπωθεί στην προηγούμενη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.
Ποιος είναι ο Λουκάς Παπαδήμος
Ο Λουκάς Παπαδήμος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947, φοίτησε στο Κολλέγιο Αθηνών και σπούδασε στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), με πρώτο πτυχίο στη Φυσική, μεταπτυχιακό τίτλο στην Ηλεκτρολογία-Μηχανολογία και διδακτορικό στα Οικονομικά.
Παράλληλα με τις σπουδές του, εργάστηκε ως βοηθός ερευνών και ως ειδικός επιστήμων στο ΜΙΤ, ενώ το 1980 εργάστηκε ως οικονομικός εμπειρογνώμων στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, στη Βοστώνη.
Από το 1985 έως το 1993 κατείχε θέση οικονομικού συμβούλου στην Τράπεζα της Ελλάδος και από το 1994 μέχρι το 2002 τη θέση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος. Στη συνέχεια, ο Λουκάς Παπαδήμος ανέλαβε αντιπροέδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θέση την οποία κατείχε μέχρι τους πρώτους μήνες του 2010.
Η ακαδημαϊκή του καριέρα άρχισε στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης. Από το 1988, ο Λ. Παπαδήμος είναι καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 2006 τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, με πλήθος δημοσιεύσεων κυρίως πάνω σε θέματα νομισματικής πολιτικής, νομισματικών μηχανισμών, Ευρωπαϊκού Νομισματικού Συστήματος, καθώς των τραπεζο-πιστωτικών και δημοσιονομικών συστημάτων.