Την συμφωνία Παπανδρέου – Σαμαρά για κυβέρνηση συνεργασίας την υποδέχθηκαν με ικανοποίηση αλλά και ανακούφιση οι φορείς της αγοράς, ελπίζοντας ότι θα σηματοδοτήσει και την αλλαγή της οικονομικής πολιτικής καθώς και την στροφή σ' ένα αναπτυξιακό μοντέλο.
Την συμφωνία Παπανδρέου – Σαμαρά για κυβέρνηση συνεργασίας την υποδέχθηκαν με ικανοποίηση αλλά και ανακούφιση οι φορείς της αγοράς, ελπίζοντας ότι θα σηματοδοτήσει και την αλλαγή της οικονομικής πολιτικής καθώς και την στροφή σ' ένα αναπτυξιακό μοντέλο. Μια στροφή που την χαρακτηρίζουν σαν την μοναδική διέξοδο από την κρίση.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κων. Μίχαλος εξέφρασε την ελπίδα ότι η αλλαγή της κυβέρνησης θα σημάνει και αλλαγή πολιτικής και ελπίζει να σηματοδοτήσει και την μείωση της, ήδη, αυξημένης φορολογίας.
Υπέρ της αλλαγής πολιτικής είναι και οι έμποροι, που δηλώνουν ικανοποιημένοι από την επίτευξη συνεννόησης ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα, και ελπίζουν, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπόρων, να καταφέρει αυτή η κυβέρνηση να ανταποκριθεί στη δύσκολη αποστολή της και να εξασφαλίσει την οικονομική διάσωση της Ελλάδας.
"Θεωρώ χωρίς περιστροφές ότι η λύση που δόθηκε ήταν η καλύτερη δυνατή. Ήμασταν στα πρόθυρα εξόδου μας από την Ευρωζώνη και το γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά, θεωρώ ότι τουλάχιστον αυτό δίνει μια ανάσα στην αγορά στο να μπορέσουν να κινηθούν λίγο τα πράγματα γιατί είχαν παγώσει εδώ και μια εβδομάδα. Πιστεύω ότι αυτή η μεταβατική κυβέρνηση επειδή δηλώνει, υποδηλώνει, μια πολιτική συνεννόηση μπορεί να σημάνει και μια κοινωνική συναίνεση" τόνισε ο πρόεδρος των Εμπόρων, Β. Κορκίδης.
Από την πλευρά τους, οι επαγγελματοβιοτέχνες μιλούν για ανάσα που δόθηκε στην αγορά την τελευταία στιγμή με την επίτευξη συμφωνίας και πολιτικής συνεννόησης. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕ, Δημ. Ασημακόπουλος, σημείωσε ότι "η πολιτική αστάθεια ιδιαίτερα αυτό το τρίμηνο που η αγορά πραγματοποιεί το μεγάλο κομμάτι του τζίρου, των κερδών, εάν κατέρρεε η αγορά λόγω όλων αυτών που συμβαίνουν, και λιγότερα έξοδα, και λιγότερα κέρδη, και λιγότεροι φόροι, και λιγότερες θέσεις εργασίας και όποια καλά είχε αυτή η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου π.χ. αυτό που διαφημίζεται, τα 4 – 4,5 δισ. που θα κερδίζαμε από τους στόχους θα τα πληρώναμε λόγω των παράλογων χειρισμών του πολιτικού συστήματος".
Σε διαφορετικό μήκος κύματος οι συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ εκτιμούν ότι η αλλαγή της κυβέρνησης δεν πρόκειται να αλλάξει σε τίποτε την πολιτική της σκληρής και μονόπλευρης λιτότητας, όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά, και προειδοποιούν ότι θα συνεχίσουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους. Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ τόνισε ότι θα συνεχιστεί η ίδια πολιτική σε βάρος των μισθωτών και των συνταξιούχων.
Η ΓΣΕΕ, από την πλευρά της, κρατά στάση αναμονής.