Αμετακίνητος στη θέση του για δημοψήφισμα εμφανίσθηκε στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο ο Γ. Παπανδρέου. Στη μαραθώνια συνεδρίαση καταγράφηκαν έντονες διαφωνίες υπουργών, μετά το τέλος της ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για ομόφωνη απόφαση.
Αμετακίνητος στη θέση του για διενέργεια δημοψηφίσματος εμφανίσθηκε στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος θέλησε να δεσμεύσει τα κορυφαία στελέχη στην απόφασή του. Στη μαραθώνια συνεδρίαση καταγράφηκαν έντονες διαφωνίες υπουργών, μετά το τέλος της ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για ομόφωνη απόφαση και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επισπευσθεί η ημερομηνία του δημοψηφίσματος.
Στην τοποθέτησή του, ο πρωθυπουργός τόνισε με έμφαση στους υπουργούς του ότι ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης, διάφορα συμφέροντα και μέσα ενημέρωσης δεν θέλουν το δημοψήφισμα και γι' αυτό έχουν κηρύξει τον πόλεμο στην κυβέρνηση.
"Τι άλλαξε και 'λύσσαξαν' τα άλλα κόμματα καθώς και τα περισσότερα ΜΜΕ ενάντια στην πρόταση αυτή, η οποία θα έπρεπε τουλάχιστον να συζητηθεί με ηρεμία και νηφαλιότητα; Βεβαίως, καλόπιστα, διότι κάθε πρόταση ή πρωτοβουλία έχει τα συν και τα πλην της. Αλλά τι άλλαξε και μόλις ανακοινώθηκε δημοψήφισμα, ξέσπασε τέτοιος θόρυβος;" είπε. Και πρόσθεσε: "Είναι σαφές τι άλλαξε. Καταρχήν, συμφωνήθηκε το νέο δάνειο, κάποιοι τραπεζίτες ανησυχούν, κάποια ΜΜΕ είναι υπερχρεωμένα, ενώ παράλληλα προχωράει η έρευνα των καταθέσεων στην Ελβετία. Όσοι έπαιξαν στη χρεοκοπία της χώρας, κατανόησαν ότι έχασαν τα χρήματά τους, το ίδιο και όσοι πόνταραν στην επιστροφή στη δραχμή. Προφανώς, αυτά είναι που άλλαξαν και όχι μόνο το κλίμα".
Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να θέσει το δίλημμα του δημοψηφίσματος ο πρωθυπουργός περιέγραψε ποια θα μπορούσαν να είναι τα ερωτήματα στα οποία θα κληθεί να απαντήσει ο ελληνικός λαός, απαντώντας και σε όσους τον κατηγορούν πως δεν προχωρά σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
"Το δίλημμα δεν είναι, 'αυτή ή άλλη κυβέρνηση', το δίλημμα είναι 'ναι ή όχι στη σύμβαση', 'ναι ή όχι στην Ευρώπη', 'ναι ή όχι στο ευρώ'. Να ξαναμιλήσω για την κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, που πρώτος επιδίωξα; Που αρνήθηκε η ΝΔ, αλλά και η Αριστερά; Τώρα που βλέπουν ότι τα σχέδιά τους δεν ευοδώνονται, ρίχνουν τις μάσκες, διότι φοβούνται το λαό. Εμείς όχι, δεν φοβόμαστε το λαό" ανέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις, τις οποίες δεν κατονόμασε, που θέλουν να δημιουργήσουν χάος στη χώρα για να μην εφαρμοστεί η απόφαση των Βρυξελλών. Έκανε, μάλιστα, και αναφορά στα γεγονότα της Θεσσαλονίκης.
Είπε χαρακτηριστικά: "Πλην όμως, ακόμα και μετά από τις αποφάσεις της συνόδου, ένα σημαντικό τμήμα του πολιτικού κόσμου, του πολιτικού συστήματος, μαζί με κατεστημένα συμφέροντα, έκανε κάθε προσπάθεια για να αποδομήσει το αποτέλεσμα. Αλλά αυτό είναι το λιγότερο, καθώς έκανε ταυτόχρονα ό,τι μπορούσε και για να φανατίσει με μίσος ένα μέρος του πληθυσμού, για να μην μπορεί να εφαρμοστεί το πρόγραμμα που έχουμε μπροστά μας. Να δημιουργήσει δηλαδή την αίσθηση του χάους, όπως είδαμε παραδείγματος χάριν στις πρόσφατες παρελάσεις, όπου υπήρξε και η προσπάθεια υπονόμευσης και η προσβολή του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας".
Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας ήταν ενήμεροι και θα στηρίξουν τις προσπάθειες, θέλοντας να απαντήσει σε όσους μιλούν για αρνητικές επιπτώσεις από την απόφαση για το δημοψήφισμα.
"Μήπως φοβούνται οι εταίροι μας το δημοψήφισμα; Ήταν ενήμεροι, θα σεβαστούν και θα στηρίξουν τις προσπάθειες της χώρας. Αλλά και βέβαια ανησυχούν. Και βέβαια θα ήθελαν να είναι όλα ήρεμα και απλά στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Και βέβαια θα ήθελαν να μην προκαλείται ανησυχία στις αγορές στην προοπτική ενός δημοψηφίσματος, πολύ περισσότερο σε ενδεχόμενες εκλογές. Αλλά επιτέλους, πρέπει να διαμηνύσουμε σε κάθε κατεύθυνση και ειδικά στο G-20, ότι χρειάζεται – και αυτό θα πω αύριο – να αποφασίσουν επιτέλους πολιτικές, που θα διασφαλίζουν ότι η Δημοκρατία είναι υπεράνω των ορέξεων των αγορών" τόνισε ο πρωθυπουργός.
Τοποθετήσεις και ενστάσεις υπουργών
Οι κύριοι Ρέππας, Καστανίδης, Παπουτσής, Μπεγλίτης και Χρυσοχοϊδης, που τοποθετήθηκαν στην αρχή της συνεδρίασης, τάχθηκαν υπέρ του δημοψηφίσματος και συμφώνησαν με τον πρωθυπουργό.
Ο πρώτος που άσκησε πολύ σκληρή κριτική στην απόφαση του κ. Παπανδρέου για το δημοψήφισμα, ζητώντας του να την αποσύρει, ήταν ο υπουργός Υγείας.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος ξεκαθάρισε ότι στηρίζει την κυβέρνηση, αλλά τόνισε ότι το δημοψήφισμα θα βάλει σε κίνδυνο την παραμονή της χώρας στο ευρώ. "Θέτουμε εμείς στον λαό ερώτημα, του οποίου το ένα σκέλος της απάντησης οδηγεί σε έξοδο απο το ευρώ και την Ευρωζώνη; Ανοίγουμε, λοιπόν, κλειστά θέματα, θέματα που ουδείς θέτει; Ανοίγουμε εμείς δρόμους, την πορεία των οποίων δεν μπορούμε να εγγυηθούμε και επιτρέπουμε σε άλλους να μετατρέπονται σε θεματοφύλακες της ευρωπαϊκής πορείας της Ελλάδος; Εμείς, μετά απο όσα υποφέραμε μετά απο δύο χρόνια; Τη θέση αυτή για το δημοψήφισμα, πρέπει να την πάρουμε πίσω, οπωσδήποτε. Προφανώς αποσυνδέω τη θέση μου για το δημοψήφισμα με τη στήριξη της κυβέρνησης" είπε ο κ. Λοβέρδος.
Σε πολύ υψηλούς τόνους ήταν και η κριτική του Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος τόνισε πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνουν εκλογές και πως με το δημοψήφισμα είναι σαν να ζητά το ΠΑΣΟΚ νομιμοποίηση για την πολιτική του από τον λαό. "Δεν πρέπει -είπε ο υπουργός Υποδομών- να οδηγήσουμε την χώρα σε εκλογές, ούτε έμμεσα, ούτε άμεσα. Να μην αφήσουμε τον εαυτό μας να εκτεθεί στην κριτική, ότι οδηγούμε τις αποφάσεις μας για δημοψήφισμα στην αβεβαιότητα για το ευρώ. Με την απόφαση για δημοψήφισμα, συνομολογούμε επίσημα ότι υπάρχει ζήτημα νομιμοποίησης της πολιτικής μας. Πρέπει να μείνει ανοιχτό το ερώτημα, πότε και εάν θα γίνει".
Από την πλευρά της, η Άννα Διαμαντοπούλου αναρωτήθηκε ποια είναι η σκοπιμότητα να γίνει αυτή τη χρονική συγκυρία το δημοψήφισμα. Όπως ανέφερε σήμερα σε δήλωσή της η υπουργός Παιδείας, στο υπουργικό "τοποθετήθηκε ως όφειλε". "Σήμερα ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συνάντηση με τους G20. Επιμένω και υπογραμμίζω, όπως έχω κάνει σε όλη την πολιτική μου διαδρομή, ότι μείζον διακύβευμα για τη χώρα είναι να διασφαλίζονται κάθε στιγμή η ευρωπαϊκή συμμαχία και η ευρωπαϊκή της προοπτική. Είναι μείζον διακύβευμα της εποχής και της στιγμής" ανέφερε η κ. Διαμαντοπούλου.
Επιφυλακτικός εμφανίστηκε και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ο οποίος τόνισε: "Θα πρέπει να προσέξουμε η κίνηση αυτή να μην βάζει σε αμφισβήτηση ένα κεκτημένο όπως είναι η δανειακή σύμβαση. Το ερώτημα πρέπει να είναι διατυπωμένο με τέτοιο τρόπο που να μην αμφισβητείται η παραμονή της χώρας στο ευρώ".
Ο Κώστας Σκανδαλίδης επισήμανε ότι θα έπρεπε να γίνει καλύτερη προετοιμασία, ενώ πρότεινε να συγκληθεί πριν από την Παρασκευή η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ ώστε να ενημερωθούν και να μιλήσουν οι βουλευτές, πρόταση που υποστηρίχθηκε και από άλλους υπουργούς, όπως τη Μ. Ξενογιαννακοπούλου. Μιλώντας το πρωί στην "Κοινωνία Ώρα MEGA", πάντως, ο κ. Σκανδαλίδης εξέφρασε τη βεβαιότητα πως το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί.
Δεν έλλειψαν οι διαξιφισμοί
Οι ενστάσεις που διατύπωσαν ορισμένοι υπουργοί ενόχλησαν κάποια μέλη του υπουργικού συμβουλίου, όπως τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης Σωκράτη Ξυνίδη, ο οποίος επέκρινε τον Γ. Ραγκούση και τον Αν. Λοβέρδο.
"Μετά τις μεγάλες περιπλανήσεις του Γιάννη Ραγκούση στον κόσμο της φαντασίας, οι μεταφυσικές του ανησυχίες είναι καιρός να προσγειωθούν στην πραγματικότητα" σχολίασε ο κ. Ξυνίδης. "Ακούτε τι λέγεται στο υπουργικό συμβούλιο κύριε πρόεδρε;" παρενέβη ο κ. Λοβέρδος για να τονίσει ο πρωθυπουργός: "Τα ακούω όλα και τα σημειώνω. Εδώ ήρθαμε να μιλήσουμε ελεύθερα".
Σε άλλο σημείο, ο κ. Ξυνίδης είπε: "Καλά μας τα λέει ο κύριος Ραγκούσης για τους βουλευτές, ότι πρέπει να παραιτούνται, αλλά και οι υπουργοί, όταν διαφωνούν, πρέπει να παραιτούνται". "Σε παρακαλώ, εδώ συζητάμε ελεύθερα και έχουμε πεί να κάνουμε έναν γόνιμο και δημιουργικό διάλογο" παρενέβη ο Γ. Παπανδρέου, ενώ ο Γιάννης Ραγκούσης είπε "εδώ είμαι και σε ακούω". "Θα στεναχωριόμουν αν δεν ήσουν εδώ" αποκρίθηκε ο κ. Ξυνίδης.
Ανακοίνωση Μόσιαλου
Στο τέλος της συνεδρίασης, που διήρκεσε μέχρι τις 3 τα ξημερώματα, ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε να υπάρξει ομόφωνη απόφαση, παρά το γεγονός ότι οι κ. Λοβέρδος, Ραγκούσης, Διαμαντοπούλου αλλά και άλλοι υπουργοι τόνιζαν πως δεν υπήρξε συγκεκριμένη συζήτηση ούτε για τον χρόνο ούτε για το ερώτημα του δημοψηφίσματος.
Εν τούτοις, αμέσως μετά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάριζε σε ανακοίνωσή του: "Το υπουργικό συμβούλιο, μετά από διεξοδική συζήτηση, εξέφρασε την απόλυτη στήριξή του στην πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να ζητήσει την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή, να επιμείνει στην υλοποίηση των αποφάσεων της συνόδου κορυφής της 26ης Οκτωβρίου, και να διεξαχθεί δημοψήφισμα σχετικά με τη δανειακή σύμβαση που απορρέει από την παραπάνω απόφαση της συνόδου κορυφής".