Για πολιτική κίνηση υψηλού ρίσκου που μπορεί να μεταβάλλει τις ισορροπίες που είχαν διαμορφωθεί με τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου κάνει λόγο ο διεθνής Τύπος, την επαύριο της ανακοίνωσης διενέργειας δημοψηφίσματος για τη νέα δανειακή σύμβαση από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.
Για πολιτική κίνηση υψηλού ρίσκου που μπορεί να μεταβάλλει τις ισορροπίες που είχαν διαμορφωθεί με τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου κάνει λόγο ο διεθνής Τύπος, την επαύριο της ανακοίνωσης διενέργειας δημοψηφίσματος για τη νέα δανειακή σύμβαση από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.
Για τους γερμανικούς Financial Times "η Αθήνα ρισκάρει την ευρωδιάσωση", αφού, όπως επισημαίνεται στο άρθρο, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι σχεδόν έξι στους δέκα Ελληνες αξιολογούν αρνητικά τις αποφάσεις της πρόσφατης συνόδου κορυφής των Βρυξελλών. "Αν απορριφθεί το πακέτο διάσωσης στο δημοψήφισμα οι συνέπειες για το ευρώ και τις χώρες της ευρωζώνης θα είναι ανυπολόγιστες. Η μελλοντική χρηματοδότηση του κράτους θα είναι ξανά εντελώς μετέωρη. Στη χειρότερη περίπτωση απειλείται με χρεωκοπία", λένε χαρακτηριστικά.
Η εφημερίδα "Handelsblatt" στην ιστοσελίδα της λέει "Ώρα Μηδέν στην Αθήνα – Μπορεί να οδηγηθούμε από μια τέτοια κίνηση σε συνολικό οικονομικό κραχ". "Οι εταίροι του Παπανδρέου στην Ε.Ε., οι πιστωτές της χώρας, κι οι επενδυτές, τους οποίους ο Παπανδρέου εδώ και μήνες φλερτάρει, θα έχουν σκανδαλιστεί και αγανακτίσει: ποια αξία έχει πλέον ο λόγος του έλληνα πρωθυπουργού; Μπορεί κανείς να εμπιστευτεί πλέον τον Παπανδρέου; Πολλά συνηγορούν υπέρ του ότι θα καταρρεύσει αυτό που ο Παπανδρέου θέλει να θέσει σε δημοψήφισμα, τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα", αναφέρει αναλυτικά η εφημερίδα.
Επίσης, σχολιαστές της κρατικής τηλεόρασης της Γερμανίας είπαν ότι "ίσως ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να κάνει τους Έλληνες να δουν πραγματικά τον γκρεμό, ώστε να τους αναγκάσει να υπερψηφίσουν το δημοψήφισμα" και λένε ότι "χωρίς κανένα λόγο προκαλείται μια νέα αναταραχη στην Ευρώπη και στις αγορές και ότι η Ελλάδα έτσι όπως είναι τα πράγματα οδηγείται έξω από ευρώ".
Για "σοκ και δυσπιστία καθώς η Ελλάδα αναγγέλλει δημοψήφισμα για τη νέα συμφωνία βοήθειας", κάνει λόγο το δελτίο του France 24 και προσθέτει ότι "αυτό δεν άρεσε καθόλου στις αγορές. Μεγάλες απώλειες με το άνοιγμα πριν από λίγο για τα ευρωπαϊκά χρηματίστηρια".
"Η Ελλάδα ρίχνει την ευρωδιάσωση σε νέα κρίση", γράφει ο Guardian που επισημαίνει ότι "μια ελληνική ψήφος κατά της συμφωνίας θα μπορούσε να βουλιάξει εβδομάδες διαπραγματεύσεων ως προς το πώς θα διασωθεί η οικονομία της χώρας και θα αποτραπεί μια κρίση χρέους ισοδύναμη με την κατάρρευση της Lehman Brothers προ τριετίας."
Για μεγάλο στοίχημα υψηλού ρίσκου για τον Έλληνα πρωθυπουργό, κάνει λόγο κι ο Γκάβιν Χιούιτ του BBC. "Η ελληνική κυβέρνηση έχει γίνει επιδέξια στο χειρισμό των ευρωπαίων ηγετών. Απ' τη μια πλευρά ικετεύει για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Απ' την άλλη γνωρίζει ότι μια ελληνική χρεωκοπία είναι επίφοβη γιατί θα μπορούσε να προκαλέσει διάχυση (της κρίσης) στην ευρωζώνη. Θα υπάρξουν άνθρωποι που θα υποστηρίξουν ότι η δημοκρατία μπήκε γι' άλλη μια φορά στο δρόμο της διασφάλισης μιας βιώσιμης συμφωνίας για την κρίση χρέους της ευρωζώνης", τονίζει ο δημοσιογράφος.