Με 152 βουλευτές έμεινε το κυβερνών κόμμα, μετά την ανακοίνωση της Μιλένας Αποστολάκη ότι γίνεται ανεξάρτητη, διατυπώνοντας τη διαφωνία της με την απόφαση για δημοψήφισμα. Βάσω Παπανδρέου, Εύα Καϊλή, Χαρά Κεφαλίδου και άλλοι βουλευτές εξέφρασαν δημόσια τη διαφωνία τους και ζήτησαν κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.
Την απόφασή της να ανεξαρτητοποιηθεί από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε η Μιλένα Αποστολάκη, εκφράζοντας την κατηγορηματική αντίθεσή της στην πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου για διενέργεια δημοψηφίσματος για τη νέα δανειακή σύμβαση.
Σε επιστολή της προς τον πρόεδρο τη Βουλής, η κ. Αποστολάκη επικαλείται τη θέση που διατύπωσε κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, τονίζοντας ότι "το δημοψήφισμα αποτελεί μια βαθιά διχαστική διαδικασία, που συμπυκνώνεται με μονοσήμαντα ερωτήματα τα οποία απαντώνται με ένα ναι ή ένα όχι, διαιρώντας τον λαό".
"Είναι ανεπίτρεπτο -αναφέρει- να χρησιμοποιούνται οι θεσμοί ως εργαλεία προκειμένου να επιδιωχθούν σκοπιμότητες" και προσθέτει: "Παραμένοντας συνεπής με τις απόψεις μου αυτές, θέλω να εκφράσω την κατηγορηματική διαφωνία μου με αυτή την πρωτοβουλία της κυβέρνησης".
"Ψήφισα σειρά νομοσχεδίων γνωρίζοντας ότι δεν εκφράζω τη βούληση των πολιτών που με εξέλεξαν, αξιολογώντας ως πρώτιστο καθήκον μου την αποφυγή της χρεοκοπίας και της επακόλουθης στάσης πληρωμών. Τούτη τη στιγμή, εκπροσωπώντας ως βουλευτής σύμφωνα με το Σύνταγμα και το έθνος, έχω χρέος να αντισταθώ σε αυτή τη λαθεμένη πολιτική επιλογή που διχάζει, επιχειρώντας ανεπίτρεπτα να υποκαταστήσει τη λαϊκή εντολή και την ίδια στιγμή απειλεί τη βιωσιμότητα της χώρας" συνεχίζει η κ. Αποστολάκη στην επιστολή της.
Και καταλήγει: "Οι στιγμές είναι κρίσιμες και οι πολίτες έχουν ανάγκη να εκπροσωπούνται από βουλευτές που εξέλεξαν. Για τον λόγο αυτόν δεν παραιτούμαι από την εντολή που μου έδωσαν οι συμπολίτες μου, αλλά ανεξαρτητοποιούμαι αποχορώντας από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ".
Συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας ώστε να διασφαλιστεί το νέο πακέτο για την Ελλάδα, όπως προκύπτει από τις πρόσφατες αποφάσεις των Βρυξελλών, ζήτησε η Βάσω Παπανδρέου με δήλωσή της από το περιστύλιο της Βουλής, τονίζοντας ότι αμέσως μετά η χώρα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές.
Επιστολή στον πρωθυπουργό με την οποία εκφράζει την αντίθεσή της στη διενέργεια δημοψηφίσματος και του ζητά να αναλάβει την πρωτοβουλία για νέα κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, με πρωθυπουργό πρόσωπο κοινής αποδοχής, για τη διασφάλιση συμφωνίας Βρυξελλών απέστειλε η Εύα Καιλή.
Ενστάσεις για το δημοψήφισμα εκφράζει με επιστολή της στον πρωθυπουργό και η βουλευτής Χαρά Κεφαλίδου, η οποία προτείνει συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας. "Η χθεσινή αιφνιδιαστική και αψυχολόγητη αναγγελία του δημοψηφίσματος με έχει κάνει να αμφιβάλω για κάτι που μέχρι χθες θεωρούσα βέβαιο, ότι είμαι μέλος μιας ομάδας που πασχίζει να σώσει την πατρίδα από τη χρεοκοπία.
Η αναστάτωση που προκάλεσε η ενέργεια αυτή στην Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο είναι απόδειξη ότι αναγγείλαμε ένα λάθος. Αν δεν το σταματήσουμε αμέσως, ίσως αποδειχθεί μοιραίο λάθος" αναφέρει η κ. Κεφαλίδου και καταλήγει: "Δεν μπορώ να στηρίξω μαι επιλογή δημοψηφίσματος ως υπεκφυγή μιας κυβέρνησης που δείχνει απρόθυμη να κυβερνήσει και να αναλάβει την ευθύνη για την πορεία της χώρας από δω και στο εξής".
Αντίθετη με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος δήλωσε και η Τόνια Αντωνίου, που τόνισε ότι μοναδική λύση παραμένει η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων. Αυτά τα θέματα ξεπερνούν τις σχέσεις κυβέρνησης – αντιπολίτευσης και χρειάζεται υπεύθυνη στάση, σημείωσε προσθέτοντας ότι το δημοψήφισμα δεν μπορεί να λύσει κανένα από τα προβλήματα, αν δεν δημιουργεί και πρόσθετα.
Βαθύς είναι και ο διχασμός στο υπουργικό συμβούλιο, που συνεδριάζει στη Βουλή, καθώς τρία τουλάχιστον κορυφαία στελέχη -ο Ανδρέας Λοβέρδος, η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Γιάννης Ραγκούσης- φέρονται από σοβαρά προβληματισμένοι έως εντελώς αρνητικοί στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Η απόφαση για το δημοψήφισμα φαίνεται ότι ελήφθη σε σύσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου με τον Φίλιππο Πετσάλνικο, τον Χάρη Καστανίδη και τον Δημήτρη Ρέππα. Άγνοια περί της απόφασης για το δημοψήφισμα σε αυτή τη φάση δήλωνε το περιβάλλον του Ευάγγελου Βενιζέλου, αν και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μιλώντας στην Κ.Ο. του κόμματος την υπερασπίστηκε.
Υπέρ του δημοψηφίσματος τάχθηκε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, μιλώντας στην εκπομπή "Ανατροπή" του Γιάννη Πρετεντέρη, προβλέποντας πάντως κάλπες αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, ενώ σε σκληρή γραμμή εμφανίστηκε ο Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος τόνισε ότι "οι επιλογές του πρωθυπουργού, οι επιλογές της κυβέρνησης είναι επιλογες του προσκηνίου, το παρασκήνιο είναι έργο άλλων".
Προβληματισμένος για την ψηφοφορία της Παρασκευής εμφανίζεται ο Οδυσσέας Βουδούρης. Μιλώντας στο MEGA, ο βουλευτής εξέφρασε την πεποίθηση "ότι η λογική θα υπερισχύσει και το δημοψήφισμα δεν θα γίνει". "Δεν πρέπει να γίνει. Πρέπει να βρεθεί μια άλλη λύση" δήλωσε και εξέφρασε την ελπίδα να πάρει πίσω την απόφασή του ο Γ. Παπανδρέου, ενώ παράλληλα πρότεινε συγκρότηση ενός σχήματος "που να αντιστοιχεί στην έκτακτη ανάγκη την οποία ζούμε".
Πολύ σκληρός με τον πρωθυπουργό εμφανίσθηκε ο Νίκος Σαλαγιάννης, που ανέφερε σε δήλωσή του πως "δυστυχώς, η χώρα είναι όμηρος των γόνων και των επιγόνων που φαίνεται ότι πάνω από όλα βάζουν την εξουσία".
Να μεσολαβήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με στόχο να επιτευχθεί μια "στοιχειώδης δημοκρατική συμφωνία" ανάμεσα στον Γιώργο Παπανδρέου και τον Αντώνη Σαμαρά ζητά με κείμενό του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μίμης Ανδρουλάκης, τασσσόμενος κατά του δημοψηφίσματος υπό τις παρούσες συνθήκες. Ο κ. Ανδρουλάκης κάνει λόγο για "πρωτοβουλία που σ' άλλη χρονική φάση μπορεί να ήταν λυτρωτική αλλά τώρα είναι εξαιρετικά υψηλού ρίσκου, ανεβάζει κατακόρυφα τα επίπεδα αβεβαιότητας σε μια χαοτική αγορά και σ' ένα πολύπλοκο ευρωσύστημα όπου κάθε ασάφεια στις προοπτικές οδηγεί τους πάντες να τείνουν να προεξοφλούν τις άμεσες εξελίξεις με βάση το χειρότερο σενάριο".
"Είμαστε στο πλευρό του Παπανδρέου για να τον δυναμώσουμε με την ψήφο μας την Παρασκευή" δήλωσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Μπατζελή, υπογραμμίζοντας όμως την ανάγκη να επαναπροσδιοριστεί το ζήτημα της οικουμενικής κυβέρνησης, της συναινετικής διαδικασίας, έτσι ώστε η χώρα να μην προσφύγει σε δημοψήφισμα, έστω και αν αυτό στην πραγματικότητα αντικατοπτρίζει τη λαϊκή βούληση για το θέμα της δανειακής σύμβασης".
Ο βουλευτής Ηρακλείου Φραγκίσκος Παρασύρης κατήγγειλε εμμέσως επιχείρηση ανατροπής της κυβέρνησης από "συμμορίες" που είναι σε πλήρη διάταξη.
Εκλογές και παραίτηση του πρωθυπουργού ζήτησαν με επιστολή τους έξι μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων και οι πρώην υπουργοί Στέφανος Μανίκας και Βαγγέλης Μαλέσιος.