Τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής συνόψισε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε λίγες ώρες μετά την απόφαση για "κούρεμα" 50% στο ελληνικό χρέος.
Τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής συνόψισε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε λίγες ώρες μετά την απόφαση για "κούρεμα" 50% στο ελληνικό χρέος.
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως οριστικοποιήθηκε η απόφαση για εκταμίευση της 6ης δόσης ύψους 8 δισ. ευρώ για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας μας και την αισθητή βελτίωση των επιπέδων ρευστότητας που υπάρχουν στην ελληνική οικονομία.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως τα ευνοϊκά μέτρα που είχαν αποφασιστεί την 21η Ιουλίου διατηρούνται και με την νέα συμφωνία και πρόσθεσε: "Άρα το νέο πρόγραμμα έχει μικρότερα επιτόκια, μεγαλύτερη διάρκεια, περίοδο χάριτος, όλα τα χαρακτηριστικά που γνωρίζαμε από την απόφαση του Ιουλίου. Με αυτά τα ποσά καλύπτουμε τις χρηματοδοτικές μας ανάγκες και επιπλέον τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, μια διαδικασία που θα ξεκινήσει ή δυνατόν πριν από την εφαρμογή του νέου σχήματος για την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα".
"Πρόκειται για PSI +"
Αναφορικά με το PSI, τη συμμετοχή δηλαδή των ιδιωτών δανειστών στο πρόγραμμα στήριξης της χώρας μας, ο υπουργός Οικονομικών, τόνισε: "Πρόκειται λοιπόν για ένα PSI+, πολύ ευνοϊκότερο για την Ελλάδα και για τον επίσημο τομέα. Πολύ σκληρότερο αναμφίβολα για τις τράπεζες, πολύ πιο ισορροπημένο και δίκαιο. Αυτό χαρακτηρίζεται από τρεις αριθμούς. Στόχος είναι το ελληνικό δημόσιο χρέος, το 2020 να κινείται στην περιοχή του 120% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι σε συνδυασμό με τη μέση διάρκεια του και τα μέσα επιτόκια του και τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας και τις προοπτικές παραγωγής των πρωτογενών πλεονασμάτων που αρχίζουν από το 2012 το ελληνικό δημόσιο χρέος καθίσταται απολύτως βιώσιμο".
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως σε σχέση με το στόχο για μείωση του δημοσίου χρέους, υπάρχει ένας τετραπλασιασμός του ωφέλιμου αποτελέσματος για την Ελλάδα καθώς το αρχικό σχήμα του Ιουλίου προέβλεπε μείωση κατά 11,6% του ΑΕΠ, ενώ τώρα υπάρχει πρόβλεψη για 50% του ΑΕΠ, ενώ τόνισε: "Αυτό που επιτυγχάνεται είναι η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους κάτω από τις πιο αυστηρές συνθήκες ελέγχου. Επιτυγχάνεται επίσης μια αλλαγή στα επίπεδα ρευστότητας ενώ όπως και τον Ιούλιο, διασφαλίζετε πλήρως η ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος καθ' όλη τη διάρκεια αυτής της δραστηριότητας και καθ' όλη τη διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος. Και επίσης διασφαλίζετε η πλήρης επανακεφαλαιοποίηση και ισχυροποίηση των ελληνικών τραπεζών προς όφελος των καταθετών και προς όφελος της εθνικής οικονομίας που περιμένει από τις τράπεζες να στηρίζουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά, να στηρίζουν την ανάπτυξη, να στηρίξουν την απασχόληση".
"Ελληνικό αίτημα η παραμονή της τρόικας"
Αναφορικά με το θέμα της ενισχυμένης εποπτείας της χώρας μας ο υπουργός Οικονομικών είπε πως ήταν αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης η παραμονή της τρόικας εδώ και πρόσθεσε: "Μετά από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης να σταματήσει αυτή η δραματοποίηση των επισκέψεων της τρόικας στο τέλος κάθε τριμήνου, προκειμένου να συντάξουν την έκθεση αξιολόγησης για την εφαρμογή του προγράμματος. Πρέπει η παρουσία τους να είναι τακτική, συνεχής, να μην δημιουργεί προβλήματα επικοινωνιακού χαρακτήρα τα οποία νομίζω ότι μας αδικούν όλους. Η δουλειά μας πρέπει να γίνεται ευκολότερα, ταχύτερα, με όσο γίνεται πιο απλό τρόπο και αυτό βασίζεται σε μια θεμελιώδη παραδοχή που περιλαμβάνεται στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ότι η κυριότητα του προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας ανήκει στην Ελλάδα και η ευθύνη για την εφαρμογή ανήκει στην ελληνική κυβέρνηση και στη Βουλή των Ελλήνων. Όλοι οι άλλοι βοηθούν και συμβουλεύουν ώστε να είναι αποτελεσματική η εφαρμογή του προγράμματος".
Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε πως το νέο σχήμα επιτρέπει στη χώρα μας να "μην ξανακυλήσει στα μεγάλα ελλείμματα και στα μεγάλα χρέη και να αξιοποιήσει πόρους από τις ιδιωτικοποιήσεις"
"Έπιασαν τόπο οι θυσίες, συνεχίζουμε τις αλλαγές"
Ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε πως η κυβέρνηση κατάφερε να φτάσει σε αυτή τη συμφωνία επειδή "έπιασαν τόπο οι θυσίες του ελληνικού λαού. Γιατί το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, το τόσο σκληρό και πυκνό της περιόδου 2010-2011 απέδωσε πολύ σημαντικά αποτελέσματα, που φθάνουν το 10% του ΑΕΠ υπό συνθήκες βαθιάς και σωρρευτικής ύφεσης, που σας θυμίζω ότι ξεκίνησε το 2009 όταν ήταν όλοι ανυποψίαστοι για το βάθος και την έκταση της κρίσης και βεβαίως, όλα αυτά τα κατάφερε ο ελληνικός λαός, παρά την γεωμετρική αύξηση των τόκων για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους".
" Αρκεί να θυμίσω -είπε ο υπουργός- ότι οι τόκοι από 12 δισ. το 2009, φθάνουν τα 18 δισ. τώρα, πριν την εφαρμογή του νέου προγράμματος. Εμείς πρέπει να συνεχίσουμε βέβαια τις διαρθρωτικές αλλαγές, την εφαρμογή του μνημονίου, την εφαρμογή του μεσοπροθέσμου προγράμματος, αλλά ξεκινάμε από μια πολύ καλύτερη αφετηρία, και την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2012, γιατί καθ' οδόν θα μας βρει η μείωση των τόκων, και την προετοιμασία για τους προϋπολογισμούς του 2013 και του 2014, που σύμφωνα με το μνημόνιο, πρέπει να ετοιμαστούν τον Ιούνιο του 2012 αφού θα έχουμε δει πως θα έχουν ολοκληρωθεί και πως θα έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται όλα αυτά. Εκτός από τις εσωτερικές προϋποθέσεις όμως, που αφορούν την Ελλάδα, όμως, διαμορφώθηκαν και εξωτερικές προϋποθέσεις, που μας επέτρεψαν να φθάσουμε στις νέες αποφάσεις".
"Όχι άλλα μέτρα εάν…"
Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ληφθούν επιπλέον μέτρα για το 2011 και το 2012 εάν εφαρμόζονται όσα έχουν ψηφιστεί και πρόσθεσε: "Ξέρετε πόση θα είναι η ετήσια ελάφρυνση λόγω λιγότερων τόκων; Κάθε χρόνο θα είναι όσα έσοδα προσδοκά το κράτος από το τελευταίο πολυνομοσχέδιο, περίπου. Δηλαδή περίπου 4,5 με 5 δισεκατομμύρια".
Επίθεση σε ΝΔ και κόμματα της αντιπολίτευσης
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος απάντησε εμμέσως και στα όσα είχε πει νωρίτερα ο Αντώνης Σαμαράς περί απλής επιστροφής το 2009, λέγοντας: "Άκουσα το επιχείρημα ότι 'σιγά το κατόρθωμα'. Ο στόχος για δημόσιο χρέος 120% του ΑΕΠ το 2020, είναι σαν να γυρίζουμε στα επίπεδα που είχε το δημόσιο χρέος το 2009. Θέλω να θυμίσω ότι το 2009 απεδείχθη ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα έφθασε στον εντυπωσιακό αριθμό των 15,7 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ. Το 2009 υπό συνθήκες αμεριμνησίας, ιστορικής, πολιτικής και οικονομικής, απεδείχθη ότι είχαμε ύφεση -3,2% και βεβαίως το χρέος από το 2009 και μετά ανεβαίνει γιατί κάθε χρόνο προστίθενται στο χρέος τα δημοσιονομικά ελλείμματα. Τα οποία μόνο για το 2009 ήταν 36 δισ., 36 δισ. είναι 18% περίπου του ΑΕΠ, 16,5% του ΑΕΠ, μόνον η προσθήκη του χρέους χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τις προσαρμογές ελλείμματος του χρέους. Με την παρέμβαση αυτή, με έτος αναφοράς το 2020, η μείωση που επιτυγχάνεται εφόσον όλα αυτά εφαρμοστούν πλήρως και επιτυχώς είναι 53 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ. Αυτό είναι μια εντυπωσιακή ελάφρυνση του ελληνικού δημοσίου χρέους, και αυτή είναι και η απάντησή μου, σε επιπόλαιες και θρασείες παρατηρήσεις, που άκουσα να λέγονται εδώ σήμερα το πρωί".
Ο ίδιος επιτέθηκε και κατά των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης λέγοντας: "Μου προκαλεί βεβαίως πολύ μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή οι πολιτικές δυνάμεις και όχι μόνο συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις στη χώρα, όχι μόνο δυνάμεις που βαρύνονται με την καταστροφική διαχείριση των δημοσιονομικών πραγμάτων της χώρας στο παρελθόν, αλλά και δυνάμεις προοδευτικές που αναπτύσσουν επιχειρήματα ταυτόσημα με τα επιχειρήματα οπισθοφυλακής των τραπεζών και για την ακρίβεια των τραπεζιτών. Δεν έχω αντιμετωπίσει μέσα από τη γνώση που έχω για την διαχείριση μεγάλων προβλημάτων δημοσίου χρέους διεθνώς ξανά το φαινόμενο πολιτικές δυνάμεις που θέλουν να παίξουν ρόλο και μάλιστα πολιτικές δυνάμεις προοδευτικές να είναι κατά της μείωσης του ιστορικού βάρους του χρέους, της μείωσης του ονομαστικού βάρους του χρέους και των επιτοκίων που πληρώνει από το υστέρημά του και τα φορολογικά του έσοδα ο ελληνικός λαός κάθε χρόνο. Αυτό είναι καταπληκτικό, είναι εντυπωσιακό αυτό που συμβαίνει. Είναι μια περίεργη εθνική και πολιτική τύφλωση; Δεν θέλω να υποθέσω τίποτα άλλο, αλλά αυτού του είδους η αυτοκτονική προσέγγιση μου φαίνεται εξαιρετικά παράδοξη γιατί πιστεύω ότι κατά βάθος όλοι μπορούν να κρατήσουν τον λογικό, τον ορθολογικό τους χαρακτήρα".