Την ιδρυτική διακήρυξη μιας νέας πολιτικής κίνησης παρουσίασε το μεσημέρι ο Γιώργος Φλωρίδης, στην οποία συμμετέχουν 40 Έλληνες και Ελληνίδες και ονομάζεται "Κοινωνικός Σύνδεσμος".
Την ιδρυτική διακήρυξη μιας νέας πολιτικής κίνησης παρουσίασε ο Γιώργος Φλωρίδης, η οποία ονομάζεται "Κοινωνικός Σύνδεσμος". Μεταξύ των προσωπικοτήτων που μετέχουν στον Σύνδεσμο είναι ο πρώην υπουργός και παραιτηθείς από το βουλευτικό αξίωμα, Γιώργος Φλωρίδης, ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης και ο καθηγητής Γιάννης Στουρνάρας.
Λίγους μήνες μετά την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα ο Γιώργος Φλωρίδης έκανε την επανεμφάνισή του, με τον όμιλο προβληματισμού, πλαισιωμένος από προσωπικότητες του χώρου των γραμμάτων και των τεχνών, αλλά και ενεργούς πολίτες. Στόχος της κίνησης, σύμφωνα μετους ιδρυτές της, είναι να ενεργοποιήσει την κοινωνία των πολιτών να αναλάβει θετικές πολιτικές πρωτοβουλίες.
Ο Γ.Φλωρίδης χρησιμοποίησε υψηλούς τόνους όταν άσκησε κριτική στο πολιτικό σύστημα και άφησε αιχμές και εναντίον της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ όταν μίλησε για αρχηγούς που κατακτούν το κόμμα. Αναφερόμενος στην κρίση, ο πρώην υπουργός ζήτησε άμεσα τη συγκρότηση κυβέρνησης ευρείας πλειοψηφίας στη Βουλή από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα.
"Το σύστημα πολιτικό που απέρχεται -εκτίμησε ο κ. Φλωρίδης- έχει μια ύστατη δυνατότητα να προσφέρει κάτι σημαντικό στη χώρα. Και αυτό είναι να κάνει τώρα, να υποστηρίξει τώρα μια κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας στη Βουλή για να μπορέσει η χώρα κατ' αρχήν να σταθεί στα πόδια της, να ανακτήσει τη δυνατότητά της να επικοινωνεί με τους εταίρους, με τους οποίους θα λύσουμε το πρόβλημά μας… γιατί η Ελλάδα ήδη περνάει τεράστια δοκιμασία και πλέει σε άγνωστα νερά".
Ο οικονομολόγος Γιάννης Στουρνάρας, που συνυπογράφει την ιδρυτική διακήρυξη, τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου.
Ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης, που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτή η κοινωνική πρωτοβουλία να μετεξελιχθεί σε πολιτικό κόμμα, ζήτησε να μπει στο επίκεντρο του προβληματισμού ένα κεντρικό εθνικό δίλημμα. "Αυτή την στιγμή στην πολιτική μας δεν υπάρχουν άλλοι διαχωρισμοί, υπάρχει ένας. Υπάρχει ένα κεντρικό εθνικό δίλημμα. Προχωράμε προς τα μπρος αλλάζοντας δημιουργικά και θετικά ή αγωνιζόμενοι να διατηρήσουμε ένα αποτυχημένο μοντέλο, με κάποιους τρόπους καταστρεφόμαστε;" έπεσήμανε ο κ. Δοξιάδης.