Καθησυχαστικός για τις επιπτώσεις του "κουρέματος" στα ασφαλιστικά ταμεία και τις συντάξεις εμφανίζεται ο Ευ. Βενιζέλος. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται ήδη σχέδια για νέες μειώσεις στις κύριες, τις επικουρικές συντάξεις και το εφάπαξ.
Καθησυχαστικός για τις επιπτώσεις του "κουρέματος" στα ασφαλιστικά ταμεία και τις συντάξεις εμφανίζεται ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας ότι ανεξάρτητα από τη λύση που θα υπάρξει για το ελληνικό χρέος, θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η περιουσία των ταμείων.
"Οποιαδήποτε λύση για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους θα συνοδεύεται από μέτρα που όχι απλώς διατηρούν, αλλά βελτιώνουν αισθητά το σημερινό επίπεδο της περιουσίας των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων. Για τον σκοπό αυτό, η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει και είναι αποφασισμένη να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα κοινωνικής και ασφαλιστικής πολιτικής" επισήμανε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών.
Πάντως, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, εναλλακτικά σενάρια περικοπών προκειμενου να μην τεθούν σε κίνδυνο οι συντάξεις αν τα ταμεία ζημιωθούν δραματικά από το κούρεμα των ομολόγων τους.
Τα εργαλεία που εξετάζονται είναι:
Νέα παρακράτηση σε μισθούς και συντάξεις
Περαιτέρω μείωση επικουρικών και εφάπαξ καθώς και
Ρευστοποίηση περουσιακών στοιχείων, αρχής γενομένης από τα ακίνητα (συνολικού ύψους 1,4 δισ.).
Ως πρώτο βήμα, ο προϋπολογισμός θα καλύπτει τα τοκομερίδια που θα χάνουν ετησίως τα ταμεία. Οι περικοπές μπορεί να εφαρμοστούν σε ώρα ανάγκης ή συμπληρωματικά, με δεδομένο ότι ο υπουργός Οικονομικών έχει διαβεβαιώσει ότι θα ενισχύσει τα ταμεία.
Το ενδεχομενο κούρεμα 50% θα δώσει τη χαριστική βολή στα ήδη ελλεμματικά ταμεία, που έχουν υποστεί βαριές απώλειες των περουσιακών τους στοιχείων εξαιτίας της κρίσης στα χρηματιστήρια και της υστέρησης εσόδων λόγω της ύφεσης και της ανεργίας.
Σήμερα, η συνολική περιουσία των ταμείων ανέρχεται στα 26 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 22 δισ. ευρώ είναι επενδεδυμένα σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου. Συνεπώς, εάν δεν εξαιρεθούν από το ενδεχόμενο κούρεμα 50%, θα υποστούν απώλειες 11 δισ.
Ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ Σάββας Ρομπόλης προβλέπει ότι μετά από αυτό το βαρύ πλήγμα θ' ανοίξει ο δρόμος για νέο ασφαλιστικό, με αυξηση ορίων ηλικίας και νέα μείωση συντάξεων.
Τα ταμεία που κινδυνεύουν περισσότερο καθώς έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους τα περισσότερα ομόλογα είναι:
Το ταμείο των Επιστημόνων, με ομόλογα αξίας 5 δισ. ευρώ
Το ΙΚΑ με ομόλογα αξίας 2,2 δισ.
Ο ΟΓΑ με ομόλογα αξίας 1,12 δισ.
Το ΤΕΑΔΥ με ομόλογα αξίας 1,23 δισ. και
Το ΤΕΑΙΤ (επικουρικό του ιδιωτικού τομέα) με 735,8 εκατ.
Τα Ταμεία Επικούρησης και Πρόνοιας θα είναι περισσότερο εκτεθειμένα μετά το κούρεμα αφού το κράτος εγγυάται μόνο τις κύριες συντάξεις. Ωστόσο ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος υποστηρίζει ότι τα κουρεμένα ομόλογα υπό την αιγίδα της ΕΕ θα είναι αναβαθμισμένα ποιοτικά και θα είναι πιο εύκολο να πάρει δάνειο με εγγύηση τα ομόλογα ώστε να εξασφαλίσει την αναγκαία ρευστότητα για την καταβολή των συντάξεων.
Το ΚΚΕ αμφισβήτησε τη στηριξη των ταμείων από την κυβέρνηση, σημειώνοντας :"Καμιά εμπιστοσύνη στις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δε θα θιγούν τα ασφαλιστικά ταμεία. Ήδη, τα ταμεία έχουν λεηλατηθεί άγρια από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και την πλουτοκρατία".