Αναλυτική ενημέρωση για το πώς διαμορφώνεται το κλίμα στις Βρυξέλλες έκανε σήμερα ο πρωθυπουργός στους πολιτικούς αρχηγούς.
Αναλυτική ενημέρωση για το πώς διαμορφώνεται το κλίμα στις Βρυξέλλες έκανε σήμερα ο πρωθυπουργός στους πολιτικούς αρχηγούς.
Δεν βρέθηκε "κοινός τόπος" με την Αλέκα Παπαρήγα, στην συνάντηση που διήρκεσε 50 λεπτά, διότι το κομουνιστικό κόμμα αντιτίθεται συνολικά στον πυρήνα της πολιτικής που ακολουθείται. Η γ.γ. του ΚΚΕ έθεσε το θέμα της μονομερούς διαγραφής του χρέους ενώ όπως δήλωσε ζήτησε και αποδέσμευση από την ΕΕ με επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.
"Η μεγάλη επιτυχία της απεργίας -δήλωσε η κ. Παπαρήγα- και μάλιστα το ότι νέκρωσαν εργοστάσια, εκεί που υπάρχει ο σκληρός πυρήνας της καπιταλιστικής εργοδοσίας είναι η καλύτερη απάντηση στην πολιτική της κυβέρνησης, στην πολιτική της ΕΕ. Στον πρωθυπουργό του ξεκαθάρισα το εξής πράγμα: η αντίθεσή μας με την πολιτική του είναι κάθετη, είναι βαθιά, δεν είναι μια αντίθεση σε ζητήματα χειρισμών, σε ζητήματα τακτικής, δεν είναι μια αντίθεση σαν αυτή που συναντάμε σε άλλα κόμματα της Βουλής, που αντιπαλεύουν την κυβερνητική πολιτική με τους ίδιους κανόνες που η ίδια χρησιμοποιεί. Εμείς θεωρούμε ότι η αντίθεσή μας με την κυβέρνηση βασίζεται στο γεγονός ότι στηρίζει με νύχια και με δόντια το καπιταλιστικό σύστημα, ένα σύστημα το οποίο σαπίζει, ένα σύστημα το οποίο ο,τι έδωσε έδωσε, το είπα αυτό στον πρωθυπουργό, δεν κάνει άλλους ελιγμούς και παραχωρήσεις, και από αυτή την άποψη διέξοδος φιλολαϊκή από την κρίση δεν υπάρχει".
Και συνέχισε: "Η διέξοδος από την κρίση ταυτίζεται αυτή τη στιγμή με το να πάρει ο λαός την υπόθεση στα χέρια του με την αντεπίθεση για την ανατροπή αυτού του συστήματος, για την αναγόρευση εν πάση περιπτώσει, για να βγει μέσα από τον λαό μια εξουσία δική του, εργατική, λαϊκή, που θα μετατρέψει σε λαϊκή ιδιοκτησία όλο τον πλούτο που υπάρχει στη χώρα, που θα αποδεσμεύσει τη χώρα από την ΕΕ, η οποία τα επόμενα χρόνια ούτε ξέρουμε πως ακριβώς θα είναι και αν θα υπάρχει, και που βεβαίως μονόπλευρα θα διαγράψει το χρέος".
Με τον Γ. Καρατζαφέρη ο πρωθυπουργός συζήτησε μια ώρα. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ αμέσως μετά τη συνάντηση επέκρινε τον Γ. Παπανδρέου και τον Αντ. Σαμαρά για τη χθεσινή τους στάση και την αδυναμία εξεύρεσης κοινού τόπου, λέγοντας πως "τα παιδιά της Βοστόνης πρέπει να δείξουν σοβαρότητα" και τόνισε: "Τα πράγματα έχουν φτάσει σε ένα σοβαρότατο δίλημμα. Σε ένα δίλημμα που δεν αφορά μόνο τις πολιτικές ηγεσίες αλλά όλο τον ελληνικό λαό. Ή θα προχωρήσουμε με Ευρώπη και κηδεμονία ίσως και δουλεία ή θα προχωρήσουμε μόνοι μας με φτώχεια. Είναι ένα πολύ μεγάλο ερώτημα".
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ συνέχισε: "Οι Ευρωπαίοι από ο,τι φαίνεται θα ζητούν ολοένα και περισσότερη από την εθνική μας κυριαρχία, δεν ξέρω ποιοι είναι έτοιμοι να την παραχωρήσουν αντί της οποιασδήποτε επίπλαστης και πρόσκαιρης ευδαιμονίας και δεν έχουν σκοπό να αφήσουν την Ελλάδα, ελεύθερη και ακηδεμόνευτη να προσπαθήσει να βρει το δρόμο της. Εν πάση περιπτώσει τα πράγματα είναι εξαιρετικά σοβαρά και πιστεύω ότι τα παιδιά της Βοστόνης πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη υπευθυνότητα την οποία δεν έδειξαν χθες. Δεν πρότεινα τίποτα. Άκουσα. Δεν τέθηκαν θέματα στήριξης και συγκυβέρνησης. Νομίζω ότι οι εκλογές θα έρθουν από τα γεγονότα".
Η συντομότερη συνάντηση του πρωθυπουργού ήταν με τον Αλέξη Τσίπρα. Στα επτά μόλις λεπτά που παρέμεινε στο πρωθυπουργικό γραφείο ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον πρωθυπουργό να αποσύρει το φορολογικό νομοσχέδιο και να παραιτηθεί, οδηγώντας άμεσα τη χώρα σε εκλογές.
"Εξήγησα στον πρωθυπουργό -είπε ο κ. Τσίπρας, αμέσως μετά την συνάντηση- ότι τούτη την ώρα δεν έχει νόημα να συζητήσουμε επί της ουσίας, την ώρα που μιλάει ο λαός, την ώρα που ο λαός στους δρόμους όλης της Ελλάδας δίνει μια νέα λαϊκή εντολή, ο πρωθυπουργός έχει ένα και μοναδικό καθήκον. Να τον σεβαστεί, να αποσύρει το νομοσχέδιο, να παραιτηθεί και να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία. Εξήγησα επίσης στον πρωθυπουργό ότι είναι προσβλητικό για τους θεσμούς της δημοκρατίας μας να συναντιέται πρώτα με τους εκπροσώπους της διαπλοκής, με τη συντεχνία των καναλαρχών και των εκδοτών, και μετά να ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς. Εξήγησα στον πρωθυπουργό ότι είναι προσβλητικό και επικίνδυνο να στοχοποιεί όλες τις κοινωνικές κατηγορίες ως συντεχνίες και είναι επίσης διχαστικό και επικίνδυνο να περιφρονεί τα 11 εκατομμύρια των Ελλήνων που απαιτούν αλλαγή πολιτικής".
"Ο πρωθυπουργός -ανέφερε ο κ. Τσίπρας- δεν έδειξε διατεθειμένος να κατανοήσει ότι αυτή την ώρα, είναι όπλο θετικό για τη θέση της χώρας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι η ισχύς του λαού μας και η δημοκρατία. Ως εκ τούτου δεν είχε νόημα να συνεχιστεί η συζήτηση και η ενημέρωση. Ενδεχομένως να έχουμε το επόμενο διάστημα αυτή την ευκαιρία. Αυτό που θέλω εγώ να τονίσω, είναι τούτη την ώρα συγκρούονται δύο Ελλάδες. Είναι η Ελλάδα της υποταγής, η Ελλάδα της μιζέριας, των καρτέλ, της διαπλοκής και του παρασκηνίου και η Ελλάδα της περηφάνιας, της αξιοπρέπειας, της αλληλεγγύης και της προκοπής. Αυτή η δεύτερη Ελλάδα βρίσκεται στους δρόμους και διεκδικεί. Είμαστε βέβαιοι ότι θα κερδίσει".
Πυρά από Μπακογιάννη, Κουβέλη
Πυρά εναντίον του Γ. Παπανδρέου αλλά και του Αντώνη Σαμαρά εκτόξευσαν οι αρχηγοί της Δημοκρατικής Αριστεράς και της Δημοκρατικής Συμμαχίας.
"Είναι αδιανόητο οι πολιτικές ηγεσίες να φαίνονται τόσο μικρές και με τόσο μεγάλους κομματικούς εγωισμούς. Η χώρα αυτή τη στιγμή χρειάζεται συνεργασία, χρειάζεται συσπείρωση, χρειάζεται συνευθύνη" δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη.
Ο πρόεδρος Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, απότο βήμα της Βουλής υποστήριξε ότι "το χρέος για να αντιμετωπιστεί θέλει έναν διακρατικό, ευρωπαϊκό διακανονισμό. Τον οποίον όλοι μαζί έπρεπε να διεκδικήσουμε. Και έπρεπε να έχει πρωτοβουλίες η ελληνική κυβέρνηση. Ελκυστικό ακούγεται το κούρεμα, η περίφημη περικοπή του χρέους. Αλλά πια περικοπή και ποιο κούρεμα εάν δεν συνοδεύεται με ασφαλιστικές δικλείδες".