Τα αποτελέσματα της συνάντησης Μέρκελ - Σαρκοζί αναμένει η Αθήνα, που έχει μπροστά της ένα πολύ κρίσιμο δεκαήμερο μέχρι τη σύνοδο κορυφής στις 17 Οκτωβρίου.
Τα αποτελέσματα της συνάντησης Μέρκελ – Σαρκοζί αναμένει η Αθήνα, που έχει μπροστά της ένα πολύ κρίσιμο δεκαήμερο μέχρι τη σύνοδο κορυφής στις 17 Οκτωβρίου.
Στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι εκτός από τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, θα υπάρξουν και ευνοϊκότεροι όροι για το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους. Κρατούν, όμως, και πολλές επιφυλάξεις καθώς παραμένει πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο να επικρατήσει το σχέδιο β' για την Ελλάδα και το χρεος της, γεγονός που θα σημάνει νέους, πολύ σκληρούς όρους.
Η Άννα Διαμαντοπούλου, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα "Κεφάλαιο", τονίζει ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να πάει στη σύνοδο κορυφής όσο γίνεται πολιτικά δυνατός, έχοντας εξασφαλίσει ένα αραγές εσωτερικό μέτωπο. "Θεωρώ -αναφέρει η υπουργός- ότι παρόλα όσα έγιναν ή δεν έγιναν αξίζει να εξαντλήσουμε κάθε προσπάθεια, με το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων και προσωπικοτήτων, ώστε ο πρωθυπουργός να πάει στην σύνοδο κορυφής οπλισμένος με μια κοινά συμφωνημένη εθνική γραμμή".
Την ίδια ώρα, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ υπάρχει έντονη ανησυχία για τις εξελίξεις καθώς πολλοί βουλευτές τονίζουν ότι μετά τη συμφωνία για το ελληνικό χρέος, ο πρωθυπουργός πρέπει να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες.
Σε αυτό το κλίμα πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα "Ημερησία" αναφέρουν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου σκέφτεται να αναλάβει πρωτοβουλία για τη συγκρότηση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών με τη συμμετοχή των πρώην πρωθυπουργών κ. Σημίτη, Καραμανλή και Μητσοτάκη και να προτείνει κυβέρνηση εθνικής ενότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, πάντως, διέψευσε με ανακοίνωσή του τα σενάρια σημειώνοντας: "Τα διακινούμενα σήμερα από μερίδα του Τύπου, έντυπου και ηλεκτρονικού, δήθεν σενάρια που αναφέρονται στον πρωθυπουργό, Γιώργο Α. Παπανδρέου και σε επικείμενες πρωτοβουλίες του, ακόμη κι αν είναι προϊόντα φαντασίας, είναι απαράδεκτα και ουδεμία σχέση έχουν με την αλήθεια".
Ερωτηθείς για το θέμα το πρωί, στην εκπομπή ΜΕGΑ Σαββατοκύριακο", ο Ηλίας Μόσιαλος είχε τονίσει: "Για να υπάρχει κυβέρνηση εθνικής ενότητας, έστω σαν υποθετικό σενάριο, πρέπει να υπάρχει ένα πολιτικό σύστημα ευθύνης και σημαντικές προγραμματικές συγκλίσεις. Αυτές τις συγκλίσεις δεν τις έχουμε δει εμείς".
Ο ΛΑΟΣ τάσσεται υπέρ μιας τέτοιας εξέλιξης, σημειώνοντας: "Κάλλιο αργά παρά ποτέ… Θυμίζουμε ότι εμείς την πρόταση αυτή την περιφέρουμε περισσότερο από έναν χρόνο. Αν είχε γίνει αποδεκτή, θα είχαν περισωθεί πάρα πολλά πράγματα".
Ο Αλέξης Τσίπρας, από το Παρίσι όπου μετείχε σε συνάντηση στελεχών της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, τόνισε πως το μνημόνιο οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία.
"Η Ελλάδα πρέπει να με κάθε τρόπο να εξασφαλίσει την παραμονή της στην Ευρωζώνη και να αναζητήσει λύσεις που θα καθιστούν βιώσιμο το ελληνικό χρέος" επισημαίνει η Δημοκρατική Αριστερά.