Πολλές συζητήσεις και αντιδράσεις ακόμη και μέσα στο ΠΑΣΟΚ προκάλεσε ο υπουργός Εσωτερικών με τη σημερινή αναφορά του ότι θα γίνει δημοψήφισμα ως το τέλος του χρόνου για την οικονομία και την κρίσιμη δημοσιονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα.
Πολλές συζητήσεις και αντιδράσεις ακόμη και μέσα στο ΠΑΣΟΚ προκάλεσε ο υπουργός Εσωτερικών με τη σημερινή αναφορά του ότι θα γίνει δημοψήφισμα ως το τέλος του χρόνου για την οικονομία και την κρίσιμη δημοσιονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα.
Μιλώντας στη Βουλή, ο Χάρης Καστανίδης τόνισε ότι "ο ελληνικός λαός σε αυτή την κρίσιμη στιγμή οφείλει να πάρει θέση επί του δημοσιονομικού προβλήματος, μαζί με όλα τα πολιτικά κόμματα και όλους τους οργανωμένους φορεις της κοινωνίας των πολιτών".
Απαντώντας, μάλιστα, στην κριτική της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε: "Αν θεωρείτε ότι η κυβέρνηση μπορεί να υβρίζεται με αυτόν το τρόπο την ώρα που επιτελεί το εθνικό της χρέος, ότι είναι μια κυβέρνηση όπως λέτε προδοτική, μια κυβέρνηση Τσολάκογλου, ελάτε μαζί με τον ελληνικό λαό να απαντήσετε εφ' όλης της ύλης στο δημοψήφισμα".
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε, παντως, λιγο αργότερα, να πάρει αποστάσεις από τον υπουργό, λέγοντας ότι δεν είναι στην παρούσα φάση το δημοψήφισμα στις προτεραιότητες της κυβέρνησης. "Δεν το αποκλείω. Δεν είναι άμεση κυβερνητική προτεραιότητα, δεν υπάρχει κυβερνητική απόφαση. Στόχος μας είναι η διασφάλιση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου. Ο κύριος Καστανίδης τα είπε αυτά στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ηλίας Μόσιαλος.
Υπέρ του δημοψηφίσματος έχει ταχθεί επανειλημμένως στο παρελθόν ο Γιώργος Παπανδρέου, ωστόσο πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν δηλώσει ανοιχτά τη διαφωνία τους με το ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος, καθώς επισημαίνουν τον κίνδυνο στην παρούσα φάση όποιο ερώτημα και αν θέσει η κυβέρνηση, οι πολίτες να ψηφίσουν αντίθετα.
Ο Απόστολος Κακλαμάνης ήταν κατηγορηματικός από το βήμα της Βουλής. "Πιστέυω -είπε απευθυνόμενος στον Χάρη Καστανίδη- διότι το αξίζετε, ότι θα είστε στην ίδια θέση επ' αρκετών, ώστε να μην δεχθείτε και να μην επιτρέψετε με τρόπους που μπορεί κανείς όταν στέκεται όρθιος επ' αυτών που ποστατεύει να προχωρήσουμε σε διαδικασίες που θα εντείνουν τα δεινά και θα αποτελέσουν αρχή μεγαλυτερων δεινών για τη χώρα".
Η ΝΔ μιλά για "επικοινωνιακό τέχνασμα" της κυβέρνησης. "Οδηγείτε τη χώρα στην απόλυτη φτώχεια και την απόλυτη χρεοκοπία κι έρχεστε εδώ και μας παριστάνετε ότι δήθεν υπερασπίζεστε τα εθνικά και τα δίκαια" τόνισε ο Νίκος Δένδιας στο Κοινοβούλιο, ενώ ο Γιάννης Μιχελάκης είπε πως τέτοιου είδους κινήσεις εξυπηρετούν σκοπιμότητες και όχι την ουσία.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης πρότεινε να γίνεται δημοψήφισμα τον Νοέμβριο κάθε έτους με ερωτήματα που θα καταθέτουν ως προτάσεις τα πολιτικά κόμματα τρεις μήνες νωρίτερα.
"Με όποιο δημοψήφισμα και αν σκέφτεται η κυβέρνηση να ξεγελάσει και να παγιδεύσει το λαό, προκειμένου να τον εμφανίσει ότι συμφωνεί με την πολιτική της, η λαϊκή αντίδραση πρέπει να είναι τέτοια, ώστε να αποτύχει παταγωδώς. Αν θέλει τη γνώμη του λαού, να κάνει εκλογές τώρα" σχολιάζει το ΚΚΕ.
"Ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ νομοθέτησαν σήμερα ένα ψευδώνυμο, επικίνδυνο και αντιδημοκρατικό είδος δημοψηφίσματος, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους. Στόχος τους είναι να παρακάμψουν και να αποφύγουν τις εκλογές και τη λαϊκή ετυμηγορία, αλλά και να ανατρέψουν πλαγίως ακόμα και συνταγματικά κατοχυρωμένες κατακτήσεις. Είναι επικίνδυνα προκλητικοί" δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας.