Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο για να εξειδικεύσει το ηλικιακό κριτήριο, που θα οδηγήσει χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους στην εργασιακή εφεδρεία αλλά και για να "κλειδώσει" τα μέτρα του προϋπολογισμού για το 2012.
Ξεκίνησε το κρίσιμο υπουργικό συμβούλιο που καλείται να εξειδικεύσει πλήρως το ηλικιακό κριτήριο αναφορικά με την εργασιακή εφεδρεία προκειμένου να αποχωρήσουν από Οργανισμούς του Δημοσίου άμεσα χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι.
Χθες κυβερνητικοί κύκλοι άφηναν να εννοηθεί ότι οι συζητήσεις μεταξύ των εκπροσώπων της τρόικας και των υπουργών Ευάγγελου Βενιζέλου και Δημήτρη Ρέππα κατέληξαν σε μια κατ’αρχήν συμφωνία καθώς οι εκπρόσωποι της τρόικας αποδέχθηκαν ως αντικειμενικό το κριτήριο της ηλικίας που έθετε η κυβέρνηση με απώτερο στόχο να οδηγηθούν στην εργασιακή εφεδρεία εκείνοι οι υπάλληλοι, που βρίσκονται πιο κοντά στη σύνταξη.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος με συνέντευξή του στο "Βήμα της Κυριακής" έδωσε το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων λέγοντας: "Έχουμε με πάρα πολύ μεγάλο κόπο και πολύ μεγάλη προσοχή, και έπειτα από πολλές συζητήσεις με την τρόικα, διαμορφώσει ένα σχήμα για την εργασιακή εφεδρεία, που βασίζεται σε διαφανή, αντικειμενικά και απροσωπόληπτα κριτήρια. Δημιουργεί το μικρότερο δυνατό κοινωνικό κόστος και οδηγεί στην εφεδρεία αυτούς που έχουν συγκριτικά τις περισσότερες προϋποθέσεις να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες της νέας αυτής κατάστασης".
Την ίδια στιγμή πάντως βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατηγορούν ορισμένα κυβερνητικά στελέχη για καθυστερήσεις που οδήγησαν στην παρούσα κατάσταση. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Αμοιρίδης μάλιστα, προχώρησε ένα βήμα παραπάνω ζητώντας να περάσουν στην εφεδρεία και 100 βουλευτές, ενώ τόνισε: "Γιατί να μην πάνε σε εφεδρεία και 100 βουλευτές; Να γίνουμε 200 για να μειωθεί το κόστος. Δε μπορεί να μειώνεται το Δημόσιο μόνο σε βάρος των υπαλλήλων".
Μετά τον Χρήστο Πρωτόπαπα, που άφησε χθες αιχμές για τον Θ. Πάγκαλο αναφορικά με τις καθυστερήσεις, σήμερα και ο πρώην υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης, Γιώργος Ντόλιος δήλωσε: "Υπήρξε μια καθυστέρηση μιας υστέρηση για την οποία θα έπρεπε ίσως να απευθυνθείτε στον κ. Πάγκαλο".
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Σαλαγιάννης, δήλωσε πως ο πρωθυπουργός έπρεπε να είχε καλέσει σε συστράτευση όλες τις πολιτικές δυνάμεις και πρόσθεσε: "Θεωρώ θεμελιώδες λάθος του πρωθυπουργού, που όταν κατάλαβε που βρισκόμαστε δεν κήρυξε πανστρατιά, δεν είπε κυβέρνηση εθνικής ανάγκης, δεν έκανε συγκεκριμένο σχέδιο ριζικών αλλαγών τότε και δεν κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να μπουν στο παιχνίδι".
Αύριο, Δευτέρα, η τρόικα θα συναντηθεί κυρίως για το θέμα της εργασιακής εφεδρείας και με τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά ο οποίος σε άρθρο του στο "Βήμα της Κυριακής" επισημαίνει ότι η θέση του κόμματός του είναι μικρότερο κράτους με λιγότερους φόρους χωρίς τις άσκοπες θυσίες στις οποίες έχει υποβάλλει το λαό η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και προσθέτει: "Μόνο αν πιστέψει η ίδια η κοινωνία στις απαραίτητες θυσίες θα τις αποδεχθεί και θα έχουν αποτέλεσμα, όποιος επιμένει ότι πρέπει να ρίξουμε τη μισή Ελλάδα στον Καιάδα για να σώσουμε την άλλη μισή, απλώς ματαιώνει κάθε προσπάθεια ανόρθωσης της χώρας".
Το θέμα της εφεδρείας προκαλεί ωστόσο αναταράξεις και στη ΝΔ μετά την αλλαγή θέσης του κόμματος με τον βουλευτή, Κώστα Γκιουλέκα να δηλώνει: "Πιστεύουμε ότι υπάρχει τρόπος με την εργασιακή εφεδρεία που εμείς προτείνουμε να βρούμε διέξοδο σε αυτά τα επώδυνα μέτρα που θέλει να πάρει η κυβέρνηση".
"Πυρά" κατά της κυβέρνησης για το θέμα της εφεδρείας εξαπολύουν τα κόμματα της Αριστεράς. Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο εκπρόσωπος του κόμματος, Παναγιώτης Μεντρέκας δήλωσε: "Η μηχανή που αλέθει τα εργασιακά μισθολογικά δικαιώματα των μισθωτών στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα και των αυτοαπασχολούμενων προκειμένου να περιορίσει τις ζημιές από τα συσσωρευμένα κεφάλαια που ευθύνονται για την κρίση δεν θα σταματήσει πουθενά αν δεν τη σταματήσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι"
Για την επικείμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ, Δημήτρης Στρατούλης έκανε λόγο για συγκαλυμμένη απόλυση αναφορικά με την εργασιακή εφεδρεία και πρόσθεσε: "Το μέτρο αυτό είναι βάρβαρο, αντισυνταγματικό και ανθρωποκτόνο και οδηγεί τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα σε κοινωνική γενοκτονία. Στην εφεδρεία δεν πρέπει να μπουν οι εργαζόμενοι αλλά η κυβέρνηση, η τρόικα και οι πολιτικές τους, που πρέπει να φύγουν με τους αγώνες του λαού το ταχύτερο δυνατόν, πριν οδηγήσουν σε ανεπανόρθωτη ολοκληρωτική καταστροφή το λαό και τη χώρα μας".
Η Δημοκρατική Αριστερά επισημαίνει σε ανακοίνωσή της: "Η εργασιακή εφεδρεία είναι απαράδεκτο μέτρο, οδηγεί με βεβαιότητα σε ανεργία και στο κοινωνικό περιθώριο χιλιάδες εργαζόμενους. Αποδοκιμάζεται από την κοινωνία και βρίσκεται έξω από τη συνταγματική νομιμότητα. Το πλεονάζον προσωπικό, όπου υπάρχει, του ευρύτερου δημόσιου τομέα πρέπει να αντιμετωπιστεί μόνο με μετατάξεις και ώριμες συνταξιοδοτήσεις".