Απέφυγε να τοποθετηθεί επισήμως για τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση η επικεφαλής του ΔΝΤ. Υπογράμμισε, πάντως, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ακολουθήσει τον δρόμο της άτακτης χρεοκοπίας όπως η Αργεντινή και ζήτησε "εφαρμογή, εφαρμογή, εφαρμογή". Δέσμευση Σαρκοζί προς Ομπάμα για αντιμετώπιση κρίσης.
Απέφυγε να τοποθετηθεί επισήμως για τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση η επικεφαλής του ΔΝΤ, όταν ρωτήθηκε σχετικά από τον ανταποκριτή του MEGA στην Ουάσιγκτον Μιχάλη Ιγνατίου. Πηγές από το Ταμείο λένε ότι η επίσημη τοποθέτηση θα γίνει στη συνάντηση Λαγκάρντ – Βενιζέλου την Κυριακή στην Ουάσιγκτον.
Στο ερώτημα "πιστεύετε ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει και ποια η γνώμη σας για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν;", η κ. Λαγκάρντ παρέθεσε τρεις προϋποθέσεις που -όπως είπε- είναι απαραίτητες για να υπάρχουν αποτελέσματα:
"Η μία -είπε- είναι η συλλογική μοίρα, που επαναβεβαιώθηκε από τα μέλη της Ευρωζώνης πράγμα που έδειξε την αποφασιστικότητά τους να συμπαρασταθούν ο ένας στον άλλον και να κάνουν ανοιχτή δέσμευση αν η χώρα ανταποκριθεί".
"Δεύτερον -συνέχισε η κ. Λαγκάρντ- είναι η εφαρμογή, εφαρμογή, εφαρμογή και αυτό αφορά και την ελληνική κυβέρνηση και τα μέλη της Ευρωζώνης. Το πρόγραμμα είναι δύσκολο, τέθηκε υπό διαπραγμάτευη με την ελληνική κυβέρνηση, απαιτεί προσπάθειες, θυσίες. Έγινε προσπάθεια ώστε οι λιγότερο προνομιούχοι να υποφέρουν λιγότερο και θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε και να δουλεύουμε αυτά τα προγράμματα με αυτή την προσέγγιση".
"Και το τρίτο πράγμα που χρειάζεται -κατέληξε- και είναι αποτέλεσμα των πρώτων δύο, είναι προφανώς η κατάλληλη χρηματοδότηση του προγράμματος ώστε το χρέος να είναι βιώσιμο".
Η κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ακολουθήσει τον δρόμο της άτακτης χρεοκοπίας όπως η Αργεντινή, τονίζοντας και σε άλλο σημείο της συνέντευξής της πως είναι κοινή η μοίρα των χωρών της Ευρωζώνης.
Όπως μετέδωσε ο Μ. Ιγνατίου στο κεντρικό δελτίο του MEGA, επικαλούμενος πηγή του ΔΝΤ, στο Ταμείο εκτιμούν ότι τα προβλήματα είναι πολλά και ο τομέας της εφαρμογής του προγράμματος πάσχει, ενώ επισημαίνουν ότι για την 6η δόση δεν υπάρχει ακόμη απόφαση και αυτή ανήκει στα μέλη του δ.σ.
Δεν είναι τυχαία η επιλογή του Ευάγγελου Βενιζέλου να συναντηθεί το Σαββατοκύριακο με τους υπουργούς Οικονοιμικών της Βραζιλίας και της Ινδίας, δύο χωρών που δημιουργούν προβλήματα στην Ελλάδα, με στόχο να ψηφίσουν υπέρ της εκταμίευσης στη συνεδρίαση του δ.σ που θα γίνει αρχές Οκτωβρίου.
Δέσμευση Σαρκοζί προς Ομπάμα για αντιμετώπιση κρίσης
Στο μεταξύ, αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τη χρεοκοπία της Ελλάδας ή την έξοδο από την Ευρωζώνη εμφανίζονται κορυφαίοι Ευρωπαίοι παράγοντες, με τον Νικολά Σαρκοζί να διαβεβαιώνει τον Μπαράκ Ομπάμα ότι οι Ευρωπαίοι θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να επιλυθεί η κρίση χρέους και να στηριχθεί η Ελλάδα.
"Η Ελλάδα πρέπει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, ωστόσο, επαναλάβαμε την επιθυμία μας να επιλυθεί η κρίση, στηρίζοντας την Ελλάδα και καταλήγοντας σε συμφωνία μαζί της" είπε ο Γάλλος πρόεδρος στον Αμερικανό ομόλογό του.
Άλλες τοποθετήσεις για Ελλάδα
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή για τους Ευρωπαίους από την αποτροπή της ελληνικής χρεοκοπίας, όμως η αλληλεγγύη θα έρθει μόνο μετά τη λήψη των αναγκαίων μέτρων.
Κατά των προτάσεων Στρος Καν για διαγραφή του ελληνικού χρέους τάσσεται ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, σημειώνοντας πως "η ακύρωση του ελληνικού χρέους σαν μια λύση για να τερματιστεί η κρίση χρέους στις διεθνείς αγορές θα ήταν ανεύθυνη, θα οδηγούσε σε διόγκωση και επέκταση της κρίσης σε ολόκληρη την ευρωζώνη και στο τέλος θα απειλούσε ακόμα και την ίδια την ύπαρξή της".
Η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ τονίζει ότι συμφέρει περισσότερο η διάσωση της Ελλάδας από τη χρεοκοπία της, σημειώνοντας ότι "μια χρεοκοπία θα προκαλούσε μεγαλύτερη ζημία, απ' ότι η συνέχιση της βοήθειας".
Ωστόσο, ο επίτροπος Όλι Ρεν, σε ομιλία του στις ΗΠΑ, απέριψε μόνο το ενδεχόμενο της μη ελεγχόμενης χρεοκοπίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Μια μη ελεγχόμενη χρεωκοπία ή έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα προκαλούσε τεράστια οικονομική και κοινωνική ζημιά, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα είχε σοβαρές επιπτώσεις και στην παγκόσμια οικονομία. Δεν θα αφήσουμε να συμβεί κάτι τέτοιο".
Το χρέος της Ελλάδας απειλεί το ευρώ υποστηρίζουν σε έκθεσή τους οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ, ανάμεσά τους και ο Γιούργκεν Σταρκ. Στην έκθεση των οικονομολόγων της ΕΚΤ αναφέρεται: "Τα διογκωμένα κρατικά χρέη απειλούν την ύπαρξη του ευρώ. Η Ευρώπη χρειάζεται ακόμη πιο σκληρά μέτρα, όπως να διορίσει διοικητές που θα εποπτεύουν τα οικονομικά των χωρών που λαμβάνουν πακκέτα διάσωσης, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία".
Την άποψη αυτή συμμερίζεται και η Goldman Sachs, με τον πρόεδρό της Πέτερ Σάδερλαντ να κάνει λόγο για μεγαλύτερο κούρεμα του χρέους. "Είναι αναπόφευκτο -είπε μιλώντας στο RTE- πως θα χρειαστεί μια περίοδος σφοδρής αναδιάρθρωσης στην Ελλάδα. Έχει ήδη γίνει κάποια αναδιάρθρωση ως προς τους κατόχους ομολόγων. Νομίζω είναι αναπόφευκτο ότι αυτή η ανάγκη θα γίνει πραγματική όσο περνάει ο καιρός γιατί το ελληνικό χρέος αναπτύσσεται με γεωμετρική πρόοδο". Μετά τις προκλητικές δηλώσεις του για τους έλληνες που πίνουν ούζα και δεν δουλεύουν, ο Τσέχος πρόεδρος Βάσλαβ Κλάους επανήλθε δείχνοντας στην Ελλάδα την έξοδο από την Ευρωζώνη προκειμένου οι υπόλοιπες χώρες να αποφύγουν μια μακρά ύφεση.
Μιλώντας στο CNBC, ο Βάσλαβ Κλάους δήλωσε: "Δεν υπάρχει λύση για την Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης, χρησιμοποιώντας το ευρώ ως νόμισμα. Ανησυχώ ότι η ευρωζώνη δεν είναι σε θέση να επιλύσει το θέμα της Ελλάδας και κάποιων άλλων κρατών και θα υποστούμε μια φοβερή, πολύ μακροπρόθεσμη οικονομική λιτότητα στην Ευρώπη και δεν μπορούμε να γλιτώσουμε από αυτό. Θα υπάρχει ένας μόνιμος θρήνος και μια μόνιμη δημοσιονομική λιτότητα από το ένα μέρος της Ευρώπης σε άλλο".