2,5 ώρες διήρκεσε η τηλεδιάσκεψη του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα, η οποία θα συνεχιστεί και την Τρίτη. Από το υπουργείο γίνεται λόγος για μια "παραγωγική και ουσιαστική συζήτηση". Κατά πληροφορίες, στο τραπέζι είναι προτάσεις για μείωση μισθών στο Δημόσιο, μείωση συντάξεων, χιλιάδες απολύσεις και "λουκέτα" σε φορείς.
Ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 10 το βράδυ της Δευτέρας η τηλεδιάσκεψη του Ευάγγελου Βενιζέλου με την τρόικα. Από το υπουργείο Οικονομικών έγινε λόγος για μια "παραγωγική και ουσιαστική συζήτηση" και ανακοινώθηκε ότι θα υπάρξει και νέα τηλεδιάσκεψη το απόγευμα της Τρίτης, αφού προηγηθει η περαιτέρω επεξεργασία ορισμένων στοιχείων από τις τεχνικές ομάδες που θα βρίσκονται στην Αθήνα.
Σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει νωρίτερα το υπουργείο Οικονομικών αναφερόταν ότι "όλες οι ειδικότερες αποφάσεις, οι οποίες κινούνται, ούτως ή άλλως, στο πλαίσιο του Μεσοπροθέσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή και ισχύει ως νόμος του κράτους, θα ανακοινωθούν μετά και την ολοκλήρωση των επαφών με την τρόικα".
Από την εξέλιξη των επαφών αυτών με την τρόικα αναμένεται να κριθούν τα πρόσθετα μέτρα, 1,5-2 δισ. ευρώ, ανάλογα με τον βαθμό των αμφιβολιών των ελεγκτών για την απόδοση του νέου φόρου στα ακίνητα, μέσω της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο ανταποκριτής του MEGA Μανώλης Σπινθουράκης στις Βρυξέλλες, στην Ευρώπη επισήμως λένε ότι δεν ανακατεύονται στη διαμόρφωση του μίγματος πολιτικής για την επίτευξη των στόχων, ανεπισήμως όμως λένε ότι περαιτέρω φορολογικά έσοδα δύσκολα μπορούν να υπάρξουν στην Ελλάδα και συνεπώς η μόνη λύση για την Αθήνα είναι ο περιορισμός του δημόσιου τομέα, εντός του πλαισίου που έχει προδιαγραφεί στο μνημόνιο.
Από την Ουάσιγκτον, ο ανταποκριτής του MEGA Μιχάλης Ιγνατίου, επικαλούμενος πηγές της τρόικας, μετέδωσε ότι οι επικεφαλής του κλιμακίου δεν πρόκειται να επιστρέψουν στην Αθήνα εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέσω τηλεδιάσκεψης. Μετέδωσε, ακόμη, πως ανάμεσα στα στελέχη της τρόικας υπάρχουν και κάποια που λένε πως δεν πρέπει να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις του Δημοσίου ώστε να λάβουν το μήνυμα ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί που έχουν την ευθύνη για την εφαρμογή του Προγράμματος.
Κατά πληροφορίες, στο τραπέζι των επαφών με την τρόικα βρίσκονται προτάσεις που αφορούν σε:
Απολύσεις συμβασιούχων αορίστου χρόνου και στον στενό δημόσιο τομέα
Αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που θα μπουν σε εργασιακή εφεδρεία
Μείωση συντάξεων σε όσους είναι κάτω των 60 και λαμβάνουν πάνω από 1.500 ευρώ
Νέα μείωση αφορολόγητου
Εξίσωση του φόρου σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης
Το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο άφησε ανοιχτό ο μόνιμος εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Αθήνα Μομπ Τράα, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού.
Αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, έκανε λόγο για ανάγκη εκλογίκευσης του Δημοσίου, προαναγγέλλοντας κλείσιμο οργανισμών, ενώ υποστήριξε ότι υπάρχει πλεονάζον προσωπικό ακόμη και στο στενό δημόσιο τομέα.
Ο Δημήτρης Ρέππας απέστειλε ήδη επιστολή σε όλους τους συναδέλφους του υπουργούς, ζητώντας τους να καταγράψουν μέχρι το τέλος του μήνα το προσωπικό που θα μπορούσε να μετακινηθεί σε άλλες υπηρεσίες, προαναγγέλλοντας τη μείωση κατά 30% των οργανικών μονάδων, με κλείσιμο τμημάτων που ουσιαστικά δεν λειτουργούν ούτε χρησιμεύουν.
Ενδεικτικό των διαθέσεων της τρόικας είναι και το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν αρνήθηκε να δώσει σαφή απάντηση στο εάν ζητήθηκαν απολύσεις, τονίζοντας ότι εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι του μνημονίου θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα. "Δεν θα απαντήσω στην ερώτησή σας με το αν αληθεύει ή όχι. Θα αναφερθώ στις προηγούμενες απαντήσεις μου. Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση και ο στόχος είναι να αξιολογήσουμε την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος ώστε η χώρα να ανταποκριθεί τους επόμενους μήνες στους συμφωνημένους στόχους να δούμε τα μέσα και τους τρόπους επίτευξης των στόχων. Όπου υπάρχουν αδυναμίες θα υπάρξουν και πρόσθετα μέτρα" είπε ο Αμαντέου Αλταφάζ.
Οι δανειστές, σύμφωνα με δηλώσεις υψηλόβαθμου Έλληνα αξιωματούχου στο Reuters, εκτιμούν ότι το ειδικό τέλος στα ακίνητα θα αποδώσει εφέτος 1 δισ. ευρώ λιγότερα από τα 2-2,6 δισ. ευρώ που έχει υπολογίσει το υπουργείο Οικονομικών και ζητούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Σε σχέση με το τι μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν, ο ίδιος αξιωματούχος εκτιμά ότι είναι πολύ αργά για μέτρα μείωσης δαπανών, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα φορολογικά μέτρα.
Η διαπραγμάτευση είναι ιδιαίτερα σκληρή, με τον επικεφαλής της Bundesbank Γιενς Βάιντμαν να στέλνει μήνυμα ότι εάν δεν εφαρμοστεί το πρόγραμμα, θα σταματήσει η ροή της χρηματοδότησης.
Στο μέτωπο της διεύρυνσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας, η Άγκελα Μέρκελ εμφανίζεται βέβαιη για την έγκριση του γερμανικού Κοινοβουλίου, καθώς ακόμη κι αν υπάρξουν διαρροές από τον κυβερνητικό συνασπισμό, έχουν δηλώσει ότι θα υπερψηφίσουν οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών απορρίπτει το ενδεχόμενο να αφεθεί η Ελλάδα να κηρύξει στάση πληρωμών. "Δεν αποτελεί υπόθεση εργασίας, δεν αποτελεί στρατηγική μας… Εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση να συνεργαστεί με τους εκπροσώπους της τρόικας και αναμένουμε την έκθεση της τρόικας" δηλώνει ο Φρανσουά Μπαρουέν.
Ο Ντομινίκ Στρος Καν, στην πρώτη του συνέντευξη μετά την αποχώρησή του από το ΔΝΤ, τάσσεται υπέρ της διαγραφής του ελληνικού χρέους καλώντας τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να μοιραστούν τη ζημιά.
"Η Ελλάδα έχει πτωχεύσει. Μπορούμε να πούμε ότι οι Έλληνες θα πρέπει να πληρώσουν μόνοι τους, όμως δεν μπορούν. Μπορούμε επίσης να πούμε ότι εφόσον είμαστε σε μια ένωση θα τα μοιραστούμε. Και πρέπει να το κάνουμε. Είναι η δημοσιονομική σύγκλιση, όπως είχαμε την νομισματική σύγκλιση κατά τη δημιουργία του ευρώ. Το θέμα σκοντάφτει στο ότι θα πρέπει να αποδεχθούμε τις απώλειες που μας αναλογούν προκειμένου να επιτευχθεί η σύγκλιση. Και αυτές τις απώλειες θα πρέπει να τις αποδεχθούμε" είπε στο TF1 ο Στρος Καν.