Τις λίστες με το πλεονάζον προσωπικό, το οποίο σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα θα είναι 10% ανά οργανισμό, πρέπει να υποβάλλουν μέχρι την επόμενη Δευτέρα οι διοικήσεις των 151 υπό συγχώνευση οργανισμών.
Τις λίστες με το πλεονάζον προσωπικό, το οποίο σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα θα είναι 10% ανά οργανισμό, πρέπει να υποβάλλουν μέχρι την επόμενη Δευτέρα οι διοικήσεις των 151 υπό συγχώνευση οργανισμών.
Σε αυτούς τους 151 οργανισμούς περιλαμβάνονται, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, το Αττικό Μετρό, οι Αστικές Συγκοινωνίες, ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων, το Εθνικό Θέατρο, η ΕΡΤ, το Κτηματολόγιο και άλλοι οργανισμοί και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού Δικαίου.
Τις 40.000 άτομα αγγίζει το προσωπικό τους, και αυτό σημαίνει ότι 4.000 συμβασιούχοι αορίστου χρόνου θα οδηγηθούν στην εργασιακή εφεδρεία, λαμβάνοντας για έναν χρόνο το 60% του τελευταίου βασικού τους μισθού και ελάχιστοι από αυτούς, μετά από αξιολόγηση του ΑΣΕΠ θα μεταταγούν σε άλλον φορέα του δημοσίου ενώ οι περισσότεροι θα χάσουν την εργασία τους.
Τα κριτήρια με βάση τα οποία θα επιλεγεί το 10% του προσωπικού ανά οργανισμό, ως πλεονάζον, είναι κατά κύριο λόγο όσοι έχουν συμπληρώσει συντάξιμα χρόνια και είναι υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Αν το ποσοστό του 10% δεν καλυφθεί από τις συγκεκριμένες κατηγορίες, αυτό θα συμπληρωθεί με απόφοιτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που εργάζονται ως διοικητικό ή γραμματειακό προσωπικό.
Σε εκκρεμότητα βρίσκεται και το θέμα με τις 10, εισηγμένες στο χρηματιστήριο, εταιρείες του δημοσίου, όπως η ΔΕΗ, τα ΕΛΠΕ, τα ΕΛΤΑ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΔΑΠ ΕΥΑΘ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ο ΟΠΑΠ, η ΑΤΕ στις οποίες το προσωπικό ξεπερνά τις 43.000.
Εκτός από τους 151 οργανισμούς στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, υπάγονται και εκατοντάδες άλλα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και ο συνολικός αριθμός του προσωπικού ξεπερνά τις 70.000.
Ανάλογη εικόνα υπάρχει και για τις ΔΕΚΟ όπου εκτός από τις 9 μεγάλες εισηγμένες με 40.000 προσωπικό, υπάρχουν και μερικές δεκάδες άλλες και ο συνολικός αριθμός υπολογίζεται ότι ξεπερνά τις 70.000. Με το ίδιο καθεστώς εργασίας, δηλαδή με συμβάσεις αορίστου χρόνου υπηρετούν και 50.000 υπάλληλοι στον στενό δημόσιο τομέα, δηλαδή σε υπουργεία, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και κεντρικές υπηρεσίες των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.
Εκτός από την εφεδρεία επισπεύδεται και η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο δημόσιο και τις ΔΕΚΟ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Γενικό λογιστήριο του κράτους έχει ετοιμάσει προσχέδιο νόμου με το οποίο εισηγείται να μειωθούν κατά μέσο όρο 25% – 30% οι αποδοχές σε περίπου 100.000 υψηλόμισθους δημοσίους υπαλλήλους και εργαζομένους σε ΔΕΚΟ, όπως οι εφοριακοί, οι τελωνειακοί, εργαζόμενοι σε δημοτικές επιχειρήσεις, στην υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας και σε δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς. Μειώσεις κατά μέσο όρο 10% – 15% θα έχουν και οι απόφοιτοι υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανεξαρτήτως σε ποιό υπουργείο υπηρετούν.
Λόγω της πίεσης, από την πλευρά της τρόικα, σχεδιάζεται ακόμα ως εναλλακτική λύση και η οριζόντια μείωση 10% – 15% σε όλους τους μισθούς και στην συνέχεια, πάνω στους μειωμένους αυτούς μισθούς να εφαρμοστεί το ενιαίο μισθολόγιο.