Mε μια δραματική έκκληση ο Γιώργος Παπανδρέου προσπάθησε να δικαιολογήσει τα έκτακτα μέτρα που ανακοινώθηκαν λίγη ώρα πριν αρχίσει η συνέντευξή του. Ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε οτι η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη και ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα οι μισθοί και συντάξεις κινδυνεύουν.
Mε μια δραματική έκκληση ο Γιώργος Παπανδρέου προσπάθησε να δικαιολογήσει τα έκτακτα μέτρα που ανακοινώθηκαν λίγη ώρα πριν αρχίσει η συνέντευξή του. Ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε οτι η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη και ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα οι μισθοί και συντάξεις κινδυνεύουν.
Στην τοποθέτησή του προτού ξεκινήσουν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του θα λάβουν όποια απόφαση απαιτείται "για να μην κινδυνεύσει η πατρίδα και να διασφαλισθεί η ομαλή πορεία της χώρας". "Προτιμώ να πάρω το πολιτικό κόστος να χάσουμε όλοι κάτι, από το να χάσουμε όλοι τα πάντα και για πάντα" είπε και πρόσθεσε: "Θα κάνω και θα κάνουμε όποια αλλάγή απαιτείται για να αλλάξει οριστικά η χώρα, να σταθούμε χωρίς δανεικά στα δικά μας πόδια".
Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε λάθη, που όπως είπε γίνονται είτε υπό την πίεση του χρόνου είτε από αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης, ενώ χαρακτήρισε κρίσιμους τους επόμενους μήνες, καθώς κλειδώνει η συμφωνία του Ιουλίου σε όλα τα Κοινοβούλια της Ευρωζώνης και η συμφωνία με τις τράπεζες, και τόνισε ότι θα γίνει ό,τι απαιτείται ώστε αυτά να διαφαλισθούν.
"Στο σημείο που είμαστε δεν μας συγχωρείται ούτε ένα ευρώ απόκκλιση" είπε και πρόσθεσε ότι με την τήρηση του προγράμματος, "το 2012 θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα και αυτό θα δώσει μεγάλη σιγουριά, θα είναι η ένδειξη ότι πάμε μπροστά και δεν πρέπει να χάσουμε αυτή την ευκαιρία. Την κερδίζουμε κάθε μέρα και κανένας δεν πρόκειται να μας στερήσει αυτή την προοπτική".
ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Απαντώντας στην πρώτη ερώτηση των δημοσιογράφων ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές και τόνισε: "Ο λαός δεν θέλει εκλογές θέλει μια κυβέρνηση που μάχεται".
ΣΤΑΣΗ Κ.Ο. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε "ιστορική" την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ γιατί -όπως είπε- ο κάθε βουλευτής έβαλε το συμφέρον της χώρας πάνω από τις όποιες πιέσεις σχετίζονται με την ψήφο και εμφανίσθηκε βέβαιος ότι θα συνεχίσει να το κάνει. "Είμαι περήφανος για την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Στήριξε πολύ δύσκολες αποφάσεις. Στηρίζει και πιστεύει σε αυτή την προσπάθεια και θα συνεχίσει να πιστεύει για να βγει η Ελλάδα καθαρή και να ανοίξει προοπτικές για μια πραγματική ανάπτυξη" τόνισε.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΠΟΥ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ Η ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ
"Η μεσαία τάξη σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο συμπιέζεται. Μόνο αν φτιάξουμε μια οικονομία η οποία είναι εξαγωγική και δυναμική και πληρώνουμε τους φόρους μας, θα μπορέσουμε να στηρίξουμε τη μεσαία τάξη".
ΣΕΝΑΡΙΑ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ
Ερωτηθείς για τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, που απορρέουν από δηλώσεις και δημοσιεύματα, και για το αν η κυβέρνηση θα οδηγηθεί και πάλι σε νέα μέτρα εφόσον αυτά συνεχιστούν, ο πρωθυπουργός είπε: "Έχουμε ένα προγραμμα με συγκεκριμένους στόχους και αυτούς πρέπει να τηρήσουμε, δεν αλλάζουν οι στόχοι. Αν δεν τους τηρήσουμε, όλη αυτή η φημολογία θα φουντώσει. Αλλού υπάρχει βάση, αλλού υπάρχουν συμφέροντα… Τον Ιούλιο η συμφωνία δεν θα υπήρχε αν δεν είχαμε δείξει την αποφασιστικότητά μας με την ψήφιση Μεσοπρόθεσμου. Τώρα, οι επόμενοι δύο μήνες είναι κρίσιμοι και δέιχνουμε πάλι την αποφασιστικότητά μας… Θα κλειδώσουμε αυτή τη συμφωνία και κλειδώνοντας αυτή τη συμφωνία αυτά τα σενάρια θα αρχίσουν να σβήνουν".
ΕΞΕΛΙΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε πως το πρόγραμμα βρίσκεται σε καλό δρόμο και πρόσθεσε πως τον επόμενο χρόνο είναι δυνατή η ύπαρξη πρωτογενών πλεονασμάτων που θα αποτελεί "ελπίδα και για τον επενδυτή τον Έλληνα και τον ξένο ακόμα και τον δανειστή".
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ
"Υπάρχουν αστοχίες και ελλείψεις", παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στον φορολογικό μηχανισμό και τόνισε πως η διοίκηση δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε και παρουσιάζονται μεγάλες καθυστερήσεις, ενώ έφερε ως παράδειγμα τις αναβολές σε δικαστικές υποθέσεις. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα κινήματα πολιτών που αρνούνται να πληρώσουν λέγοντας πως και αυτές οι κινήσεις ενισχύουν τη διεθνή ανασφάλεια έναντι της χώρας μας και πρόσθεσε: "Αν δεν βοηθήσουμε όλοι δεν μπορεί να αλλάξει η χώρα. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα". Σε αυτό το σημείο ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για το φορολογικό νομοσχέδιο που έρχεται προς ψήφιση το επόμενο χρονικό διάστημα λέγοντας ότι θα είναι δίκαιο και πως τα βάρη θα κατανεμηθούν δίκαια. Ο ίδιος παρομοίασε για ακόμη μια φορά το πρόβλημα της χώρας με "πόλεμο" και τόνισε πως αυτό που ζητά η κυβέρνηση είναι όμοιο με το να ζητά χρήματα για όπλα σε εμπόλεμη περίοδο.
ΔΗΜΟΣΙΟ – ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Αναφερόμενος στους δημοσίους υπαλλήλους ο πρωθυπουργός είπε πως εάν ο μηχανισμός του Δημοσίου δεν λειτουργεί η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να πάρει νέα διορθωτικά μέτρα και πρόσθεσε: "Αυτά που ανακοίνωσε ο υπουργός είναι επαρκή και για το 2011 και για το 2012 αλλά θα πρέπει να είμαστε συνεπείς. Είναι πατριωτικό καθήκον να αλλάξει η χώρα". "Θέλω να πω ότι επειδή λέγονται πολλά, ούτε μαζικές απολύσεις γίνονται ούτε θα γίνουν, ούτε στο μισό πάει ο μισθός των δημοσίων υπαλλήλων. Δεν μπορεί κλητήρας ενός υπουργείου να παίρνει περισσότερα από έναν διευθυντή ενός άλλου υπουργείου ή έναν καθηγητή", τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας για το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο. Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο δημόσιος τομέας μειώθηκε κατά 100.000 υπαλλήλους και υπογράμμισε πως ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, έχει στα χέρια του στατιστική έκθεση σύμφωνα με την οποία το μισθολογικό κόστος του Δημοσίου στην Ελλάδα είχε αυξηθεί κατά 110%, ενώ παρόμοιες ήταν και οι αυξήσεις στις άλλες χώρες που βρίσκονται στο μηχανισμό, δηλαδή την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος ο Γ. Παπανδρέου είπε πως δεν πρέπει να υπάρχει 'ταμπού' για τα θέματα που θα συζητηθούν και τόνισε πως πρέπει να διασφαλιστεί η αποκομματικοποίηση στο Δημόσιο.
ΕΝΔΟΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ
Σε ερώτηση για τις διαφωνίες που εκδηλώνονται στους κόλπους της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνησή του ανέλαβε στην πιο δύσκολη στιγμή μετά τη μεταπολίτευση και έχει να αντιμετωπίσει μια δύσκολη κατάσταση, τόσο σε εσωτερικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Θα ήταν περίεργο να μην εκφράζονται διαφορετικές απόψεις, είπε και πρόσθεσε: "Εγώ αυτή την κυβέρνηση τη χαίρομαι. Κατηγορούμαστε που αγωνιούμε και συζητάμε για το μέλλον της χώρας; Και τελικά καταφέρνουμε και παίρνουμε και αποφάσεις ομόφωνες… Πολλά τα συνειδητοποιούμε κι εμείς κατά τη διάρκεια της πορείας μας, τις δυσκολίες του δημόσιου τομέα, τις αντιστάσεις. Σε αυτές τις αντιστάσεις θα είμαστε αμείλικτοι".
ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΝΔ
Μιλώντας για τις μεταρρυθμίσεις ο πρωθυπουργός είπε πως αυτές θα έπρεπε να είχαν γίνει αρκετά χρόνια πριν και επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας πως η κυβέρνηση "δεν βρήκε την ωριμότητα από την άλλη πλευρά" και πρόσθεσε: "Μια παράταξη που έχει ευθύνες για το που είμαστε σήμερα θα έπρεπε να βάλει πλάτη. Η ηγεσία της ΝΔ, ακολουθεί την πολιτική της προηγούμενης δικής της κυβέρνησης που δεν βλέπει το πρόβλημα και ρίχνει τις ευθύνες αλλού. Δεν ήταν ώριμο για συγκυβέρνηση. Δεν μιλάμε για εκλογές είναι η ώρα της μάχης. Πρέπει να κερδίσουμε τις μάχες και να θεμελιωθεί η απόφαση του Ιουλίου".
ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν στα χέρια τους στοιχεία για πολίτες που έχουν βγάλει χρήματα στο εξωτερικό τα οποία δεν έχουν δηλώσει και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση προωθεί σημαντικές ρυθμίσεις για διαφάνεια και έλεγχο λογαριασμών.
ΓΙΑ ΤΟ Β' ΠΑΚΕΤΟ
Αναφερόμενος στη "μάχη" της χώρας για να πείσει και τις κυβερνήσεις των κρατών – μελών σχετικά με το νέο πακέτο στήριξης ο πρωθυπουργός τόνισε πως πολλοί είναι εκείνοι που δεν θα ήθελαν η χώρα τους να επωμιστεί ένα βάρος για να βοηθήσει τη χώρα μας.
ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ
Ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχουν "κόκκινες γραμμές" στις διαπραγματεύσεις και υπενθύμισε το "βέτο" της ελληνικής πλευράς όταν τέθηκε θέμα αφαίρεσης ψήφου από χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.
EFSF – PSI
"Αυτό που αποφύγαμε είναι η χρεοκοπία αλλά έχουμε μια πολύ θετική συμφωνία, έχουμε καταφέρει να απαλύνουμε το χρέος με διάφορους τρόπους όπως το PSI την ιδιωτική συμμετοχή. Είναι μια οργανωμένη συμφωνημένη μείωση του χρέους απέναντι στις τράπεζες, την ΕΚΤ και τους εταίρους μας στην ΕΕ".
ΓΙΑ ΛΑΘΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ
"Το μεγαλύτερο λάθος μας θα ήταν να μην είχαμε πάρει αποφάσεις, να είχαμε μείνει αδρανείς, όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση.. Όταν παίρνεις αποφάσεις και υπό την πίεση του χρόνου, θα γίνουν και λάθη… Το θέμα είναι να τα αναγνωρίζουμε, να τα διορθώνουμε και να βάζουμε το καράβι στη σωστή τροχιά. .. Όσο όλοι βοηθήσουν με τον τροπο τους, τόσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά θα φτάσουμε στο στόχο".
ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΕΣ
"Το πρόβλημα δεν είναι οι επιχειρησιακές συμβάσεις, αλλά ότι δεν υπάρχει ούτε καν συλλογική έκφραση του εργαζόμενου ή του άνεργου. Ο συνδικαλισμός αυτά τα ξέρει, αλλά πρέπει να τα δει. Ας υπάρξει έστω και μια επιχειρησιακή σύμβαση", τόνισε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις επιχειρησιακές συμβάσεις, ενώ έδωσε τη "σκυτάλη" στον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κουτρουμάνη, ο οποίος δήλωσε πως η κυβέρνηση θα ενισχύσει τις επιχειρησιακές συμβάσεις έναντι των ατομικών με στόχο την προστασία των εργαζομένων που σε ορισμένες περιπτώσεις δεν πληρώνονται το μισθό τους.