Για διαστρέβλωση των θέσεων της ΝΔ για την εργασιακή εφεδρεία καταγγέλλει την κυβέρνηση ο Αντώνης Σαμαράς. Με βάση τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, ο θεσμός θα διευρυνθεί και δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε απολύσεις.
Για διαστρέβλωση των θέσεων της ΝΔ για την εργασιακή εφεδρεία καταγγέλλει την κυβέρνηση ο Αντώνης Σαμαράς. Μιλώντας με βουλευτές του κόμματός του στη Συγγρού, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν συνδυάζει τον θεσμό με απολύσεις, αλλά αντίθετα -όπως είπε- πρότεινε τον θεσμό αυτόν για ν' αποφευχθούν οι απολύσεις.
Η ΝΔ εξήγησε αναλυτικά γιατί από την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας θα προέκυπτε όφελος και για την οικονομία και για την κοινωνια, αλλά η κυβέρνηση κάνει ακριβώς το αντίθετο, είπε ο Αντώνης Σαμαράς.
Νωρίτερα, με ανακοίνωσή τους, οι τομεάρχες Εσωτερικών και Οικονομίας της ΝΔ κ. Ζώης και Μηταράκης, είχαν καταγγείλει ότι "η προσπάθεια του κ. Βενιζέλου να διαστρεβλώσει τη θέση της ΝΔ αποσκοπεί στη συγκάλυψη των προθέσεων της κυβέρνησης να προχωρήσει σε απολύσεις".
Με βάση τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, θα υπάρξει νέος νόμος που θα αντικαταστήσει τη ρύθμιση για την εφεδρεία που ψηφίστηκε μόλις τον περασμένο Αύγουστο, με τον οποίο οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών θα επεκταθούν και πέραν των 11 μεγάλων οργανισμών του Δημοσίου που είχαν αρχικά ανακοινωθεί. Η νέα ρύθμιση, δηλαδή, θα επεκταθεί σε εκατοντάδες οργανισμούς και επιχειρήσεις στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά και στις ΔΕΚΟ.
Η δεξαμενή των υποψηφίων προς κρίση ως πλεονάζοντες και προς ένταξη στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας υπολογίζεται ότι φτάνει σε 200.000 συμβασιούχους αορίστου χρόνου. Από αυτούς εκτιμάται σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικων, ότι ως υπεράριθμοι θα κριθούν πιθανότατα 14.000.
Την αξιολόγηση και την ένταξη του προσωπικού στην κατηγορία του πλεονάζοντος θα αναλάβουν να κάνουν ιδιωτικές εταιρείες, υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ, άμεσα και όχι σε 9 μήνες όπως είχε ψηφιστεί τον Αύγουστο.
Στη συνέχεια, όσοι υπάλληλοι κριθούν ως υπεράριθμοι από τις εταιρείες αξιολόγησης, θα ενταχθούν σε πίνακες κατάταξης του ΑΣΕΠ, το οποίο θα αναλάβει να αξιολογήσει με συγκεκριμένα κριτήρια πόσοι και ποιοι από αυτούς θα μεταταχθούν σε άλλους φορείς του Δημοσίου ως μόνιμοι υπάλληλοι.
Αυτοί που θα μεταταχθούν σε άλλους φορείς του Δημοσίου όμως θα είναι ελάχιστοι, ενώ οι υπόλοιποι θα έχουν δικαίωμα:
Να καταλαμβάνουν κάθε χρόνο το 30% των θέσεων για συμβάσεις ορισμένου χρόνου
Να έχουν προτεραιότητα σε θέσεις μερικής απασχόλησης, δηλαδή πεντάμηνη απασχόληση
Να βγουν με εθελουσία έξοδο στη σύνταξη (όσοι είναι κοντά σε ηλικία συνταξιοδότησης)
Οι υπόλοιποι θα οδηγηθούν αναγκαστικά στην απόλυση με την καταβολή αποζημίωσης, κατά τα ισχύοντα και στον ιδιωτικό τομέα, όπως κατέστη σαφές και από τα λεγόμενα του Ευάγγελου Βενιζέλου. Όλο το πλεονάζον προσωπικό και μέχρι να ολοκληρωθεί η αξιολόγησή του από το ΑΣΕΠ, θα λαμβάνει για έναν χρόνο το 60% του τελευταίου βασικού του μισθού.
Στο μεταξύ, μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, η γενική γραμματεία των ΔΕΚΟ αναμένεται να έχει συγκεντρώσει τα πλήρη στοιχεία -αποδοχές, επιδόματα, ειδικότητες, τυπικά προσόντα κ.ά.- του προσωπικού που απασχολείται σε 160 οργανισμούς του Δημοσίου, και υπολογίζονται σε περίπου 35.000.
Ορισμένοι από τους οργανισμούς αυτούς φαίνεται πως θα αποτελέσουν την επόμενη δεξαμενή πλεονάζοντος προσωπικού, που θα ενταχθεί στην εργασιακή εφεδρεία, καθώς αρκετοί από αυτούς θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν.