Στο Eurogroup της Δευτέρας μεταφέρεται η αναζήτηση λύσης για το αδιέξοδο στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα. Κατά πληροφορίες, το κλίμα για τις ελληνικές θέσεις δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό, καθώς η τρόϊκα διαπιστώνει μεγάλες καθυστερήσεις σε όλα τα χρονοδιαγράμματα.
Στο Eurogroup της Δευτέρας μεταφέρεται η αναζήτηση λύσης για το αδιέξοδο στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα. Οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών του χωρών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν στις Βρυξέλλες το αίτημα της Αθήνας για πολιτική προσέγγιση στην απόκλιση από τον στόχο του ελλείμματος, με το επιχείρημα ότι γι' αυτό ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό η ύφεση που προκλήθηκε από το μνημόνιο.
Όπως μετέδωσε και ο ανταποκριτής του MEGA στις Βρυξέλλες Μ. Σπινθουράκης, πάντως, το κλίμα για τις ελληνικές θέσεις δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό, καθώς η τρόϊκα διαπιστώνει μεγάλες καθυστερήσεις σε όλα τα χρονοδιαγράμματα των μεταρρυθμίσεων. Αποφάσεις δεν αναμένεται να ληφθούν αύριο, αναμένεται ωστόσο να σταλεί ένα πρώτο μήνυμα ότι οι εταίροι μας της Ευρωζώνης αναμένουν από την Αθήνα να λάβει μέσα στο επόμενο δεκαήμερο μια τέτοια δέσμη μέτρων ώστε ν' αλλάξει η εξαιρετικά αρνητική εικόνα.
Είναι ενδεικτικό ότι η αναχώρηση της τρόικας από την Αθήνα και η διακοπή των διαπραγματεύσεων έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στη Γερμανία, με τον γερμανικό Τύπο να υποστηρίζει ότι οι Ευρωπαίοι χάνουν την υπομονή τους, ενώ κάνουν λόγο ακόμη και για διακοπή της βοήθειας εάν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί.
Ενδεικτικά, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε δηλώνει στην "General-Anzeiger" ότι περιμένει "από την Ελλάδα να κάνει τη δουλειά της και οι μεταρρυθμίσεις να μην είναι μόνο πολλά λόγια, αλλά πράξεις", ενώ ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπ. Οικονομικών λέει στη "Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung" ότι "όσο δεν πληρούνται οι όροι, δεν μπορεί να δοθεί η βοήθεια" και προσθέτει: "Προς το παρόν δεν έχει κατατεθεί η έκθεση της τρόικας, η οποία να επιτρέπει την καταβολή".
Η κυβέρνηση πάντως επιχείρησε το πρωί να περάσει στην αντεπίθεση, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να επιχειρεί να βάλει τέλος στη συζήτηση για κρίση στις σχέσεις κυβέρνησης-τρόικας και να κάνει λόγο για ανακύκλωση πολιτικο-δημοσιογραφικών σεναρίων που βλάπτουν την εθνική οικονομία και να κατηγορεί την αντιπολίτευση για έλλειψη εθνικής ευθύνης.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημειώνει σε ανακοίνωσή του ότι η συζήτηση με την τρόικα συνεχίζεται για τους δημοσιονομικούς στόχους του 2011 και 2012, με την κυβέρνηση να αρνείται να πάρει μέτρα που βαθαίνουν την ύφεση, αλλά να δεσμεύεται για την άμεση προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Παράλληλα, μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου πρέπει να έχουν λυθεί τα ζητήματα:
Της διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων του EFSF
Των εγγυήσεων που ζητεί η Φινλανδία για το νέο δάνειο προς την Ελλάδα, αλλά και
Της συμμετοχής των ιδιωτών στο νέο πακέτο βοήθειας.
Το θέμα των εγγυήσεων αναμένεται να τεθεί στις επαφές που θα έχει ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι κατά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα στη Φινλανδία, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να εμφανίζεται διατεθειμένος να ασκήσει πιέσεις ώστε να υπάρξει γρήγορα μια συμφωνία με την Ελλάδα.
Αιχμές Προβόπουλου
Αιχμηρός για την καθυστέρηση των διαρθρωτικών αλλαγών εμφανίζεται και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, ο οποίος τονίζει στην "Καθημερινή της Κυριακής" ότι εάν είχαν προωθηθεί εγκαίρως η ύφεση θα ήταν μικρότερη.
"Εκτιμώ -λέει ο Γιώργος Προβόπουλος- ότι η ύφεση θα ήταν ηπιότερη, αν είχαν προχωρήσει ταχύτερα οι μεταρρυθμίσεις, αν είχαν περιορισθεί δραστικότερα τα δημοσιονομικά ελλείμματα και αν είχε βελτιωθεί ουσιαστικά η ανταγωνιστικότητα. Σ' αυτές τις κρίσιμες περιοχές πρέπει τώρα να επικεντρωθούν οι προσπάθειες, με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, τόλμη και διαχειριστική αποτελεσματικότητα".
Τι λέει η αντιπολίτευση
Ο Αντώνης Σαμαράς με συνέντευξή του στον "Τύπο της Κυριακής", κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να θέσει εκβιαστικά διλλήμματα με αφορμή την 6η δόση, συνεχίζοντας την ίδια λανθασμένη πολιτική. "Προβλέπω σύντομα να βάλουν και πάλι διλήμματα στο λαό μας επενδύοντας στο φόβο. Ότι δηλαδή 'κινδυνεύει η επόμενη δόση' κλπ. Το γνωστό κακοπαιγμένο έργο…" αναφέρει ο πρόεδρος της ΝΔ.
Τα κόμματα της αριστεράς κάνουν λόγο για απόπειρα εκβιασμού της κοινής γνώμης ώστε να δεχθεί νέα μέτρα. Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Παναγιώτης Μεντρέκας τόνισε: "Η κυβέρνηση, η τρόικα, αλλά και η ΝΔ δεν έχουν διαφωνίες στην εφαρμογή των άγριων μέτρων. Οι όποιες διαφωνίες τους έχουν σχέση με το πώς θα εφαρμοστούν, ποιοι θα ωφεληθούν και σχετίζονται με την όξυνση των αντιθέσεων στην Ευρωζώνη".
Ο Συνασπισμός σημειώνει ότι "η κυβέρνηση προσπαθεί να σερβίρει τον ξαναζεσταμένο εκβιασμό 'χρεοκοπία ή νέα μέτρα' στην προσπάθειά της να τρομοκρατήσει το λαό και να δικαιολογήσει την πολιτική της".
"Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει να βομβαρδίζεται συνεχώς με το δίλλημμα 'νέα μέτρα ή χρεοκοπία;'. Αυτό που απαιτείται άμεσα είναι η αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής, με μέτρα που θα αναστρέφουν την ύφεση" επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά.
Για λανθασμένη πολιτική που ενισχύει την ύφεση μίλησε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ. "Η ύφεση δεν νικιέται με παρατεταμένη λιτότητα. Η πολιτική που ακολουθείται επισπεύδει δυστυχώς τα χειρότερα…" είπε ο Κωστής Αϊβαλιώτης.
Στο ίδιο μήκος ήταν και η δήλωση του εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Δ. Ζαφειριάδη, που δήλωσε ότι "οι μεγαλοστομίες του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών της χώρας, ούτε τα ελλείμματα περιορίζουν ούτε πρωτογενή πλεονάσματα πετυχαίνουν ούτε προοπτική εξόδου της χώρας από την κρίση δίνουν".