Πλήρη άγνοια για τα πρακτικά προβλήματα με το εκρηκτικό φορτίο στη ναυτική βάση, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Δημήτρης Χριστόφιας κατά την κατάθεση του στην αρμόδια επιτροπή.
"Δεν έτυχα καμίας ενημέρωσης" είπε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφερόμενος στις επίμαχες συσκέψεις της 7ης Φεβρουαρίου και της 5ης Ιουλίου για το επικίνδυνο φορτίο στη ναυτική βάση του Μαρί κατά την έναρξη της κατάθεσής του στην αρμόδια επιτροπή.
"Δεν ήμουν ενήμερος για το αίτημα της αρμόδιας Επιτροπής Κυρώσεων να αποστείλει αντιπροσωπεία στη Κύπρο για έλεγχο του φορτίου. Εάν γινόμουν γνώστης του κινδύνου από τους αρμόδιους για τη φύλαξη του φορτίου, ειδικά μετά το περιστατικό της 4ης Ιουλίου, όταν διαπιστώθηκε η ύπαρξη του προβλήματος, σας διαβεβαιώ ότι θα λαμβάνονταν όλα τα απαραίτητα μέτρα", τόνισε ο Δημήτρης Χριστόφιας.
"Η ευθύνη ανατέθηκε λογικά και φυσιολογικά σε εκείνους που είχαν τη γνώση και την εμπειρία να διαχειριστούν ένα τέτοιο ζήτημα. Δηλαδή την Εθνική Φρουρά. Είναι ξεκάθαρο στη δική μου αντίληψη ότι το όλο συμβάν αποτελεί μια αποτυχία του συστήματος", υπογράμμισε ο Κύπριος πρόεδρος τονίζοντας πως οι "αδυναμίες ελέγχου και αυτοελέγχου", δημιουργούν φαινόμενα "αναβλητικότητας και ευθυνοφοβίας".
Ο Κύπριος Πρόεδρος επιτέθηκε και σε όσους στήνουν όπως είπε "λαϊκά δικαστήρια" και τόνισε: "Όλο αυτό το χρονικό διάστημα ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχω υπομείνει μια απαράδεκτη συμπεριφορά η οποία προσβάλλει πάνω από όλα τους θεσμούς και τη δημοκρατία στον τόπο μας.Αναφέρομαι σε ύβρεις και προπηλακισμούς και ιδιαίτερα στην προσπάθεια κάποιων να δικάσουν και να καταδικάσουν, είτε μέσα από τους τηλεοπτικούς δέκτες είτε σε 'λαϊκά δικαστήρια'. Υπέμεινα όλο αυτό το χρονικό διάστημα με τη βεβαιότητα ότι θα έρθει η ώρα που θα λάμψει η αλήθεια από τα αρμόδια και συντεταγμένα όργανα της πολιτείας".
Διπλωματικές πιέσεις με αναφορές στον ΟΗΕ
Στην κατάθεση του ο Δημήτρης Χριστόφιας τόνισε πως από την πρώτη στιγμή και μετά την ενημέρωση από την αμερικανική πλευρά για το πλοίο με το παράνομο φορτίο, ασκήθηκαν διεθνείς πιέσεις στις οι διπλωμάτες επεσήμαιναν στους Κύπριους συνομιλητές τους τη σπουδαιότητα τήρησης των αποφάσεων του ΟΗΕ από την πλευρά της Κύπρου.
"Διατυπώσαμε τη θέση ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα είχε τη δυνατότητα να κρατήσει και αποθηκεύσει το φορτίο, ως επιχείρημα στην προσπάθεια μας να πείσουμε για την ανάγκη άμεσης εμπλοκής του Συμβουλίου Ασφαλείας. Διερευνήσαμε τη δυνατότητα το φορτίο με απόφαση του ΣΑ να μεταφερθεί κάπου αλλού, όπως για παράδειγμα στις εγκαταστάσεις της UNIFIL ή στη Μάλτα", τόνισε ο Δημήτρης Χριστόφιας.
Ο ίδιος είπε πως η κυβέρνηση είχε προσπαθήσει να παραληφθεί το μοιραίο φορτίο από πλοίο του ΟΗΕ χωρίς όμως η πρόταση αυτή να γίνει δεκτή από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού. Στην επτασέλιδη κατάθεση του, ο κ. Χριστόφιας τόνισε πως μετά την απόφαση της χώρας να κρατήσει το φορτίο υπήρξε πρόβλημα στις σχέσεις της Λευκωσίας τόσο με τη Δαμασκό όσο και με την Τεχεράνη.
Ωστόσο υπεραμύνθηκε τις απόφασεις να σταματήσουν οι κυπριακές Αρχές το πλοίο και να κατάσχουν το φορτίο λέγοντας πως πρόκειται για "ορθή πολιτική απόφαση, με βάση τα διεθνή και πολιτικά δεδομένα", τονίζοντας πως ήταν η μόνη επιλοή που υπήρχε.
Κατά την είσοδο του Προέδρου απειλήθηκαν επεισόδια καθώς έξω αλλά και μέσα στην αίθουσα υπήρχαν συγγενείς των θυμάτων της έκρηξης και σε μια περίπτωση η φρουρά του κ. Χριστόφια επιχείρησε να συλλάβει και ορισμένους από τους συγκεντρωμένους.