Αίσθηση προκαλούν τα ντοκουμέντα που βρέθηκαν στην Τρίπολη τα οποία αποκαλύπτουν τη στενή συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών Αμερικανών και Βρετανών με τις υπηρεσίες πληροφοριών του Καντάφι κατά το παρελθόν. Συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό για τον συνταγματάρχη.
Αίσθηση προκαλούν τα ντοκουμέντα που βρέθηκαν από ξένους δημοσιογράφους στην Τρίπολη, στα καταφύγια του Καντάφι και άλλες εγκαταστάσεις, τα οποία αποκαλύπτουν τη στενή συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών Αμερικανών και Βρετανών με τις υπηρεσίες πληροφοριών του Καντάφι κατά το παρελθόν.
Από τα μυστικά έγγραφα, το περιεχόμενο των οποίων δημοσιεύεται στον δυτικό Τύπο, προκύπτει ότι ενώ Αμερικανοί και Ευρωπαίοι έκαναν μπίζνες με τον Καντάφι για τα πετρέλαια, οι δυτικοί πράκτορες απήγαγαν και παρέδιδαν στον Καντάφι υπόπτους για συνεργασία με την Αλ Κάιντα.
Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή τη συνεργασία είχε ο πρώην αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών και υπουργός Εξωτερικών του Καντάφι, Μούσα Κούσα, ο οποίος βρήκε καταφύγιο στη Βρετανία όταν ξέσπασε η εξέγερση.
Μεταξύ των εγγράφων που ήρθαν στο φως ήταν και η παλαιά αλληλογραφία του Μούσα Κούσα με δυτικούς πράκτορες, για το "ξεζούμισμα" των υπόπτων σαν πορτοκάλια, όπως αναφέρεται. Όπως δηλώνει ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Human Rights Watch Πίτερ Μπουκερτ, "η CIA έστελνε το ερωτηματολόγιο για τις ανακρίσεις στις λιβυκές μυστικές υπηρεσίες και είναι σαφές ότι ήταν παρούσα σε κάποιες από αυτές".
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο στρατιωτικός διοικητής των εξεγερμένων στην Τρίπολη, Αμπντέλ Χακίμ Μπελτχάτζ, ο οποίος ηγήθηκε μάλιστα της τελικής επίθεσης στο αρχηγείο του Καντάφι. Ο 45χρονος Αμπντελ Χακίμ Μπελχατζ, πρώην ηγέτης της λιβυκής οργάνωσης που θεωρείται παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Β. Αφρική, λέει ότι απήχθη από τη CIA το 2004 μαζί με την έγκυο σύζυγό του. Μετά από έναν πρώτο γύρο ανάκρισης και βασανιστηρίων, οι Αμερικανοί με μια από τις λεγόμενες "μαύρες πτήσεις" τον παρέδωσαν στο καθεστώς Καντάφι για τα περαιτέρω.
"Με συνέλαβαν -λέει ο ίδιος- στην Ταϊλανδη, με κρατούσαν σε μια φυλακή της CIA και μετά με παρέδωσαν στη Λιβύη. Έμεινα στη φυλακή 7 χρόνια και οι λιβυκές αρχές με καταδίκασαν σε θάνατο, αλλά με τη βοήθεια του θεού με άφησαν ελεύθερο…".
Ο Μπέλχατζ και δεκάδες άλλοι αντικαθεστωτικοί απελευθερώθηκαν πέρυσι με τις μεταρρυθμίσεις που είχε ξεκινήσει ο γιος του Κανταφι Σαίφ Αλ Ισλαμ. Σύντομα όμως ο βετεράνος άρχισε να εκπαιδεύει αντάρτες που έριξαν τελικά το καθεστώς με τη βοήθεια του ΝΑΤΟ. Τώρα, ο ανθρωπος αυτός καταδικάζει την τρομοκρατία, λεει ότι η Λιβυη ειναι μια ισλαμική χωρα και ότι ο λαός είναι αυτός που θα αναδείξει τελικά τους ηγέτες του.
Συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό για τον Καντάφι
Την ίδια ώρα, σφίγγει ο κλοιός των ανταρτών γύρω από τα τελευταία οχυρά των πιστών στον Μουαμάρ Καντάφι, για τον οποίο ο υπουργός Πετρελαίου Άλι Ταρχούνι είπε ότι υπάρχουν πληροφορίες για το πού βρίσκεται.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι φύλαρχοι στη Σίρτη προστατεύουν τον Καντάφι, άλλοι εκτιμούν ότι ο Λιβυος συνταγματάρχης μπορεί να κρύβεται στο Μπάνι Ουαλίντ, 140 χιλιόμετρα από την Τρίπολη, ή στη νότια πόλη Σάμπχα.
Ο Άλι Ταρχούνι είπε ότι το Μπάνι Ουαλίντ είναι έτοιμο να συνθηκολογήσει διότι η φυλή Ουάρφαλα που ελέγχει την περιοχή ζητά αμνηστεία για τα μέλη της που πολέμησαν με τον Καντάφι. Αμνηστεία υποσχέθηκε ο Ταρχούνι και στη Σίρτη, τη γενέτειρα του Καντάφι. "Είμαστε -είπε- όλοι αδέλφια, πάρτε μέρος στην επανάσταση, είστε ασφαλείς, εκτός από εκείνους που έχουν βάψει με αίμα τα χέρια τους. Ακόμη και αυτοί όμως θα έχουν μια έντιμη δίκη".
Πάντως, παρότι ο Καντάφι δεν έχει εντοπιστεί, πλήθος κόσμου βγήκε χθες στις πλατείες της πρωτεύουσας και της Βεγγάζης, για να γιορτάσει την πτώση του καθεστώτος, μεταξύ αυτών και χιλιάδες γυναίκες που ζητούν τώρα περισσότερα δικαιώματα.