Την απόφασή του να συγκρουστεί με συμφέροντα και συντεχνίες και να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις για την έξοδο της χώρας από την κρίση εμφανίσθηκε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ. Απέκλεισε πρόωρες εκλογές, ανακοίνωσε ότι η επόμενη Βουλή θα είναι συντακτική, ενώ προανήγγειλε συνέδριο του ΠΑΣΟΚ την άνοιξη του 2012.
Την απόφασή του να συγκρουστεί με συμφέροντα και συντεχνίες και να προχωρήσει αταλάντευτος στις μεταρρυθμίσεις και τις μεγάλες αλλαγές για την έξοδο της χώρας από την κρίση εμφανίσθηκε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του κατά την έναρξη της Εθνικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ στο γήπεδο του Ταε Κβον Ντο στο Φάληρο.
Η παράταξη του ΠΑΣΟΚ θα βγάλει τη χώρα από την επιτήρηση και την εξάρτηση και θα την κάνει να σταθεί ξανά στα πόδια της τόνισε ο πρωθυπουργός στέλνοντας το μήνυμα ότι η μάχη θα συνεχιστεί με "αμείωτη ένταση" και ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι η επόμενη Βουλή θα είναι συντακτική, ενώ προανήγγειλε συνέδριο του ΠΑΣΟΚ την άνοιξη του 2012.
"Οι πολίτες -είπε- θα μας κρίνουν το 2013 και μέχρι τότε όχι μόνο θα έχουμε πετύχει η Ελλάδα να βγαίνει από την κρίση, αλλά θα έχουμε ολοκληρώσει τόσες και τέτοιας σημασίας αλλαγές που θα έχουν βάλει τις βάσεις για μια διαφορετική πορεία της Ελλάδας στο μέλλον".
Αν και εμφανίσθηκε με διάθεση αυτοκριτικής για το παρελθόν αναφερόμενος σε μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν, αλλά και σε συμβιβασμούς που δεν ωφέλησαν, ο πρωθυπουργός είπε ότι σε λιγότερο από 2 χρόνια έγιναν περισσότερα από όσα είχαν γίνει ποτέ μέσα σε πάρα πολλά χρόνια. "Προχωρήσαμε σε ριζοσπαστικές αλλαγές αλλά έχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε" τόνισε.
Ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι οι εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλουν επιβεβαιώνουν την ορθότητα της στρατηγικής της κυβέρνησης και τη θέση που ο ίδιος εξέφρασε εξ αρχής ότι η κρίση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, ενώ αναφερόμενος στις ευρω-αποφάσεις του Ιουλίου είπε ότι συμβάλλουν σημαντικά για την καλύτερη αντιμετώπιση του υπέρογκου χρέους.
Στέλνοντας μήνυμα προς τα έξω είπε ότι "όλοι μας χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε τα δημοσιονομικά μας με υπευθυνότητα αλλά χρειάζεται και η Ευρώπη να έχει ισχυρή αναπτυξιακή λογική", ενώ απευθυνόμενος προς το εσωτερικό τόνισε ότι "επειδή το διεθνές περιβάλλον είναι ρευστό έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία να φροντίσουμε τα του οίκου μας και να στηριχτούμε στις δικές μας δυνάμεις".
"Προτάσσουμε -τόνισε- την κουλτούρα της παραγωγής, της ανταγωνιστικότητας, της διαφάνειας, της ευνομίας και της συνευθύνης, λέμε όχι στην ασύδοτη αγορά και το πατερναλιστικό κράτος".
Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν και θα προχωρήσουμε ανυποχώρητοι σε σύγκρουση με όλες εκείνες τις δυνάμεις που λειτουργούν σε βάρος της κοινωνίας και θέλουν να κρατήσουν τη χώρα πίσω, είπε ο πρωθυπουργός. Οι μάχες τόνισε ότι είναι πολλές, έκανε όμως ιδιαίτερες αναφορές και μάλιστα σε πολύ υψηλούς τόνους στους τομείς της παιδείας, της υγείας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Για τις αλλαγές στην παιδεία είπε "θα προχωρήσουμε με διάλογο αλλά ασυμβίβαστοι σε σχέση με τον στόχο, στηρίζοντας μια πραγματική δημόσια και δωρεάν παιδεία" κι έστειλε το μήνυμα: "Δεν κάνουμε πίσω. Ας μην ματαιοπονούν όσοι κρατούν κλειστά τα πανεπιστήμια, αργά ή γρήγορα θα τα ανοίξουν γιατί τα δημόσια πανεπιστήμια δεν είναι τσιφλίκι κανενός αλλά περιουσία του λαού, είναι παιδεία του λαού κανενός παράγοντα!".
Για τη μεταρρύθμιση στην υγεία και την κοινωνική πρόνοια μίλησε για συγκρούσεις με όλα τα κυκλώματα που έμαθαν τα προηγούμενα χρόνια να περνούν καλά σε βάρος της κοινωνίας, με μια χούφτα ανθρώπων που είχαν μάθει να λειτουργούν μονοπωλιακά. "Ας το καταλάβουν -είπε- όσοι αντιδρούν στην εξυγίανση στον χώρο της υγείας.
Αναφερόμενος στο μέτωπο με το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι η στήριξη του κράτους προς τις τράπεζες δεν είναι λευκή επιταγή και ανέφερε: "Ναι, στηρίζουμε το ελληνικό τραπεζικό που είναι υγιές, αλλά δεν ξεχνάμε τις καταχρηστικές πρακτικές που οι τράπεζες εφάρμοσαν κατά το παρελθόν".
Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση στη Νέα Δημοκρατία, αποφεύγοντας πάντως τις ονομαστικές αναφορές, την οποία κατήγγειλε ότι οδήγησε τη χώρα σε αδιέξοδο και ότι είναι υπεύθυνη για τις πρακτικές που εξέθρεψαν το πελατειακό κράτος. "Φορτωθήκαμε αμαρτίες παλαιότερων που δεν είναι δικές μας" είπε.
"Σε μια πολύ δύσκολη εποχή αντί για πολώσεις και βία φέρνουμε λύσεις μέσα από τη δημοκρατία" είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι οι σημερινές συνθήκες δεν σηκώνουν στείρα αντιπολίτευση και ότι η βία δεν έχει θέση στη δημοκρατία.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε απευθυνόμενος στα μέλη του κινήματος ότι "είμαστε εδώ σήμερα, μας ενώνει και μας εμπνέει όλους ο ίδιος σκοπός" και πρόσθεσε: "Προορισμός του κόμματός μας είναι να αποδείξουμε ότι έχουμε σθένος, τη δύναμη και τη θέληση να αλλάξουμε τη χώρα, αλλάζοντας πρώτα τους εαυτούς μας".
Απευθυνόμενος στους πολίτες, τους κάλεσε να συνεχίσουν να στηρίζουν την προσπάθεια για την αλλαγή της χώρας και την έξοδο από την κρίση, ζητώντας να μην αναπτύσσονται κινήματα ενάντια στο κράτος αλλά υπέρ του κράτους. Μάλιστα, επικαλέστηκε μια φράση που ακούστηκε στο πολιτικό συμβούλιο ότι "το κίνημα δεν πληρώνω πρέπει να μετουσιωθεί σε κίνημα δεν λαδώνω".
Εκ των έσω κριτική
Κατά τις εργασίες της συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ δεν έλλειψαν φωνές κριτικής από πολλά στελέχη, που εστίασαν κυρίως στην οικονομική πολιτική και την ιδεολογική φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ.
Ενδεικτικά, ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος είπε: "Το ΠΑΣΟΚ μετατρέπεται σε κάτι άλλο. Ενα ξένο σώμα προς το ΠΑΣΟΚ που ξέρουμε. Κάναμε σε ελάχιστο χρόνο πράξη, το αίτημα των στελεχών και των φίλων μας να τα αλλάξουμε όλα. Μόνο που τα αλλάξαμε προς την λάθος κατεύθυνση".
"Η εικόνα της χώρας μοιάζει με την Πομπηία στις τελευταίες ημέρες της. Οι ευθύνες του Γιώργου Παπανδρέου γι' αυτή την κατάσταση, είναι μεγάλες" δήλωσε ο Νίκος Μπίστης.