Να αντισταθούν καλεί τους οπαδούς του ο Μουαμάρ Καντάφι με δύο νέα ηχητικά μηνύματα. Την αναγνώριση του Μεταβατικού Συμβουλίου, ζήτησαν από τον ΟΗΕ, οι ξένοι ηγέτες που συνεδρίασαν στο Παρίσι. Ανθρωπιστική βοήθεια από τη χώρα μας.
Με δύο ηχητικά μηνύματα ο Μουαμάρ Καντάφι προσπάθησε χθες να συσπειρώσει τους οπαδούς που του έχουν απομείνει και τους κάλεσε σε αντίσταση λέγοντας: "Ξεκινήστε ανταρτοπόλεμο και αντάρτικο πόλης, Μιμηθείτε τις μέλισσες τσιμπήστε τους και πετάξτε σε ολόκληρη τη Λιβύη. Αν θέλουν πόλεμο διαρκείας θα τον έχουν. Αν είναι να καεί η Λιβύη ας καεί. Οι επαναστάτες θα ηττηθούν ο αποικιοκράτης αφέντης τους θα ηττηθεί. Το ΝΑΤΟ καταρρέει, οι επαναστάτες καταρρέουν οι διαφωνίες οξύνονται στους κόλπους τους".
Για εκτός τόπου και χρόνου παραλήρημα του Μουαμάρ Καντάφι κάνουν λόγο στελέχη του Μεταβατικού Συμβουλίου, την ώρα που οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τα πιθανά κρησφύγετά του. Αλγερινή εφημερίδα αναφέρει ότι ο Καντάφι απευθύνθηκε ήδη στο Αλγέρι για την παραχώρηση ασύλου, αλλά ο πρόεδρος της βορειοαφρικανικής χώρας αρνήθηκε ακόμη και να απαντήσει στα τηλεφωνήματα του Λίβυου συνταγματάρχη.
Το ΝΑΤΟ συνεχίζει το σφυροκόπημα θέσεων κοντά στα τελευταία οχυρά του Καντάφι τη Σύρτη, το Μπάνι Ουαλίντ, αλλά και τη Σάμπχα, στο νότο. Οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν μέχρι ο Καντάφι να σταματήσει να αποτελεί απειλή για τη χώρα, διεμήνυσαν χθες οι ηγέτες Γαλλίας και Βρετανίας, με το πέρας της Διάσκεψης για τη Λιβύη, που διεξήχθη στο Παρίσι.
Στο τελικό ανακοινωθέν, ζητείται από τον ΟΗΕ να αναγνωρίσει το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ως την νόμιμη εκπροσώπηση του λιβυκού λαού, καθώς και η πλήρης αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της Λιβύης, με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Άμεση βοήθεια προς τον λιβυκό λαό, με την παροχή πόσιμου νερού πρότεινε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, τονίζοντας τη θέληση της Ελλάδας να συμβάλλει στην προσπάθεια αναδιοργάνωσης της Λιβύης και υπογράμμισε σε δηλώσεις του: "Ήδη και άμεσα, η Ελλάδα προσέφερε ανθρωπιστική βοήθεια. Κατέθεσα πρόταση στη συνάντηση αυτή, σύμφωνα με την οποία η ΕΥΔΑΠ μπορεί άμεσα να προσφέρει – βεβαίως και με τη χρηματοδότηση από τους διεθνείς φορείς – σημαντικό ποσότητα πόσιμου νερού, που είναι βασική τους ανάγκη αυτή τη στιγμή στην Τρίπολη και όχι μόνο, γεγονός που θα μπορέσει να αυξήσει περίπου κατά 50% το πόσιμο νερό στην πόλη αυτή. Είμαστε σε επαφή με τη νέα ηγεσία της χώρας και με τους διεθνείς Οργανισμούς για τις λεπτομέρειες αυτής της προσπάθειας"