Υπό κατάληψη περισσότερες από 220 σχολές και τμήματα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, με τους φοιτητές να ετοιμάζουν νέα συλλαλητήρια. Yπέρ των ανοιχτών πανεπιστημίων δήλωσαν ότι τάσσονται οι πρυτάνεις, που αντιτίθενται επίσης στον νέο νόμο.
Σε αναβρασμό είναι ο χώρος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς περισσότερες από 220 σχολές και τμήματα σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ βρίσκονται υπο κατάληψη, ενώ οι φοιτητές ετοιμάζουν νέα συλλαλητήρια κατά του νόμου για την Παιδεία, αύριο Σάββατο στην πλατεία Συντάγματος και την ερχόμενη Πέμπτη, καθώς και συμμετοχή στις διαδηλώσεις που θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ.
Οι πρυτάνεις, που συνεδρίασαν εκτάκτως σήμερα στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου, δήλωσαν ότι τάσσονται υπέρ των ανοιχτών πανεπιστημίων και ξεκαθάρισαν ότι δεν ευθύνονται για τις καταλήψεις, παραδέχθηκαν όμως ότι η κατάσταση είναι δύσκολα διαχειρίσιμη εξαιτίας των λουκέτων που βάζουν οι φοιτητές.
Παράλληλα, οι πρυτάνεις επανέλαβαν την αντίθεσή τους στον νέο νόμο και δεν απέκλεισαν άμεσες προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας εναντίον διατάξεων που θεωρούν ότι αντίκεινται στο Σύνταγμα. Επί τάπητος τέθηκαν και προτάσεις να προσβληθούν διατάξεις στην πορεία της εφαρμογής, με πρώτη τη συγκρότηση του Συμβουλίου Διοίκησης.
Το σημείο στο οποίο όλοι συμφωνούν είναι ότι ο κοσμήτορας που έχει μεγάλες ευθύνες για τη λειτουργία των σπουδών στα τμήματα δεν πρεπει να είναι διορισμένος, αλλά να εκλέγεται από το σύνολο των διδασκόντων.
Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, ότι πολλοί καθηγητές θέλουν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις και ήδη οι διδάσκοντες του Πολυτεχνείου αποφάσισαν 48ωρη απεργία για την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη, ενω οι καθηγητές του Αριστοτέλειου Θεσσαλονίκης, καλούν τους συναδέλφους τους να μην εφαρμόσουν τον νόμο.
Έκκληση να παραμείνουν ανοιχτά τα εκπαιδευτικά ιδρύματα απηύθυνε από το βήμα της η υπουργός Παιδείας, η οποία είχε έντονη αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα.