Φωτιές ανάβει ξανά στην κυβέρνηση το θέμα της απελευθέρωσης του επαγγέλματος στα ταξί. Aφορμή, απόφαση του ΣτΕ, που σχολιάστηκε με διαρροές από το υπουργείο Μεταφορών, οι οποίες προκάλεσαν σαφείς βολές Ρέππα κατά Ραγκούση. Ενοχλημένο το Μαξίμου.
Φωτιές ανάβει ξανά στην κυβέρνηση το θέμα της απελευθέρωσης του επαγγέλματος στα ταξί, με αφορμή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που σχολιάστηκε με διαρροές από το υπουργείο Μεταφορών, οι οποίες προκάλεσαν σαφείς βολές Ρέππα κατά Ραγκούση.
Οι διαρροές από το υπουργείο Μεταφορών έκαναν λόγο για απόφαση του ΣτΕ που δικαιώνει απόλυτα την πολιτική Ραγκούση για πλήρες άνοιγμα και χωρίς περιορισμούς των κλειστών επαγγελμάτων.
Απαντώντας, ο Δημήτρης Ρέππας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επιτίθεται ευθέως εναντίον του συναδέλφου του, σημειώνοντας ότι το ανώτατο δικαστήριο δεν έκρινε το δικό του Προεδρικό Διάταγμα για τους ιδιοκτήτες ταξί που όχι μόνο θα είχε κριθεί συνταγματικό, αλλά θα είχε αποτρέψει τη μεγάλη ταλαιπωρία που προκάλεσε η απεργία των ιδιοκτητών ταξί στη διάρκεια της τουριστικής σεζόν.
Ο κ. Ρέππας σημειώνει χαρακτηριστικά: "Όσον αφορά στο Π.Δ. για τα ταξί, ουδέποτε στάλθηκε στο ΣτΕ. Αν το Π.Δ. για τα ταξί είχε σταλεί εγκαίρως στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τότε δύο τινά θα μπορούσαν να συμβούν: Α) Το ΣτΕ, πράγμα βέβαιο, να εγκρίνει το σχετικό Π.Δ. και η χώρα να μην έχει δοκιμάσει αυτήν την αναστάτωση μέσα στην τουριστική περίοδο. Β) Το ΣτΕ να μην εγκρίνει το Π.Δ. και επομένως οι επαγγελματίες να μην έχουν κανένα λόγο να στραφούν εναντίον της κυβέρνησης".
Η απόφαση του ΣτΕ αφορά προσφυγές ιδιοκτητών φορτηγών που ζητούσαν νέες άδειες, οι οποίες όμως δεν τους δίνονταν καθώς το προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς έθετε περιορισμούς. Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι ο νόμος μπορεί μεν να επιβάλει περιορισμούς, όμως τέτοιοι περιορισμοί δεν μπορεί να είναι η οικονομική ζημιά που υφίστανται οι νυν ιδιοκτήτες αδειών από τους νέους δικαιούχους.
Στην απόφαση -την οποία η πλευρά Ραγκούση θεωρεί απόλυτη δικαίωση- μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι "στην επαγγελματική ελευθερία μπορεί ο νόμος να επιβάλει περιορισμούς μόνον για λόγους δημοσίου ή κοινωνικού συμφέροντος οι οποίοι σε κάθε περίπτωση πρέπει να τελούν σε συνάφεια προς το αντικείμενο και τον χαρακτήρα της ρυθμιζόμενης επαγγελματικής δραστηριότητος".
Και προστίθεται: "Τέτοιο λόγο δεν συνιστά η προστασία του οικονομικού συμφέροντος των ήδη δραστηριοποιούμενων σε συγκεκριμένο επαγγελματικό κλάδο, με την αποτροπή της εισόδου στον κλάδο αυτόν νέων επαγγελματιών και της εκ του λόγου τούτου μειώσεως των προσόδων από την άσκηση της επαγγελματικής αυτής δραστηριότητας".
Στο μεταξύ, κόντρα ανάμεσα στην πρωην και τη νυν πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών έχει πυροδοτήσει και η πορεία της αναδιάρθρωσης των αστικών συγκοινωνιών και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην τρόικα δείχνουν βελτίωση των οικονομικών μεγεθών, υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου, όμως, διευκρινίζουν ότι αν και είναι θετικά τα πρώτα βήματα, οι στόχοι μηδενισμού των ελλειμμάτων δεν φαίνεται να υλοποιούνται και θα χρειαστεί αναθεώρηση των επιχειρησιακών σχεδίων για τους οργανισμούς αφού τα ελλείμματα παραμένουν.
Ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Χάρης Τσιόκας, στο προφίλ που διατηρεί σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, ανέβασε άρθρο που είχε αναρτηθεί στο Διαδίκτυο στο οποίο σημειώνεται ότι "η τρόικα δεν επαίνεσε τον κ. Ραγκούση για τα ωραία του μάτια, μπροστά στους διευθύνοντες συμβούλους του ΟΣΕ και του ΟΑΣΑ, επαίνεσε το έργο του προηγούμενου υπουργού, κ. Δημήτρη Ρέππα".
Ενόχληση Μαξίμου
Αργά το βράδυ της Τρίτης και μετά το τέλος της συνεδρίασης του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, κυβερνητικοί "κύκλοι" άφηναν να εννοηθεί ότι το Μαξίμου είναι ιδιαίτερα ενοχλημένο από το νέο επεισόδιο της κόντρας των δύο υπουργών και διεμήνυαν με νόημα πως το Μαξίμου δεν θα ανεχθεί ανάλογα περιστατικά στο μέλλον.
Δήλωση Μόσιαλου για την κόντρα
Για την κόντρα Ρέππα – Ραγκούση εξέδωσε ανακοίνωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. "Ποτέ στη χώρα μια κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε τόσο μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, όσο η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε ήδη θεσμοθετήσει την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων" σημειώνει ο Ηλίας Μόσιαλος.
"Η πολιτική αυτή -προσθέτει- υλοποιείται και στον τομέα των μεταφορών. Έγινε για τα φορτηγά δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης με τον Δημήτρη Ρέππα. Γίνεται, με τον Γιάννη Ραγκούση για τα ταξί".
Και καταλήγει: "Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται κοινωνικά ανεύθυνες συμπεριφορές ορισμένων ιδιοκτητών ταξί, που αναστάτωσαν τη ζωή των Ελλήνων πολιτών, να εμποδίσουν την υλοποίηση της πολιτικής μας για τα ταξί, η οποία έχει ως γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος".