Αντιμέτωποι με... βροχή παραπόνων από τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς, με αιχμή την εξοντωτική φορολογία και την αύξηση του ΦΠΑ, βρέθηκαν την Τρίτη ο πρωθυπουργός και οι βασικοί υπουργοί, σε συνάντηση στο Μαξίμου εν όψει ΔΕΘ.
Αντιμέτωποι με… βροχή παραπόνων από τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς, με αιχμή την εξοντωτική φορολογία και την αύξηση του ΦΠΑ, βρέθηκαν την Τρίτη ο πρωθυπουργός και οι βασικοί υπουργοί, σε συνάντηση στο Μαξίμου εν όψει ΔΕΘ.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, πάντως, θέλησε να στείλει μήνυμα αισιοδοξίας, λέγοντας στους εκπροσώπους των φορέων ότι η προσπάθεια αποδίδει. "Είμαστε -είπε- σαφώς σε καλύτερη κατάσταση. Πρέπει όλοι να βάλουμε πλάτη για να πάμε μπροστά. Με καλή προσπάθεια μπορεί να γίνουμε μία από τις 30 πλουσιότερες χώρες του κόσμου".
Για την αύξηση του ΦΠΑ στο 23% στην εστίαση από την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί άκουσαν τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρη Ασημακόπουλο να προειδοποιεί ότι "εκτός από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα πλήξει ένα βασικό καταφύγιο νέων ανθρώπων που εκεί βρίσκουν πρώτη δουλειά".
"Πήραμε την απόφαση αυτή με το πιστόλι στον κρόταφο και με την πίεση της τρόικας και ευελπιστούμε με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο εκεί να δούμε τις όποιες αλλαγες" είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο πρωθυπουργός πρόσθεσε: "Συμφωνώ ότι το μέτρο αυτό είναι παράλογο αλλά ορισμένες φορές και με την πίεση της τρόικας αναγκαζόμαστε να πάρουμε μέτρα τα οποία είναι πολύ δυσάρεστα".
Εφαρμογή ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 19% με ταυτόχρονη διατήρηση ενός χαμηλού 9% για τα είδη πρώτης ανάγκης πρότεινε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.
Σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση, ο κ. Ασημακόπουλος ανέφερε ότι ο υπουργός Οικονομικών διατύπωσε τη θέση της κυβέρνησης ότι "το θέμα έχει κλείσει σε ό,τι αφορά την 1η Σεπτεμβρίου" συμπληρώνοντας ότι "ο πρωθυπουργός συγκατένευσε" σ' αυτό, ενώ ο Βασίλης Κορκίδης είπε πως το ζήτημα θα συζητηθεί ξανά με το νέο φορολογικό σύστημα τον Οκτώβρη, εκτίμησε όμως ότι "δεν πρόκειται να αλλάξει", λέγοντας χαρακτηριστικά "ουδέν μονιμότερον του προσωρινού".
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έκρυψε στους εκπροσώπους των κοινωνικών ομάδων ότι οι δανειστές πιέζουν για απολύσεις στον δημόσιο τομέα. "Κάθε φορά -είπε- που συναντάμε τον Τρισέ οι τρεις χώρες που μπήκαμε στο ΔΝΤ μάς λέει ότι πρέπει να μειώσουμε το μισθολογικό κόστος του δημόσιου τομέα. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι αυξήθηκαν οι μισθοί, αλλά έγιναν πολλές προσλήψεις".
Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Κώστας Τσικρικάς δήλωσε ότι διατύπωσε τις έντονες διαμαρτυρίες για τις περικοπές σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων οι οποίες αγγίζουν το 40%, ενώ ο Γιάννης Παναγόπουλος δήλωσε ότι αυτό που τόνισε η ΓΣΕΕ είναι πως "ο κόσμος της μισθωτής εργασίας, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι έχουν φτάσει στα έσχατα σημεία και δεν πάει άλλο" και σχολιάζοντας τις δηλώσεις των εκπροσώπων των εργοδοτικών οργανώσεων είπε: "Πέραν των αιτημάτων τους δεν πρέπει να ξεχνούν ότι από αυτούς πηγάζει η φοροδιαγυγή, η φοροκλοπή και η έλλειψη των πόρων και ότι είναι και οι μόνοι που δεν έχουν πληρώσει για την κρίση".
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ άφησε αιχμές για το πολιτικό σύστημα ότι δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και εξαιτίας του πολιτικού κόστους διστάζει να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις. "Το πολιτικό σύστημα δείχνει τον τελευταίο καιρό να προσπαθεί να κερδίσει πολιτικό χρόνο έναντι της κοινωνίας… Δεν είναι ρεαλιστική πρακτική η τάση για συνεχή νόθευση ή μετάθεση των αλλαγών που έχουμε αναγνωρίσει ως ζωτικές για την ανασυγκρότηση του τόπου" ανέφερε ο Δ. Δασκαλόπουλος.
Εκτενής συζήτηση έγινε και για τον τουρισμό, με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Ανδρέα Ανδρεάδη να λέει σε πρωθυπουργό και υπουργούς: "Το 50% της ανάπτυξης την επόμενη δεκαετία θα προέλθει από τον τουρισμό. Πρέπει να βρούμε ένα σταθερό και ελκυστικό φορολογικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινείται ο τουρισμός". "Πολύ σωστά, εκτιμώ ότι ο τουρισμός μπορεί να είναι ένας πυλώνας εξόδου της χώρας από την κρίση" αποκρίθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου.
Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο κ. Ανδρεάδης ανέφερε: "Συζητήσαμε μια σειρά αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών με κύριο το φορολογικό και την ενίσχυση του εξαγόμενου τουριστικού προϊόντος, ώστε να διατηρηθεί αυτή η δυναμική για τα επόμενα χρόνια και να φθάσουμε στο πολυπόθητο 21%-22% του ΑΕΠ που ο τουρισμός μπορεί να φθάσει στα επόμενα χρόνια και να δίνει 1 στις 4 θέσεις εργασίας".
Το ΚΚΕ, σχολιάζοντας τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των φορέων, κάνει λόγο για εχθρικό προς τους μισθωτούς και τους μικρομεσαίους και καλεί τους εργαζόμενους να συγκροτήσουν το δικό τους κοινωνικό μπλοκ.
Ο Συνασπισμός σχολίασε ότι τη στιγμή που γίνονται αυτές οι συναντήσεις η κυβέρνηση επιμένει στην εφαρμογή της άδικης και καταστροφικής πολιτικής του μνημονίου.