Σε σύντομη ηχογραφημένη ομιλία του, ο -κατά τα λοιπά άφαντος- Μουαμάρ Καντάφι κάλεσε εκ νέους τους Λίβυους να πολεμήσουν για την ανακατάληψη της Τρίπολης από τους αντικαθεστωτικούς, τους οποίους αποκάλεσε "ποντίκια, στραυροφόρους και προδότες".
Σε σύντομη ηχογραφημένη ομιλία του, ο -κατά τα λοιπά άφαντος- Μουαμάρ Καντάφι κάλεσε εκ νέους τους Λίβυους να πολεμήσουν για την ανακατάληψη της Τρίπολης από τους αντικαθεστωτικούς, τους οποίους αποκάλεσε "ποντίκια, στραυροφόρους και προδότες".
"Η Λιβύη σας ανήκει. Είναι δική σας. Η Τρίπολη για τους ανθρώπους της Τρίπολης. Δεν είναι για τους προδότες που βοηθιούνται από το ΝΑΤΟ. Είναι προδότες. Δεν είναι από την Τρίπολη, δεν είναι πολίτες της Τρίπολης. Είναι ξένοι, είναι προδότες", είπε ο πρώην ισχυρός άντρας της Λιβύης.
Εν τω μεταξύ, ανατριχιαστικές είναι οι αναφορές από τους δρόμους της Τρίπολης και τα σημεία όπου διεξάγονται μάχες, με δεκάδες πτώματα μαχητών του Καντάφι να παραμένουν άταφα και νεκρούς με δεμένα τα χέρια και εμφανή σημάδια μαζικών εκτελέσεων.
Απελπιστική είναι η κατάσταση στο νοσοκομείο της Τρίπολης όπως μεταδίδουν οι ξένοι απεσταλμένοι. Εκατοντάδες είναι οι τραυματίες και τρομακτικές οι ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικό υλικό.
Σύμφωνα με κάποιες αναφορές, υποστηρικτές του καθεστώτος δεν λαμβάνουν ιατρική φροντίδα την ώρα που παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλει η Διεθνής Αμνηστία και για από τις δύο πλευρές: κανταφικούς και αντικαθεστωτικούς.
Μάλιστα, το γαλλικό πρακτορείο μεταδίδει ότι 80 άνθρωποι πέθαναν σε νοσοκομείο της Τρίπολης, όπως φαίνεται, λόγω της έλλειψης ιατρικής φροντίδας.
Το πρωί ομάδα του Ερυθρού Σταυρού απομάκρυνε από νοσοκομείο της λιβυκής πρωτεύουσας τους 17 τελευταίους ασθενείς που εξακολουθούσαν να βρίσκονται εν ζωή, μεταξύ των οποίων ένα παιδί, μεταφέροντάς τους σε άλλες κλινικές καθώς το συγκεκριμένο νοσοκομείο έχει πλέον εγκαταλειφθεί.
Οι 17 τελευταίοι περίμεναν για ημέρες υπό τη δυσοσμία από τα πτώματα που βρισκόντουσαν σε αποσύνθεση.
Μέρος της αλληλογραφίας του λίβυου πρωθυπουργού έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα Γκάρντιαν. Μερικά από τα έγγραφα δείχνουν ότι το καθεστώς Καντάφι φοβόταν εισβολή χερσαίων δυνάμεων του ΝΑΤΟ στα τέλη Σεπτέμβρη, αρχές Οκτώβρη.
Ωστόσο, έγγραφα πιστοποιούν, επίσης, τις επαφές με αμερικανούς γερουσιαστές, που ήταν αντίθετοι στην εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτείων στη Λιβύη, ώστε να μεσολαβήσουν για να αλλάξει η εικόνα του καθεστώτος στη Δύση και την Ουάσινγκτον.
Αργά το βράδυ, ομάδες ανταρτών εισέβαλαν στην συνοικία Αμπού Σαλίμ, όπου θεωρούσαν ότι έχει βρει καταφύγιο ο Λίβυος συνταγματάρχης, πιθανόν μαζί με ορισμένους από τους γιούς του. Όμως, τα ίχνη του δεν εντοπίστηκαν.
Δίοδος διαφυγής για τον Καντάφι εικάζεται ότι αποτέλεσε υπόγειος λαβύρινθος με στοές, στο υπέδαφος της Τρίπολης, συνολικού μήκους τεσσάρων χιλιάδων χιλιομέτρων.
Μιλώντας από την Ρώμη, το πρώην νούμερο 2 του καθεστώτος Καντάφι, Αμπντέλ Σαλάμ Τζαλούντ, υποστήριξε ότι ο Λίβυος συνταγματάρχης έχει πλέον μόνον τέσσερα άτομα συνοδεία και ότι, κατά πάσα πιθανότητα, εξακολουθεί να κρύβεται στην Τρίπολη.
Η άλλη πιθανότητα, υποστήριξε ο Τζαλούντ, είναι ο Καντάφι να έχει καταφύγει είτε στα σύνορα με την Αλγερία, είτε στην γενέτειά του, τη Σύρτη, που χθες το βράδυ βομβαρδίστηκε από νατοϊκά μαχητικά. Μάχες μαίνονται για τέταρτη ημέρα και γύρω από το διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης, ενώ δραματική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της λιβυκής πρωτεύουσας, που έχουν γεμίσει με τραυματίες -στην πλειοψηφία τους πολίτες- αλλά τα φάρμακα και τα μέσα λιγοστεύουν.
Παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων και εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες, τόσο από τους υποστηρικτές του Καντάφι, όσο και από τους αντικαθεστωτικούς, καταγγέλει η Διεθνής Αμνηστία. Έξω από το αρχηγείο Μπαμπ αλ-Αζιζίγια, στην Τρίπολη, η τηλεοπτική κάμερα κατέγραψε εικόνες-σοκ, με πτώματα διάσπαρτα, διάτρητα από σφαίρες. Ορισμένα, μάλιστα, είχαν τα χέρια δεμένα πίσω: πιθανή ένδειξη μίας μαζικής εκτέλεσης.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, η ηγεσία των αντικαθεστωτικών ανακοίνωσε ότι μετέφερε και επίσημα την έδρα της από την Βεγγάζη στην Τρίπολη, απ' όπου θα κυβερνά πλέον τη χώρα -την ώρα που δυτικά μέσα ενημέρωσης αποδομούν ακόμη περισσότερο την εικόνα του Καντάφι, προβάλλοντας μία άγνωστη πτυχή του. Αφορμή αποτέλεσε ένα αναπάντεχο εύρημα, στο εγκαταλελειμένο πια παλάτι του, με πλούσιο υλικό για την Αμερικανίδα πρώην υπουργό Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, η οποία είχε επισκεφθεί παλαιότερα την Τρίπολη.