Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο προσωρινότητας στη μετάταξη του κλάδου της εστίασης από το 13 στο 23 τοις εκατό ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου την ώρα που η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών αντιδράει έντονα ενώ ο Πάρις Κουκουλόπουλος σημειώνει ότι η αύξηση αυτή δεν θα ισχύσει τη νέα τουριστική σεζόν.
Μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε καθημερινές είναι οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για την προσωρινότητα της αύξησης.
Μια ημέρα μετά τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου ο οποίος τόνισε ότι η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% στην εστίαση δεν θα μακροημερεύσει και τις έντονες αντιδράσεις της ΓΣΕΒΕ ο υφυπουργός Εσωτερικών, Πάρις Κουκουλόπουλος μιλώντας στην εκπομπή "Πρωινό MEGA" δεσμεύτηκε ότι συντελεστές δεν θα είναι ίδιοι την νέα τουριστική περίοδο.
"Δεν θέλω να προεξοφλήσω κάτι αλλά την επόμενη τουριστική περίοδο πιστεύω ότι δεν πρόκειται να έχουμε τέτοιο ΦΠΑ στην εστίαση, μιας και συνδέουμε και αυτά τα μέτρα και με τον τουρισμό" τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Πάρις Κουκουλόπουλος.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου μια μέρα νωρίτερα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσωρινότητας στη μετάταξη του κλάδου της εστίασης από το 13% στο 23%.
"Τον ΦΠΑ έχουμε πει οτι τον Οκτώβριο θα τον συζητήσουμε σε άλλη βάση. Αν θέλετε να σαν κάνω μια πρόβλεψη αυτό το 23% δεν το βλέπω να μακροημερεύει" τόνισε ο κ. Οικονόμου.
Σε επιστολή που έστειλε η ΓΣΕΒΕΕ χαρακτηρίζει εγκληματική την αύξηση αυτή και τονίζει ότι "εάν τελικά αυξηθεί ο ΦΠΑ σε 23% στις 125.000 επιχειρήσεις εστίασης, η συνολική επιβάρυνση μέσα σε ενάμιση χρόνο θα είναι 156% από 9% στο 13% και από εκεί στο 23%".
Η κυβέρνηση αφουγκράζεται την αγορά αλλά φαίνεται ότι έχει δεμένα τα χέρια της καθώς πρέπει να εισπράξει φέτος 300 εκατομμύρια ευρώ από αυτό το μέτρο και άλλα 700 εκατομμύρια το 2012.
Η ΓΣΕΒΕΕ ζητάει όχι μόνο να μην αυξηθούν αλλά να μειωθούν οι σημερινοί συντελεστές του ΦΠΑ καθώς και οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης. Όπως λέει η πλειοψηφία των επιχειρηματιών δηλώνει αδυναμία απορρόφησης της νέας επιβάρυνσης από την 1η Σεπτεμβρίου στα είδη εστίασης.
Οι έντονες αντιδράσεις της αγοράς για την αύξηση του ΦΠΑ προβληματίζουν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης που αναζητά εναλλακτικές λύσεις αύξησης των εσόδων. Μια από τις εισηγήσεις προβλέπει την επαναφορά του χαρτοσήμου 3,6% στα ενοίκια των κατοικιών.
Διαφωνούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης
Η ΝΔ αμφισβητεί την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η κυβέρνηση από την εφαρμογή του μέτρου της αύξησης του ΦΠΑ ενώ και άλλα κόμματα καλούν την κυβέρνηση να πάρει πίσω την απόφαση.
"Έχουμε αναρωτηθεί εάν υπάρχει κάποια μελέτη που να αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση μπορεί στην πραγματικότητα να εισπράξει περισσότερα έσοδα από την αύξηση αυτή του ΦΠΑ. Εμείς το είπαμε από την πρώτη στιγμή, διαφωνούμε κάθετα με την απόφαση αυτή της κυβέρνησης" υποστήριξε ο Όλγα Κεφαλογιάννη, μιλώντας τσο ραδιόφωνο του "Flash".
Από την πλευρά του Συνασπισμού ο Πάνος Σκουρλέτης, τόνισε ότι "αποτελεί εγκληματική και απόλυτα λανθασμένη απόφαση η νέα αύξηση του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις εστίασης. Το μέτρο δεν πρέπει να εφαρμοστεί σε καμία περίπτωση".
Η Δημοκρατική Αριστερά σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι "η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τον ΦΠΑ στα είδη εστίασης θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οδηγώντας σε περισσότερα λουκέτα στην αγορά, αλλά και σε νέο κύμα ακρίβειας".