Δυσκολότερος γίνεται ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος κατά 5 δισ. ευρώ στο 7,6% του ΑΕΠ καθώς φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις για ακόμα βαθύτερη ύφεση, ως αποτέλεσμα των αρνητικών εξελίξεων διεθνώς αλλά και των άμεσων επιπτώσεων από το νέο πακέτο δημοσιονομικών μέτρων.
Δυσκολότερος γίνεται ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος κατά 5 δισ. ευρώ στο 7,6% του ΑΕΠ καθώς φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις για ακόμα βαθύτερη ύφεση, ως αποτέλεσμα των αρνητικών εξελίξεων διεθνώς αλλά και των άμεσων επιπτώσεων από το νέο πακέτο δημοσιονομικών μέτρων. Διαψεύδοντας δηλώσεις αξιωματούχων στο "Dow Jones" για εκτίμηση ύφεσης έως 5,2% και έλλειμμα έως 8,5%, το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι το πρόσθετο πακέτο μέτρων του Ιουλίου ύψους 6,7 δισ. ευρώ, αρκεί για να καλύψει τις αποκλίσεις του α΄ εξαμήνου.
Ωστόσο δεδομένων των συνθηκών δεν μπορούν να αποκλειστούν και νέα μέτρα, τα οποία όπως δήλωσε ο Ε. Βενιζέλος σε κάθε περίπτωση δεν θα επιβαρύνουν χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, τόνισε μιλώντας στον ρ/σ “ΣΚΑΪ”: "Δεν πρέπει να χρειαστούν νέα μέτρα. Και αν κάνουμε την προσπάθεια να εφαρμόσουμε και στο σκέλος των εσόδων και στο σκέλος των δαπανών όλα όσα έχουμε ψηφίσει στη Βουλή των Ελλήνων δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα. Το θέμα είναι να μην επιβαρυνθούν τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και είναι δεδομένο ότι τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα δεν μπορούν να επιβαρυνθούν άλλο και δεν θα επιβαρυνθούν άλλο",
Ειδικά όσον αφορά στην ύφεση, μετά τις προβλέψεις διεθνών αναλυτών ότι μπορεί να φτάσει στο 5% αλλά και να συνεχιστεί και το 2012, ο υπουργός Οικονομικών έχοντας στη διάθεση του και τους εμπροσθοβαρείς δείκτες των τελευταίων μηνών, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ύφεσης ακόμα και πέραν του 4,5%, ενώ πρόσθεσε: "Τώρα υπάρχει ένα εύρος προβλέψεων το οποίο μπορεί να κινηθεί πάνω από το 4,5 % και θα δούμε που θα σταθεί, εγώ θα ήμουν ευτυχής εάν είχαμε βέβαια το πιο καλό, το πιο αισιόδοξο αποτέλεσμα αλλά η αλήθεια είναι ότι η συγκυρία και η εσωτερική και η διεθνής έχει επιτείνει την ύφεση"
Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με τα κράτη – μέλη για την επικύρωση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, στη σκιά των απαιτήσεων που έχουν εγείρει για εγγυήσεις μετά τη Φινλανδία, και η Αυστρία, η Σλοβενία, η Σλοβακία και η Ολλανδία.
Κι ενώ η ελληνική πλευρά σημειώνει ότι το θέμα ξεφεύγει, πλέον, από το διμερές επίπεδο και πως πρέπει το Eurogroup αν χρειαστεί και σε επίπεδο αρχηγών, να δώσει λύση, οι Φινλανδοί δηλώνουν ότι κανείς δεν μπορεί να παρέμβει σε διμερείς συμφωνίες με την υπουργό Οικονομικών της χώρας, Γιούτα Ουρπιλάινεν να δηλώνει: "Τα υπόλοιπα κράτη της Ευρωζώνης δεν μπορούν να παρέμβουν σε μια συμφωνία μεταξύ δύο άλλων χωρών. Δεν έχουμε καμία ενημέρωση για το πώς θα δράσουν οι υπόλοιπες χώρες".
Αντιδράσεις των κομμάτων
"Ο κ. Βενιζέλος που πίστευε ότι έβαλε 'πάτο στο βαρέλι του χρέους' ομολογεί σήμερα το βατερλώ του: ομολογεί ότι η ύφεση που η πρόβλεψη στο μεσοπρόθεσμο ήταν για 3,5 %, θα ξεπεράσει το 4,5%, αποτέλεσμα της εμμονής της κυβέρνησης στη λανθασμένη πολιτική, ομολογεί έμμεσα ότι θα πάρει νέα μέτρα, την ώρα που γνωρίζει ότι δεν τα αντέχει ούτε η οικονομία, ούτε η κοινωνία, ομολογεί ότι οι ερασιτεχνικοί χειρισμοί του στη συμφωνία με τη Φιλανδία για το θέμα των εγγυήσεων, έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τη νέα δανειοδότηση της χώρας", δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Μιχελάκης.
"Τα νέα πιο άγρια μέτρα σε βάρος των εργατικών λαϊκών στρωμάτων δεν πρόκειται να σταματήσουν ούτε με την πιστή εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, ούτε με την πιο απαοτελεσματική ή καλύτερη διαπραγμάτευση στην ΕΕ, όπως ζητούν τα άλλα κόμματα του συστήματος. Αυτό που χρειάζεται είναι η οργανωμένη και αποφασιστική άρνηση του λαού να υποστεί άλλες θυσίες για να διασωθούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, η Ευρωζώνη, ο καπιταλισμός. Τέλος στα ιδεολογήματα και τις αυταπάτες. Ο καπιταλισμός δεν γίνεται ανθρώπινος, είναι οριστικά ξεπερασμένος, η ΕΕ δεν γίνεται φιλολαϊκή", είναι το σχόλιο του γραφείου Τύπου του ΚΚΕ.
"Μια απειρία απαράδεκτη με τεράστιο κόστος. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση μόνη της ναρκοθέτησε την όποια βοήθεια της Ευρώπης", είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, κ. Καρατζαφέρης.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ, Παν. Σκουρλέτης δήλωσε: "Μόνο η ελληνική κυβέρνηση ζει στη μακαριότητα της. Άφωνη, αμήχανη, ανύπαρκτη στον ευρωπαϊκό χώρο, αλλά σκληρή ανάλγητη και ταξική εντός της χώρας, υλοποιεί τη σύμβαση έργου που έχει αναλάβει. Την εφαρμογή του μνημονίου με τις καταστρεπτικές συνέπειες του για τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας".
"Η κυβέρνηση δεν κάνει τη δουλειά της και βγαίνει εκτός προγράμματος και χρονοδιαγράμματος. Δικαιώνεται η Δημοκρατική Συμμαχία που είχε προτείνει ένα πολύ ρεαλιστικότερο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και είχε προειδοποιήσει ότι αυτό που στηρίζεται μόνο σε νέους φόρους δεν έχει προοπτική επιτυχίας", αναφέρει σε δηλώσεις η Ντόρα Μπακογιάννη.
Ο Φώτης Κουβέλης, δήλωσε για το θέμα: "Αυτή η ανάσα που περίμενε η ελληνική οικονομία από την απόφαση της 21ης Ιουλίου φοβάμαι ότι μπορεί να μην υπάρξει. Θεωρώ ότι έγινε λάθος διαπραγμάτευση από την πλευρά της κυβέρνησης. Καλείται μια χώρα, εν προκειμένω η Ελλάδα, η οποία ζητάει χρήματα, να προκαταβάλει ένα μεγάλο ποσό την ώρα που δεν έχει την απαιτούμενη ρευστότητα".