Οι βάσεις των Πανελλαδικών εξετάσεων θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Παιδείας την Δευτέρα 29 Αυγούστου. Αγώνας δρόμου του υπουργείου για να είναι όλα έτοιμα ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.
Οι βάσεις των Πανελλαδικών εξετάσεων θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Παιδείας την Δευτέρα 29 Αυγούστου.
Παρά τις δηλώσεις τις προηγούμενες ημέρες από υπεύθυνους του υπουγείου Παιδείας για ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών την επόμενη εβδομάδα, εντούτοις η αγωνία για χιλιάδες υποψήφιους και τις οικογένειες τους θα πάρει παράταση. Φαίνεται ότι η καθυστέρηση κατά ένα δεκαήμερο που υπήρξε στη διεξαγωγή των αθλημάτων για τις στρατιωτικές και τις αστυνομικές σχολές έχει ως αποτέλεσμα να φθάσουμε στα τέλη Αυγούστου.
Περί βάσεων
Στα μεγάλα αστικά κέντρα, τα παιδαγωγικά τμήματα αναμένεται να έχουν πτώση από 500 έως και 700 μόρια ενώ στη περιφέρεια η πτώση θα αγγίξει τα 1.000 μόρια. Αντίθετα οι φιλοσοφικές σχολές φαίνεται να διατηρούν το ενδιαφέρον των υποψηφίων παρά το γεγονός ότι και εκεί θα υπάρξει μείωση. Οι υποψήφιοι στράφηκαν και σε σχολές που έχουν προοπτική αποκατάστασης όχι τόσο στον δημόσιο αλλά κυρίως στον ιδιωτικό τομέα. Σχολές λογιστικής αλλά και παραϊατρικά επαγγέλματα όπως νοσηλευτική βρέθηκαν στο επίκεντρο των υποψηφίων.
Η πτώση των μορίων σε αυτές τις σχολές για τα αστικά κέντρα εκτιμάται ότι θα συγκρατηθεί στα 300 μόρια ενώ στην περιφέρεια θα αγγίξει τα 700 μόρια. Σε γρίφο εξελίσσεται το ύψος των βάσεων στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές καθώς κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι βάσεις εκεί θα συγκρατηθούν αφού πρόκειται για σχολές που προσελκύουν την προσοχή των υποψηφίων εξαιτίας της άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης ωστόσο άλλοι ειδικοί αντιλέγουν ότι ο μικρότερος αριθμός υποψηφίων σε αυτό το πεδίο θα διαμορφώσει πτωτικές τάσεις.
Από εκεί και πέρα, το νομοσχέδιο για τη λειτουργία πανεπιστημίων και τεχνολογικών ιδρυμάτων αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Τετάρτη.
Τα "αγκάθια" της νέας χρονιάς
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Παιδείας δίνει αγώνα δρόμου προκειμένου εκπαιδευτικοί και βιβλία να βρίσκονται στις σχολικές αίθουσες με το πρώτο σχολικό κουδούνι καθώς φέτος η αναλογία αποχωρήσεων με διορισμούς αγγιζει το 1/10 αφού υπολογίζεται ότι περίπου 6.000 εκπαιδευτικοί έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα ενώ μόλις 600 θα είναι οι εκπαιδευτικοί που θα διοριστούν.
"Η πολιτική ηγεσία δεν κρίνεται από το να λέει 'θέλω τόσους, χρειάζομαι τόσα χρήματα και τόσους εκπαιδευτικούς για να ανοίξω τα σχολεία'. Ο καθένας κρίνεται πόσο μέσα σε συνθήκες μεγάλης δυσκολίας επιτυγχάνει το μέγιστο αποτέλεσμα με τους ελάχιστους δυνατούς πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας. Απλά οι καπετάνιοι φαίνονται στις φουρτούνες και θέλω να πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε", σημείωσε η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου.
Το πλήρες διδακτικό ωράριο αλλά και οι συνενώσεις 2000 σχολείων την προηγούμενη χρονιά και οι 6.000 αποσπάσεις εκπαιδευτικών είναι οι πυλώνες στους οποίους στηρίζεται το υπουργείο Παιδείας.
Μάλιστα το υπουργείο Παιδείας έχει αποτανθεί στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή που θα κάνει δειγματοληπτικούς ελέγχους καθώς πέρυσι βρέθηκαν στην τεχνική εκπαίδευση 1000 εκπαιδευτικοί που απασχολούνταν έως και τρείς ώρες την εβδομάδα. Παράλληλα το υπουργείο Παιδείας ξεκινά από φέτος πυλωτικά τα νέα προγράμματα σπουδών σε 180 νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια ενώ και στην πρώτη Λυκείου όλων των σχολείων ξεκινούν οι ερευνητικές εργασίες.
"Ποιότητα λοιπόν στα σχολεία, η μεγάλη έμφαση σε αυτή τη χρονιά που έρχεται είναι η ποιότητα στα προγράμματα σπουδών και οι μεγάλες αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα", τόνισε από τη μεριά της η υφυπουργός Παιδείας, Έφη Χριστοφιλοπούλου.
Αντιδράσεις αντιπολίτευσης
Την πολιτική της κυβέρνησης επέκριναν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, τομεάρχης παιδείας της ΝΔ έκανε λόγο για "υπολειτουργία των σχολείων". "Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αποδέχθηκε ότι τα σχολεία φέτος θα υπολειτουργήσουν λόγω έλλειψης εκπαιδευτικού προσωπικού και σχολικών βιβλίων…Αγνόησαν και υποτίμησαν επιδεικτικά τις καλοπροαίρετες ανησυχίες μας για τρεις ολόκληρους μήνες και σήμερα μας επιβεβαιώνουν με τον πιο επίσημο τρόπο" τόνισε ο κ. Σπηλιωτόπουλος.
"Η εκπαίδευση που οικοδομεί η κυβέρνηση για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών έχει 2000 λιγότερα σχολεία, χιλιάδες λιγότερους εκπαιδευτικούς που θα μετακινούνται σε όλη την Ελλάδα, έλλειψη βιβλίων, νέες βαθιές αντιδραστικές αλλαγές στο περιεχόμενο, σχολεία και πανεπιστήμια – επιχειρήσεις. Αυτά τα μέτρα αποτελούν συστατικό στοιχείο της αντιλαϊκής πολιτικής, θα έχουν βαριές άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες στη ζωή της λαϊκής οικογένειας" αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.
"Οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι χάσιμο χρόνου και μεγάλη οικονομική αιμορραγία για τις οικογένειες. Αυτό που χρειάζεται είναι η ελεύθερη είσοδος στα πανεπιστήμια και σκληρές δοκιμασίες μεταξύ 1ου και 2ου έτους" είναι η θέση του εκπροσώπου του ΛΑΟΣ, κ. Κώστα Αϊβαλιώτη.
ΓιΑπό την πλευράτου ο Συνασπισμός υποστηρίζει ότι "η κυβέρνηση επιβεβαιώνει καθημερινά ότι είναι ανίκανη να εξασφαλίσει τις πιο θεμελιώδεις προϋποθέσεις για την ομαλή λειτουργία των σχολείων".
Οι Οικολόγοι Πράσινοι΄σημειώνουν ότι "όταν το υπουργείο αποδεικνύεται για άλλη μια φορά αναποτελεσματικό, πως να εμπιστευθούμε ότι θα φέρει εις πέρας τις μεγάλες αλλαγές στην παιδεία που ευαγγελίζεται;"